• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vakarbuļļu pļavas kļūst par unikālu dabas liegumu Rīgā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 08:44, 16.04.2024


Piejūras zālāji izceļas ar lielu sugu daudzveidību.


Latvijas galvaspilsētā ir skaisti dabas nostūri.

Lai uzlabotu niedrēm aizaugošo Piejūras pļavu stāvokli, Latvijas Dabas fonds (LDF) pērnā gada rudenī un ziemā veica niedru pļaušanu ar zemsedzes frēzēšanu Vakarbuļļu pļavās.

Vakarbuļļos sastopams unikālais biotops - Piejūras zālāji, kas ir izplatīts tikai Baltijas jūras piekrastē. Latvijā šis biotipa veids ir ļoti rets - to kopējā platība nepārsniedz 180 hektārus. Piejūras zālāji izceļas ar lielu sugu daudzveidību, jo tajos sastopams gan sausām un mēreni mitrām vietām raksturīgs augājs, gan mitru un slapju vietu augu sabiedrības, gan arī augi, kuri aug tikai iesāļās augsnēs.

Saistībā ar nepietiekamo pļavu apsaimniekošanu iepriekšējās desmitgadēs un izmaiņām vietas hidroloģiskajā režīmā, ko ir sekmējusi seklo grāvju aizsērēšana, daļā no Vakarbuļļu pļavām ir novērojama niedru ekspansija. LDF sadarbībā ar Rīgas domi jau vairākus gadus nogana pļavas ar mobilo ganāmpulku, tomēr niedrēm aizaugusī daļa govīm nav piemērota. Šo teritoriju ir arī ļoti sarežģīti nopļaut palielinātā mitruma režīma dēļ, tāpēc LDF 2022.gada nogalē uzsāka īstenot Latvijas vides aizsardzības fonda finansētu projektu "Pļavu biotopu atjaunošana Vakarbuļļos" ar mērķi atjaunot pļavu stāvokli, likvidēt pļavās ieaugušās niedres.

Latvijas Dabas fonds 2023.gada nogalē turpināja uzsākto pļavu atjaunošanu Vakarbuļļu pļavās, veicot niedru pļaušanu un zemsedzes frēzēšanu 4 ha platībā rudenī un 4 ha platībā ziemā. Atjaunotās pļavas platības turpmāk tiks apsaimniekotas gan pļaujot, gan arī noganot.

Lai uzlabotu pļavu hidroloģisko režīmu veikta grāvja pārtīrīšana 170 m garumā. Grāvis nodrošinās labāku ūdens apmaiņu ar blakus esošo Buļļupi, nepļaujot pļavās ilgstoši uzkrāties palu un lietus ūdenim.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 26. un 27. aprīlī (+VIDEO)

Rēzeknē pulcējās gan latviešu apdzīvoto novadu apvienošanās idejas piekritēji, gan pretinieku.

Interesanti fakti No maija stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Trešdien, 1.maijā, stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijā, VS.LV informēja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Interesanti fakti Maija pirmajās dienās sāks atslēgt apkuri RNP apsaimniekotajām mājām

Namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) maija pirmajās dienās sāks apkures atslēgšanu mājām, kas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādei, informēja RNP.

Interesanti fakti Londonas centrā izbēguši armijas zirgi ievaino četrus cilvēkus (VIDEO)

Londonas centrā trešdien sava vaļā izkļuvuši pieci armijas zirgi, un ar to saistītos negadījumos ievainoti četri cilvēki, pavēstīja bruņotie spēki un ārkārtas dienesti.

Lasiet arī