• Lana,
  • Sergejs,
  • Svetlana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Melnais zelts: cik daudz naftas ir palicis Zemes dzīlēs un kad tā beigsies?

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 10:29, 03.06.2024


Eksperti ir dalīti savos viedokļos par naftas rezervēm: vieni uzskata, ka nafta nekad nebeigsies, bet citi norāda, ka tās pietiks tikai vēl 50 gadus.


Foto: pixabay

Miljoniem gadu laikā nafta uzkrājās Zemes garozā no dzīvnieku un augu atliekām, kas tika pārklātas ar smiltīm, dūņām un akmeņiem. Pirms vairāk nekā 160 gadiem cilvēki sāka iegūt melno zeltu no Zemes dzīlēm, lai radītu plastmasu, benzīnu, asfaltu un daudzus citus izstrādājumus. Taču naftas ieguves process notiek daudz ātrāk nekā tās atjaunošanās, un teorētiski nākotnē nafta uz Zemes varētu beigties. Kāds ir pašreizējais stāvoklis un kad tas varētu notikt? Par to raksta Live Science.

Kad Zemei beigsies nafta?

Zinātnieki uzskata, ka teorētiski nafta uz Zemes nekad pilnībā nebeigsies. Daudzas naftas atradnes atrodas kalnrūpniecībai nepieejamās vietās, piemēram, Antarktīdas dzīlēs vai lielos dziļumos, kas padara ieguvi neiespējamu.

Saskaņā ar Deivida Makdonalda no Aberdīnas Universitātes Apvienotās Karalistes teikto, zinātnieki lielā mērā izprot, kur atrodas lielākā daļa naftas rezervju uz Zemes. Litosfēras plākšņu kustība un okeānu baseinu evolūcija rada apstākļus, kas veicina naftas rezervuāru veidošanos. Tādējādi dažos planētas reģionos ir lielāka iespēja atrast jaunas naftas atradnes.

Cik daudz naftas ir palicis uz Zemes?

Zinātnieki lēš, ka uz planētas ir aptuveni 1,6 triljoni barelu naftas, ko var iegūt. Ir arī vēl neatklātas naftas rezerves, kas varētu sasniegt aptuveni 565 miljardus barelu.

Jauni aprēķini par naftas rezervju izsīkumu

Pirms vairāk nekā 10 gadiem naftas nozares eksperti lēsa, ka Zemes atgūstamās naftas rezerves pietiks aptuveni 50 nepārtrauktas ražošanas gadiem. Šis skaitlis nav būtiski mainījies, jo aprēķinātais gadu skaits, līdz nafta beigsies, ir atkarīgs no pašreizējām rezervēm, dalītām ar gada patēriņu.

Tomēr ģeologi regulāri atklāj jaunas atradnes, un naftas rezerves tiek patērētas gandrīz tikpat ātri, cik tās tiek atklātas. Zinātnieki uzskata, ka kādā brīdī šis līdzsvars mainīsies.

Jaunu atradņu atklāšanas un naftas ieguves ātrums nav statisks. Atklājot jaunas rezerves, iespēja atrast vēl vairāk sarūk, taču tiek izstrādātas jaunas tehnoloģijas, kas uzlabo spēju atrast un iegūt naftu. Kevins Grāmats no ClearView norāda, ka mākslīgais intelekts varētu palīdzēt jaunu naftas rezervju atrašanā un ieguvē, palielinot kopējo naftas rezervju aplēsi.

Naftas pieprasījuma nākotne

Nozares eksperti uzskata, ka naftas pieprasījums tuvākajā nākotnē mainīsies, īpaši pārejot uz elektriskajiem transportlīdzekļiem. Starptautiskā Enerģētikas aģentūra paziņoja, ka naftas patēriņš sasniegs maksimumu līdz 2030. gadam un pēc tam samazināsies. Tas var nozīmēt, ka cilvēcei naftas pietiks daudz ilgāk nekā prognozētie 50 gadi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Svētdiena aizritēs bez lietus

Diennakts gaišās stundas aizritēs bez lietus, un debesis brīžiem skaidrosies, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Interesanti fakti Saeimā būs jauns Administrācijas juridiskais direktors

Saeima ir izsludinājusi konkursu uz Administrācijas juridiskā direktora amatu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Interesanti fakti «X» atjauninājums ļauj apiet platformas aizliegumu Brazilijā

Īlona Maska sociālo mediju platforma "X" ir veikusi automātisku atjauninājumu tālruņu lietotnēs, kas ļauj apiet šīs platformas aizliegumu Brazīlijā, trešdien paziņoja Brazīlijas interneta pakalpojumu sniedzēju asociācija.

Lasiet arī

Ekonomika Naftas cenas krītas cerībā uz deeskalāciju Tuvajos Austrumos

Naftas cenas pasaulē pirmdien kritās, tirgus dalībniekiem cerot uz deeskalāciju Tuvajos Austrumos, neraugoties uz Irānas triecienu Izraēlai.

Ekonomika Naftas noplūde no Būtiņģes termināļa Latvijai nodarījusi 9000 eiro zaudējumus

Šā gada februārī notikusī noplūde no Būtiņģes naftas termināļa Latvijas videi nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 9000 eiro apmērā, liecina Valsts vides dienesta (VVD) veiktie aprēķini.

Ekonomika Naftas cenas pieaug pēc saspīlējuma Sarkanajā jūrā

Akciju cenas pasaules biržās piektdien mainījās dažādos virzienos, bet naftas cenas pieauga pēc ASV un Lielbritānijas triecieniem Jemenas hutiešu nemierniekiem, kas pastiprināja saspīlējumu Sarkanajā jūrā.

Ekonomika «Lukoil» apsver iespēju pārdot Bulgārijas naftas pārstrādes rūpnīcu

Krievijas naftas uzņēmums "Lukoil" otrdien paziņoja, ka apsver iespēju pārdot naftas pārstrādes rūpnīcu Bulgārijā, ņemot vērā valdības ieceri pārtraukt Krievijas jēlnaftas importu.