• Lana,
  • Sergejs,
  • Svetlana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Zinātnieki uzskata, ka baloži ir daudz gudrāki, nekā visi domā

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 09:47, 19.06.2024


Pētnieki, izmantojot datormodelēšanu, atklāja, ka baloži var būt gudrāki, nekā mēs iepriekš domājām. Gadu desmitiem cilvēki visā pasaulē ir vērojuši baložu uzvedību un secinājuši, ka to tieksme mesties zem automašīnām vai velosipēdiem liecina par zemu intelektu, raksta "Inverse".


Foto: LETA

Edvīns Dālmeiers no Bristoles universitātes, iedvesmojoties no biologu Takao Sasaki un Doras Biro 2017. gada pētījuma, atklāja, ka baloži lidoja mājās no noteiktas vietas, ar katru reizi uzlabojot savu maršrutu. Pētnieki savienoja baložus pārī ar pieredzējušākiem putniem, un vairāku paaudžu laikā jaunie baloži iemācījās efektīvākus maršrutus, aizstājot pieredzējušos putnus ar jaunpienācējiem.

Daži zinātnieki uzskata, ka šī uzvedība ir kumulatīvās kultūras piemērs, kur jauna uzvedība tiek nodota citiem, izmantojot sociālo mācīšanos. Tomēr šī teorija joprojām izraisa domstarpības zinātnieku vidū. Dālmeiers savā jaunajā darbā koncentrējās uz to, kā baložiem izdodas uzlabot savus maršrutus.

Sasaki un Biro ierosināja, ka baloži var integrēt informāciju un novērtēt savu rīcību, bet Dālmeiers uzskatīja, ka maršruta uzlabošanai var nebūt nepieciešama augsta intelekta līmenis.

Savā pētījumā Dālmeiers izmantoja datormodelēšanu un izstrādāja vienkāršotu putnu navigācijas modeli, cenšoties izveidot robotbaložus, kas spētu parādīt maršruta uzlabojumus bez komunikācijas vai sarežģītas domāšanas. Modelis balstījās uz četrām sastāvdaļām:

- Saules un Zemes magnētiskā lauka izmantošana orientācijai;
- tieksme lidot kopā un koordinēt kustību;
- maršruta atmiņa;
- nepārtrauktas lidojuma trajektorijas.

Eksperimenti ar šiem robotbaložiem parādīja, ka pat primitīvākie modeļi bez komunikācijas un domāšanas spēja veiksmīgi lidot no punkta A uz punktu B, atcerējās maršrutus un uzrādīja kumulatīvus uzlabojumus. Pēc modeļa pārbaudes zinātnieks konstatēja, ka starppaaudžu pāriem bija tendence pārspēt pārus kontrolētā stāvoklī, un viņš varēja izslēgt katru komponentu, lai parādītu, ka mērķa virziens, sociālais tuvums un maršruta atmiņa ir nepieciešami kumulatīviem maršruta uzlabojumiem.

Izpētot, kāpēc baloži iepriekšējā pētījumā turpināja atrast arvien efektīvākus maršrutus, Dālmeiers atklāja, ka naivie baloži, kuriem nebija ieprogrammēta maršruta, palielināja iespēju novirzīties mērķa virzienā, tādējādi nedaudz mainot kopējo ceļu.

Pētījums parādīja, ka kumulatīvi maršrutu uzlabojumi var notikt bez komunikācijas vai sarežģītas domāšanas, balstoties uz aptuveno mērķa virzienu, pagātnes ceļu atmiņu un tieksmi turēties kopā. Dālmeiers secināja, ka, lai gan baloži parasti uzvedas saskaņā ar šo modeli, viņi var arī pielāgoties dažādiem apstākļiem un uzvesties gudri, veicot darbības, kuras modelis neatspoguļo.

Pētījumā 2021. gadā tika konstatēts, ka baložu navigācija pa pāriem ir demokrātiska, jo gan naivie, gan pieredzējušie baloži kopā uzlabo maršrutus, kas var liecināt par sava veida inteliģenci, pat ja šie maršruti dažkārt šķērso velojoslas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Svētdiena aizritēs bez lietus

Diennakts gaišās stundas aizritēs bez lietus, un debesis brīžiem skaidrosies, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Interesanti fakti Saeimā būs jauns Administrācijas juridiskais direktors

Saeima ir izsludinājusi konkursu uz Administrācijas juridiskā direktora amatu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Interesanti fakti «X» atjauninājums ļauj apiet platformas aizliegumu Brazilijā

Īlona Maska sociālo mediju platforma "X" ir veikusi automātisku atjauninājumu tālruņu lietotnēs, kas ļauj apiet šīs platformas aizliegumu Brazīlijā, trešdien paziņoja Brazīlijas interneta pakalpojumu sniedzēju asociācija.

Lasiet arī

Sabiedrība Lielajā Baltezerā centīsies traucēt kormorānu ligzdošanai

Lielajā Baltezerā iecerēts traucēt kormorānu ligzdošanai uz salām, tuvējās pašvaldības informējusi Dabas aizsardzības pārvalde (DAP).

Interesanti fakti Putnu dienās notiek pasākumi visā Latvijā (+VIDEO)

Vairāk nekā 10 gadus šai iniciatīvai pievienojās arī Dabas aizsardzības pārvalde.

Interesanti fakti Latvijā tuvojas putnu dienas (+VIDEO)

"Šis ir labs brīdis, lai dotos ārpus telpām un piedzīvotu jaunas pieredzes".

Interesanti fakti Otrdien jūras ērgļu ligzdā Durbē izdēta otrā ola (+VIDEO)

Durbē esošajā jūras ērgļu ligzdā, kuras norises Latvijas Dabas fonds (LDF) translē videotiešraidē, otrdien, 26.martā, pēc saulrieta tika izdēta otrā ola.