• Mareks,
  • Tālivaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tiesa liek valstij samaksāt 500 eiro ieslodzītajam saistībā ar auguma mērījumu

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 17:28, 11.05.2024


Administratīvā rajona tiesa aprīlī likusi Ieslodzījuma vietu pārvaldei (IeVP) samaksāt 500 eiro kaitējumu kādam gara auguma ieslodzītajam saistībā ar nepareizu auguma mērījumu, lai saņemtu papildu ēdienu, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.



Spriedums liecina, ka IeVP iepriekš nolēma atzīt par prettiesisku kāda cietuma administrācijas rīcību, nenodrošinot kādam cietumniekam papildus pusi no dienas uztura normas, kā to paredz Ministru kabineta noteikumi. IeVP toreiz uzdeva cietuma administrācijai nekavējoties rakstveidā atvainoties vīrietim.

IeVP argumentēja, ka ieslodzītajiem, kuru augums pārsniedz 195 centimetrus (cm), ir tiesības pie dienas uztura normas papildus saņemt pusi no paredzētās dienas uztura normas.

Pieteicējam tika veikts atkārtots auguma mērījums, konstatējot, ka pieteicēja augums ir 195,9 cm nevis 192 cm, kā tika izmērīts iepriekš, un viņam tika piešķirta papildu uztura norma.

Ņemot vērā cietuma administrācijas sniegto informāciju, pieteicēja apgalvojums, ka viņam rupjā formā tika atteikts lūgums veikt atkārtotu auguma mērīšanu, neatbilst patiesībai un ir pieteicēja subjektīvs viedoklis bez pierādījumiem, secinājusi IeVP.

Pārvaldei nebija pamata apšaubīt cietuma administrācijas sniegto informāciju. Pieteicējam mutiski paskaidrots, ka tika veikta auguma mērītāja verifikācija, un ka pieteicēja auguma mērījumā bija tehniska kļūda.

Neraugoties uz minēto, pērn vīrietis vērsās Administratīvajā rajona tiesā par nemantiskā kaitējuma atlīdzināšanu. Viņš pieteikumā norādīja, ka sakarā ar nepareizu auguma mērījumu viņam bija liegta likumā paredzētā iespēja saņemt papildu uztura normu.

Vīrietis uzskatīja, ka nemantiskā kaitējuma atlīdzināšana tikai atvainošanās veidā nav iespējama. Vērtējot pieteicēja emocionālo stāvokli, kādā pieteicējs atradās, 81 dienu cenšoties pierādīt savu taisnību, pārvalde nevarot vadīties pēc pieņēmumiem.

Tiesa savā spriedumā secināja, ka pieteicējs jau sākotnēji kopš auguma mērījuma veikšanas bija norādījis, ka tas nav pareizs. Pieteicējs bija darījis visu, kas no viņa saprātīgi būtu sagaidāms, lai kaitējumu ātrāk novērstu.

Savukārt cietuma administrācija tikai pēc Veselības inspekcijas iesaistīšanās veica mērīšanas līdzekļa pārbaudi un atkārtotu pieteicēja auguma mērījumu. Cietuma administrācija ir nepamatoti vilcinājusies un tādējādi arī apzināti pieļāvusi, ka tolaik vēl iespējamā prettiesiskā rīcība tiek turpināta.

Tāpat cietuma administrācija apzināti prettiesisku rīcību pieļāvusi arī laikā, kad apzinājās, ka pieteicējam ir jānodrošina papildu uzturs, tomēr tas netika darīts.

Vienlaikus pārvaldes norādi, ka pieteicējs šajā laikā papildu uzturu varēja iegādāties par saviem personiskajiem līdzekļiem, tiesa uzskata par nepamatotu.

Ņemot vērā minēto, tiesa daļēji apmierināja vīrieša pieteikumu un nolēma uzlikt par pienākumu IeVP atlīdzināt viņam nemantisko kaitējumu 500 eiro. Pārējā daļā pieteikums noraidīts.

Valstij arī būs jāmaksā vīrietim 30 eiro lielā valsts nodeva saistībā ar tiesāšanos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Dievturi seko laikam: izveidoja latviešu datorvārdnīcu (+VIDEO)

Latviskās dzīvesziņas garīgais kodols ir dievestība jeb latviskais ceļš pie Dieva.

Interesanti fakti Mēneša pēdējā dienā Latvijā atzīmēs Asteroīdu dienu

Mēneša pēdējā dienā, 30.jūnijā, interesenti aicināti piedalīties 10.Asteroīdu dienas pasākumos Meteorīta muzejā Rīgā, aģentūru LETA informēja Latvijas Astronomijas biedrībā (LAB).

Interesanti fakti Jauns alumīnija sakausējums var mainīt dzinējus uz visiem laikiem

Jaunais alumīnija sakausējums var izturēt ļoti augstu temperatūru, izturēt koroziju un uzlabot veiktspēju.

Interesanti fakti Ceļojums uz Urānu: aizraujošs, bet nāvējošs piedzīvojums 54,4 minūtēs

Zinātnieki uzskata, ka ceļojums uz Urānu varētu būt neaizmirstams un, visticamāk, nāvējošs. Lai sasniegtu šo Saules sistēmas nomali, būtu nepieciešami desmit gadi.

Lasiet arī

Kriminālziņas Ieslodzītais no Centrālcietuma varētu būt aizbēdzis pa ceļam uz pastaigu

Par slepkavības mēģinājumu apsūdzētais Māris Kovaļovs no Rīgas Centrālcietuma varētu būt aizbēdzis laikā, kad ieslodzītie vesti pastaigā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Kriminālziņas Pirmajā pusgadā ieslodzījuma vietās atrasti 865 mobilie telefoni

Šogad sešos mēnešos Latvijas ieslodzījuma vietās atrasti 865 mobilie telefoni, 754 SIM kartes un 96 mobilo telefonu sastāvdaļas, aģentūra LETA uzzināja Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Pasaule Aprīlī savervēti 10 000 zeki karam Ukrainā

Krievijas Aizsardzības ministrija aprīlī varētu būt savervējusi karam Ukrainā līdz 10 000 ieslodzīto, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

Sabiedrība Ieslodzījumu vietu pārvaldē brīva ap sestdaļa darbavietu

Ieslodzījumu vietu pārvaldē (IeVP) pašlaik ir 430 brīvas vakances, kuras ir grūti aizpildīt, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē informēja IeVP priekšnieks Dmitrijs Kaļins.