• Ada,
  • Adele,
  • Antra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jūlijā atļauts peldēties visās oficiālajās peldvietās

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 14:37, 05.07.2024


Jūlijā peldūdens kvalitāte oficiālajās peldvietām atbilst prasībām un peldēties ir atļautas visās 58 peldvietās, tostarp arī Lubānas ezera peldvietā, Gaigalavas pagastā, kur zilaļģu savairošanās vairs nav novērota, aģentūru LETA informēja Veselības inspekcijā (VI).


Foto: LETA

Joprojām ir slēgta Rāznas ezera peldvieta "Lipuški", kamēr peldvietas zonā norisinās būvniecības darbi. Būvniecības objektā peldsezonas laikā peldēties ir aizliegts.

VI speciālisti peldūdens paraugu analīzes oficiālajās iekšzemes un jūras peldvietās ņēma 1. un 2.jūlijā. Laboratorijā tiek noteikti divi mikrobioloģiskie rādītāji - zarnu nūjiņu (Escherichia coli jeb E.coli) un zarnu enterokoku koncentrācija ūdenī. Šie rādītāji kalpo par indikatoriem iespējamā fekālā ūdens piesārņojuma atklāšanai un var liecināt par slimību izraisošo patogēno baktēriju un vīrusu klātbūtni ūdenī. Savukārt vizuāli ūdens paraugu ņemšanas laikā tiek novērtēta ūdens krāsa, pievērsta īpaša uzmanība peldošiem atkritumiem un naftas produktiem ūdenī, kā arī zilaļģu savairošanās procesam.

Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens atbilst prasībām, pie peldūdens kvalitātes rezultātiem tiks atzīmēts, ka peldēties ir atļauts. Savukārt, ja peldūdens kvalitāte neatbildīs prasībām, Inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus - ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties. Attiecīgo informāciju peldvietas apsaimniekotājam jāizvieto konkrētās peldvietas informatīvajā stendā. Ieteikums nepeldēties ir jāievēro jutīgām iedzīvotāju grupām - maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, kuru imūnā sistēma ir novājināta -, bet aizliegums peldēties ir jāievēro visiem.

Iedzīvotāji var sekot oficiālo peldvietu ūdens paraugu kvalitātes aktuālajiem rezultātiem VI tīmekļvietnē sadaļā "Peldvietu ūdens kvalitāte", kur atrodama arī Latvijas oficiālo peldvietu karte un informācija par peldvietu drošības aspektiem.

VI speciālisti padziļinātu peldvietu ūdens kvalitāti oficiālajās peldvietās kā laboratoriski tā vizuāli peldsezonas laikā no 15.maija pārbauda reizi mēnesī līdz peldsezonas beigām 15.septembrī.

Visu oficiālo peldvietu ūdens nākošā laboratoriskā pārbaude tiks veikta 29. un 30.jūlijā.

Lai peldēšanās būtu droša, inspekcija atgādina peldvietu apsaimniekotājiem, proti, pašvaldībām par peldvietas izveidošanas, uzturēšanas un ūdens kvalitātes pārvaldības pienākumiem peldētāju veselības aizsardzības nodrošināšanai. Drošības prasības cita starpā paredz, ka peldvietu ūdens norobežojams ar bojām, lentēm vai citiem negrimstošiem materiāliem. Ja iespējams, izveido un norobežo peldēšanās sektoru bērniem ar dziļumu, kas nepārsniedz 70 centimetrus.

Inspekcija aicina sekot peldvietas gultnes reljefa iespējamām izmaiņām, raugoties, lai neveidojas bedres, neuzkrājas akmeņi, dūņas, un regulāri pārbaudāma gultne vai tajā nav stikli, vai citi priekšmeti, kuri var apdraudēt peldētāju drošību. Papildu nodrošināma ērta pieeja peldvietai, kā arī piebraucamais ceļš operatīvajam transportam.

Ja peldvietā netiek nodrošināta glābšanas dienesta darbība, peldētājiem labi redzamā vietā un saprotami, izvietojama informācija, ka glābšanas dienests nav pieejams un brīdinājums peldētājiem būt īpaši uzmanīgiem. Tāpat jābūt izvietotai informācijai par glābšanas dienestu kontaktinformāciju. Peldvietās, kurās nav glābšanas dienesta, ieteicams izvietot glābšanas inventāru, piemēram, glābšanas riņķus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Kas ir Rīgas Zooloģiskā dārza skaistā iemītniece mara, jeb pampu zaķis (+VIDEO)

Patlaban mazuļi jau izskatās krietni lieli un kopā ar pieaugušajiem labprāt mielojas ar aploka zaļo zelmeni.

Interesanti fakti Nosaukta galvenā elektromobiļu problēma

JD Power pētnieki ir atklājuši, ka elektrisko automobiļu galvenā problēma ir saistīta ar programmatūru. Par to ziņo The Verge.

Interesanti fakti Astronauti nevar atgriezties no orbītas. Nedēļas vietā viņi tur atrodas mēnesi

NASA apgalvo, ka bojātā Boeing Starliner kosmosa kuģa apkalpe nav iestrēgusi Starptautiskajā kosmosa stacijā. Tomēr nav zināms, kad astronauti varēs atgriezties mājās.

Interesanti fakti Joki par drēbēm: «Ja tev ir ērtāk staigāt ar izkārtu desu - dari tā» (+VIDEO)

Tviterī notiek diskusijas par to, kā ģērbties karstā laikā.

Lasiet arī

Sports Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas cikls peldēšanā sāksies Rīgā

Starptautiskās Peldēšanas sporta veidu federācijas (WA) apstiprinātajā 2024.gada Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas sacensību kalendārā Baltijas valstu čempionāts būs pirmās sacensības Eiropā, kurās sportistiem būs iespēja izpildīt olimpisko spēļu normatīvus, trešdien ziņo Latvijas Peldēšanas federācija (LPF).

Sabiedrība 18.novembrī ar kopīgu peldējumu atzīmēs Latvijas dzimšanas dienu

Piektdien, 18.novembrī Latvijas ziemas peldētāju klubi veiks kopīgu peldējumu, atzīmējot Latvijas 104. dzimšanas dienu, aģentūru LETA informēja Latvijas Ziemas peldēšanas federācija (LZPF).

Interesanti fakti Krasi pazeminājusies ūdens temperatūra Jūrmalā

Iepriekšējās diennakts brāzmainā vēja dēļ krasi pazeminājusies ūdens temperatūra Rīgas līča peldvietās Jūrmalā.

Sabiedrība Latvijas pludmalēs atstāto atkritumu daudzums turpina pieaugt

Latvijā kopējais atkritumu noslodzes rādītājs pludmalēs ir krietni augstāks nekā Eiropas Savienības (ES) noteiktie laba vides stāvokļa standarti, turklāt katru gadu jūras krastā atstāto atkritumu daudzums pieaug, pauda atkritumu apsaimniekotāja "CleanR grupa" uzņēmuma "Vizii Urban" valdes priekšsēdētājs Valdis Purvinskis.