• Imants,
  • Ingars,
  • Intars,
  • Rimants
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Japāna plāno uzbūvēt kosmosa liftu uz Marsu: kas ir zināms

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 06:51, 07.06.2024


Japānas kompānija Obayashi Corporation gatavojas izveidot unikālu transportlīdzekli, kas spēs pārvietoties no Zemes uz kosmosu.



Iedomājieties kosmosa liftu, kas varētu nogādāt jūs orbītā un uz citām planētām par ievērojami zemākām izmaksām un rekordātrumā. Zinātnieki lēš, ka kosmosa lifts, salīdzinot ar tradicionālajiem kosmosa kuģiem, varētu nogādāt cilvēkus un kravas uz Marsu trīs līdz četros mēnešos vai pat 40 dienās, nevis sešu līdz astoņu mēnešu laikā, raksta ScienceAlert.

Kosmosa lifta ideja nav jauna, bet šādas konstrukcijas izstrāde ir sarežģīts uzdevums ar daudziem tehnoloģiskiem un inženiertehniskiem izaicinājumiem. Tomēr Obayashi Corporation uzskata, ka šo projektu varēs īstenot līdz 2050. gadam.

Obayashi Corporation, kas pazīstama ar Tokyo Skytree — pasaulē augstāko televīzijas torni, plāno tuvāko gadu laikā uzsākt 100 miljardu dolāru vērtā kosmosa lifta būvniecību. Nepieciešamās tehnoloģijas vēl tiek izstrādātas.

Ideja par kosmosa liftu tika pirmo reizi izteikta pirms 12 gadiem, un kopš tā laika diskusijas par tā realizējamību turpinās. Daži zinātnieki ir skeptiski par šāda projekta īstenošanu.

Šobrīd astronautu un kravu palaišana kosmosā ar nesējraķetēm ir ļoti dārga. Piemēram, nākamās pilotējamās misijas uz Mēnesi izmaksās aptuveni 4,1 miljardu dolāru katra, liecina NASA ziņojums. Lielas izmaksas aiziet degvielai.

Taču kosmosa liftam degviela nebūtu nepieciešama. Daži projekti paredz, ka kosmosa lifts nogādās kravu orbītā, izmantojot elektromagnētiskos transportlīdzekļus, kuri varētu saņemt enerģiju attālināti, piemēram, ar saules gaismu vai mikroviļņiem.

Obayashi Corporation pārstāvji norāda, ka kosmosa lifts ievērojami samazinātu izmaksas par kravas nogādāšanu kosmosā, potenciāli līdz 114 USD par kilogramu. Lai gan daži aprēķini liecina, ka tas varētu maksāt vairāk nekā 500 USD par kilogramu, šobrīd lētākā iespēja ir SpaceX raķetes Falcon 9, kas maksā aptuveni 2450 USD par kilogramu.

Papildus izmaksu samazināšanai kosmosa lifts nodrošinātu arī citas priekšrocības. Tas neizraisītu izmešus, un ar salīdzinoši lēno ātrumu — aptuveni 200 km/h — lifts pārvietotos lēnāk nekā nesējraķetes, samazinot vibrācijas, kas ir svarīgi jutīgām iekārtām.

Viens no lielākajiem šķēršļiem kosmosa lifta būvniecībā ir piemērota materiāla atrašana caurules izgatavošanai. Lai izturētu milzīgo spriegumu, tērauda caurulei būtu jābūt ļoti biezai, kas prasa vairāk tērauda nekā pieejams uz Zemes.

Obayashi Corporation uzskata, ka oglekļa nanocaurules varētu būt risinājums. Nanocaurules ir sarullēts grafīta slānis, kas ir vieglāks un izturīgāks par tēraudu.

Lai sasniegtu ģeosinhrono orbītu, caurulei jābūt vismaz 35 000 km garai. Daži zinātnieki apšauba, ka oglekļa nanocaurules būs piemērotas šādai konstrukcijai, tāpēc var būt nepieciešams izstrādāt pilnīgi jaunu materiālu.

Turklāt kosmosa lifts varētu saskarties ar citām problēmām, piemēram, zibens spērieniem un viesuļvētrām. Plāni paredz, ka kosmosa lifta palaišanas platforma būtu izvietota okeāna vidū pie ekvatora. Būvniecība varētu ilgt aptuveni 25 gadus, tādēļ ir grūti prognozēt, vai projekts tiks pabeigts līdz 2050. gadam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Dievturi seko laikam: izveidoja latviešu datorvārdnīcu (+VIDEO)

Latviskās dzīvesziņas garīgais kodols ir dievestība jeb latviskais ceļš pie Dieva.

Interesanti fakti Mēneša pēdējā dienā Latvijā atzīmēs Asteroīdu dienu

Mēneša pēdējā dienā, 30.jūnijā, interesenti aicināti piedalīties 10.Asteroīdu dienas pasākumos Meteorīta muzejā Rīgā, aģentūru LETA informēja Latvijas Astronomijas biedrībā (LAB).

Interesanti fakti Jauns alumīnija sakausējums var mainīt dzinējus uz visiem laikiem

Jaunais alumīnija sakausējums var izturēt ļoti augstu temperatūru, izturēt koroziju un uzlabot veiktspēju.

Interesanti fakti Ceļojums uz Urānu: aizraujošs, bet nāvējošs piedzīvojums 54,4 minūtēs

Zinātnieki uzskata, ka ceļojums uz Urānu varētu būt neaizmirstams un, visticamāk, nāvējošs. Lai sasniegtu šo Saules sistēmas nomali, būtu nepieciešami desmit gadi.

Lasiet arī

Interesanti fakti Sievietes ir labāk pielāgojušās kosmosa apstākļiem

Jauns pētījums parādīja, ka sieviešu ķermenis efektīvāk tiek galā ar kosmosa ceļojumu izaicinājumiem nekā vīriešu ķermenis, raksta "Futurism".

Interesanti fakti Saules magnētiskais lauks drīz mainīsies: kā tas ietekmēs Zemi

Pēdējo reizi šāds notikums notika 2013. gadā, un tas nozīmē, ka drīz pienāks zvaigznes aktivitātes maksimums.

Interesanti fakti Uz Mēness plāno izurbt 5 km caurumu, lai atrastu kaut ko, kas dabā neeksistē

Zinātnieki ierosinājuši veikt neparastu eksperimentu uz Mēness, kas apvienos divas pašlaik nesavienojamas teorijas.

Pasaule Lidmašīnas avārijā ASV gājis bojā bijušais misijas Apollo 8 astronauts (VIDEO)

ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) misijas "Apollo 8" bijušais astronauts Viljams Enderss, kurš 1968.gadā no Mēness orbītas nofotografēja ikonisko Zemes attēlu "Earthrise", piektdien gāja bojā 90 gadu vecumā, kad viņa vadītā lidmašīna nogāzās ūdeņos Vašingtonas štatā pie Sanhuanas salām.