• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas zinatnieki mūziķiem palīgā liek mākslīgo intelektu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 11:32, 11.05.2024


Ikdienas darbā produkts dziedātājiem paver nebijušas iespējas pārveidot balsi ne tikai solo izpildījumam, bet arī veidot duetus.


"Es noteikti arī gribētu dzirdēt, ko par to saka skaņas entuziastu komūna", - tā M.Popelis.

Latvijas audio novatori izstrādājuši pasaulē pirmo mākslīgā intelekta (MI) tehnoloģijās balstīto vokāla pārveidotāju, ko dziedātāji un citi skaņas profesionāļi var darbināt kā spraudni darbstaciju programmās (DAW).

Kamēr vairums nesen klajā nākušo MI rīku draud aizstāt mūziķus, izstrādātais sniedz producentiem un balss māksliniekiem nebijušas iespējas paplašināt savu sniegumu, būtiski ietaupot laiku un resursus. Izmantojot kādu no vairāk nekā 40 pašlaik pieejamajiem balss un instrumentu profiliem iespējams izmainīt savu balss tembru. Notiek darbs pie jaunu profilu izstrādes, tādejādi to skaits nākotnē papildināsies.

Produkts izmanto iepriekš iedziedātu vai ierunātu audio celiņu un spēj izmainīt tā toni. Tas ļauj, piemēram, sieviešu vokālu padarīt par vīru baritonu, tajā pat laikā nezaudējot nianses, kas raksturo ikkatra balss mākslinieka unikālo sniegumu.

"Mēs degam par to, lai mūsu risinājumi būtu draudzīgi ikvienam un padarītu mūzikas radītāju ikdienu vieglāku, tai pat laikā nodrošinot tādu skanējuma kvalitāti, kas der arī Grammy apbalvotu ierakstu veidošanai", - tā par jauno veikumu stāsta zinatnieks Mārtiņš Popelis. Ikdienas darbā produkts dziedātājiem paver nebijušas iespējas pārveidot savu balsi ne tikai solo izpildījumam, bet arī veidot duetus un sadziedāšanās pašam ar sevi citās balsīs. Inovācija spēcina arī reklāmu un audio grāmatu ierunātājus - tie var izmantot dažādas balsis, lai paši ierunātu dažādus varoņus un sniegtu bagātīgākus iespaidus saviem klausītājiem un klientiem.

Papildus balss profiliem, inovācija piedāvā arī balss ierakstu padarīt par instrumentu skaņām. Skaņu dizaineri var iedungot vajadzīgo meldiņu un jaunā programatūra to pārveidos par, piemēram, trompetes spēli, saglabājot skaņas augstumus. Bītboksu iespējams pārveidot par īstām bungām. Tas ļauj viegli veikt radošās skices vai jau ierakstīt intrumentu paraugus tālākam radošajam darbam, būtiski ietaupot laiku un resursus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Kriminālziņas Linkaits izstājies no JKP

Bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits izstājies no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), ceturtdien ziņo Latvijas Televīzija.

Kriminālziņas Kā nekļūt par noziedznieka upuri, iepērkoties internetā (+VIDEO)

Krāpnieks bieži atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem.

Sabiedrība Trenē spēju izvērst mobilizācijas centrus

Rīt Nacionālie bruņotie spēki izvērsīs mobilizācijas centrus Rīgā, Saldū, Valmierā, Jēkabpilī un Gulbenē, lai trenētu un pilnveidotu kārtību, kādā krīzes situācijā Latvijas pilsoņi tiek aicināti un iesaukti bruņotajos spēkos.

Ekonomika Jautājuma likmes ir augstas... Asociācijas viedoklis par darbībām ar LMT un Tet

Latvijas Telekomunikāciju asociācija aicina atcerēties ne vien par Telia un valsts maka interesēm, bet paturēt prātā arī Latvijas telekomunikāciju nozares kopējo veselību, valsts drošības jautājumus, attīstības perspektīvu un lietotāju intereses, lai arī turpmāk varam lepoties, ka esam Eiropas priekšpulkā ar jaudīgu nozari, pakalpojumu kvalitāti, tehnoloģiju attīstību un labiem piedāvājumiem.