• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Viņi radīja Latviju: apkopotas Satversmes sapulces deputātu biogrāfijas (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti / Vēsturiskie
VS.LV 07:23, 28.05.2024


Daļa no dokumentiem līdz šim bija praktiski nezināmi.


Satversmes sapulce tika ievēlēta pēc demokrātijas principiem.

Izdevuma atklāšana notiks 2024. gada 28. maijā pulksten 16.00 Latvijas Nacionālā arhīva administrācijas ēkas zālē Vecrīgā, Šķūņu ielā 11.

Grāmata “Latvijas Satversmes sapulce deputātu biogrāfijās, 1920–1922” ir divu gadu garumā īstenotu pētījumu rezultāts, un tajā ir apkopotas visu 163 bijušo Satversmes sapulces deputātu biogrāfijas.

Līdz šim informācija par Latvijas pirmā vēlētā parlamenta – Satversmes sapulces – deputātiem bija ļoti neviendabīga un samērā fragmentāra. Par dažiem no tiem – Jāni Čaksti, Raini, Aspaziju, Kārli Ulmani, Zigfrīdu Meierovicu un vēl dažiem – informācijas bija ļoti daudz: grāmatas, pētījumi, atmiņas, apcerējumi un neskaitāmi raksti visdažādākajos izdevumos.

Par citiem informāciju bija iespējams atrast pietiekami plašā apjomā, taču nereti tā bija “izkaisīta” pa dažādiem izziņas avotiem (grāmatām, enciklopēdijām, avīžu rakstiem utt.) un reizēm tajos bija sastopamas kļūdas vai nepilnības. Par dažiem Satversmes sapulces deputātiem bija zināms vien tas, bijis ievēlēts Satversmes sapulcē, taču atrast sīkāku informāciju par biogrāfiju bija ļoti problemātiski, bet dažos gadījumos gandrīz neiespējami.

Grāmatas veidošana uzsākta pasākumu ietvaros, kas veltīti Satversmes spēkā stāšanās simtgades atzīmēšanai. Grāmatā izmantota ne tikai līdz šim publicētā literatūra, periodiskie izdevumi un cita publiski pieejama informācija, bet arī ļoti plašs dažādos arhīvos uzkrāto dokumentu klāsts, vairākums no kuriem nav publicēts, bet daļa no tiem līdz šim bija praktiski nezināmi. Rezultātā ir tapis uz ļoti plašu izziņas avotu un dokumentu bāzes balstīts izdevums, kurā pirmoreiz ir apkopotas visu to deputātu biogrāfijas, kas laika posmā no 1920. gada 1. maija, kad uz pirmo sēdi sanāca jaunievēlētā Latvijas Satversmes sapulce, līdz 1922. gada 3. novembrim, Satversmes sapulces pēdējai plenārsēdei, darbojās šajā pirmajā vēlētajā Latvijas parlamentā.

Grāmatas autori: Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes profesors Dr. hist. Ēriks Jēkabsons, Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors Dr. hist. Valters Ščerbinskis, Latvijas Nacionālā arhīva Dokumentu publikāciju un popularizēšanas nodaļas vadošais pētnieks Dr. hist. Gints Zelmenis. Grāmata izdota ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī