• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jaunajā Okupācijas muzeja grāmatā - par ģenerāli Boļšteinu un taisnu Lipki

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti / Vēsturiskie
VS.LV 09:19, 24.04.2024


Stāsti par ikdienu Latvijā, izsūtījumā un trimdā un fotogrāfijas no sadzīves padara grāmatas notikumus lasītajam ļoti tuvus.


Pirmajās Latvijas okupācijas dienās ģenerālis atņēma sev dzīvību.

Latvijas Okupācijas muzejs izdevis sesto, uzlaboto un papildināto grāmatu "Latvija komunistiskās Padomju Savienības un nacionālsociālistiskās Vācijas varā 1940-1991". Tas ir pētījumos un vēsturnieku atziņās balstīts publiski izglītojošs Latvijas okupācijas vēstures stāsts, kas saturā atbilst tam stāstam, kuru apmeklētājiem sniedz Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcija un tematiskās izstādes. Grāmatas autors un redaktors ir ilggadējais Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis, Biedrības biedrs, literatūrzinātnieks Valters Nollendorfs. Šobrīd grāmata pieejama latviešu valodā, sagatavošanā ir grāmatas tulkojums angļu valodā.

Latvijas Zinātņu akadēmijas Vēstīs 2023.gada 77. sējuma 2. numurā publicēta Andra Pētersona, Dr. sc. soc., komunikācijas un sabiedrisko attiecību eksperta, žurnālista recenzija, kurā uzsvērta grāmatas nozīme: ".. šobrīd, kad varam novilkt paralēles starp Latvijas okupāciju 1940.gadā un Ukrainas karu pret iebrucējiem, patiesa Latvijas okupācijas vēstures grāmata un muzejs ir īpaši nozīmīgi.".

Recenzijas autors raksturo arī grāmatas saturu: "Vāka attēls ar Voldemāra Sproģa Vologdas invalīdu cietumā Vorkutā no plāniem dēlīšiem un zupas kauliem darināto vijoli simbolizē grāmatas autora un redaktora Ph. D. Valtera Nollendorfa pieeju grāmatas veidošanai - uzskatāmi, precīzi un emocionāli atspoguļot lielos notikumus un paralēli tiem - ikdienu un cilvēkus.

No vienas puses okupantus un viņu līdzskrējējus, no otras puses - viņu pretiniekus un upurus - noteikto robežsargu brigādes komandieri ģenerāli Ludvigu Bolšteinu (1888-1940), ebreju glābēju Žani Lipki (1900-1987) un Jelgavas vidusskolas skolēnu Frici Skursteni (1922-1942./1943.), kurš noorganizēja pretošanās grupu padomju varai 1940.gadā un tika arestēts kopā ar 13 biedriem, no kuriem no nometnēm atgriezās tikai viens, izsūtītās māsiņas Lasmanes, piecgadīgo Sarmīti un desmitgadīgo Ritu, nošautos Audriņu ciema iedzīvotājus... Stāsti par ikdienu Latvijā, izsūtījumā un trimdā un fotogrāfijas no sadzīves padara grāmatas notikumus lasītajam ļoti tuvus. Grāmatu ir smagi lasīt, jo ikvienā lappusē ir nāve un ciešanas, arī spīts un pretošanās."

Latvijas Okupācijas muzejs ir pateicīgs Jānim Apinim par grāmatas latviešu un angļu valodā finansēšanu un iespēju latvisko grāmatu dāvināt Latvijas vēstures skolām un skolotājiem kā mācību materiālu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī