• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas iedzīvotājiem ieteicams izvēlēties pareizo pārtiku ikdienas patēriņam

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 12:21, 16.04.2024


"Ikdienas steigā cilvēki nereti izvēlas ātri un ērti veikalos pieejamas uzkodas, kas remdē izsalkumu vien īslaicīgi".


Jaunā sistēma ļauj noteikt pārtikas produktu uzturvērtību.

Visticamāk, teju ikviens no mums kaut reizi dzīvē ir saskāries ar situāciju, kad organisms signalizē – nepieciešama tūlītēja atpūta, spēku un enerģijas atjaunošana un, iespējams, pat esošo ieradumu būtiska izvērtēšana un maiņa.

Veicot ikdienas pienākumus un ļaujoties steigai, bieži atstājam novārtā veselību, prāta un ķermeņa pašsajūtu, tomēr ir svarīgi veltīt laiku rūpēm par sevi un izvirzīt to priekšplānā. Lai arī ik gadu aprīļa sākumā visā pasaulē tiek atzīmēta Veselības diena, lai atgādinātu, cik svarīgi ir noteikt par prioritāti savu fizisko un garīgo veselību, pārtikas kvalitātes eksperte Ingūna Strode norāda, ka rūpes par sevi, veselīga dzīvesveida un pārtikas izvēles tendences kļūst arvien populārākas, tādējādi liekot cilvēkiem visā pasaulē pārskatīt paradumus, lai uzlabotu veselību, pašsajūtu un izskatu, celtu dzīves kvalitāti un gūtu prieku no katras dienas.

Mazs solis šodien – būtiska ietekme ilgtermiņā

Eksperte ir pārliecināta, ka rūpes sākas ar sevi, un tas nav tikai teiciens. “Būtībā tam jākļūst par katra cilvēka apzinātu izvēli ik dienu. Lai cilvēks justos fiziski un mentāli labi, par to ir jārūpējas katru dienu, nevis tad, kad jau kļuvis pavisam slikti. Un ko tas nozīmē? Tas, protams, nozīmē sabalansētu uzturu, aktīvu dzīvesveidu un vitamīnus, laika pavadīšanu svaigā gaisā, pastaigas, pietiekamu miega daudzumu, stresa pārvaldīšanu un mazināšanu, kā arī emocionālo labsajūtu. Jā, iespējams, izklausās daudz, bet, apņemoties ik dienu, jau šodien paveikt kaut vienu pozitīvu izmaiņu, spert kaut vai mazu soli pretī labākai fiziskajai un garīgajai veselībai, mēs varam ne tikai gūt individuālu labumu, bet arī iedvesmot pozitīvām izmaiņām līdzcilvēkus. Izvirzīsim savu veselību par prioritāti un padarīsim katru dienu par Pasaules veselības dienu!” aicina pārtikas kvalitātes eksperte.

Kā norāda eksperte, var sākt ar pavisam vienkāršām, bet būtiskām izvēlēm – doties vairāk dabā, garākās pastaigās, apmeklēt sporta klubu, izvēlēties veselīgākas un sabalansētākas maltītes, savlaicīgi doties pie miera utt. Lai arī šķiet, ka tas neko daudz nemainīs, ilgtermiņā šādām izvēlēm var būt ļoti liela nozīme kopējās labsajūtas uzlabošanā.

Veselīga, sabalansēta un pilnvērtīga maltīte pieejama arvien ērtāk

Kā norāda eksperte, ikdienas steigā cilvēki nereti izvēlas ātri un ērti veikalos pieejamas uzkodas, kas remdē izsalkumu vien īslaicīgi. Tomēr, tikai nedaudz piedomājot, arī šādas ātras uzkodas var kļūt par apzinātām, veselīgām un ilgtermiņā pozitīvām izvēlēm. “Mūsdienās cilvēku prasības pret maltīti aug – aizvien lielāka vērība tiek pievērsta gan izejvielām, gan maltītes pieejamībai un kvalitātei. Šādas tendences liek tirgotājiem sortimentā iekļaut arvien vairāk produktu ar rūpīgi pārdomātu sastāvu – gan saldumu, gan pusdienu ēdienu un pat ātro uzkodu segmentā, kur savu nišu veiksmīgi ieņem, piemēram, vegāniskie burgeri un hotdogi. Vienlaikus tas nozīmē, ka ikvienam iedzīvotājam teju ik dienu tiek nodrošināta arvien plašāka un ērtāk pieejama veselīgu maltīšu un uzkodu daudzveidība.

Eksperte atklāj, ka arvien daudzveidīgāku un veselīgāku maltīšu iespēja teju katrā pilsētas krustojumā atvieglo iedzīvotāju ikdienu: neskatoties uz darba slodzi, daudzajiem pienākumiem vai vienkārši slinkumu, joprojām katru dienu var ātri un ērti tikt pie garda, veselīga ēdiena, ko ērti baudīt kā mājās, tā darbā, pa ceļam un pat ejot pa ielu.

Produktu iepakojums – būtisks palīgs veselīgas izvēles izdarīšanā

Arvien vairāk produktu grupu Latvijā tiek marķētas ar īpašām atzīmēm, kas sniedz viegli saprotamu informāciju par pārtikas produktu uzturvielu kvalitāti. Tas ļauj ātri salīdzināt dažādus produktus un izvēlēties veselīgāko opciju no vienas produktu kategorijas. “Stāsts ir par Nutri-Score, kas ir Eiropā izstrādāta pārtikas marķējuma sistēma, lai veicinātu sabiedrības izpratni par veselīgāku uzturu un nodrošinātu vienkāršu un viegli uztveramu informāciju par pārtikas produktiem. Šī sistēma palīdz klientam pat neapzināti izvēlēties veselīgu uzturu,” atklāj eksperte.

Nutri-Score sastāv no piecām krāsām – no tumši zaļas līdz tumši sarkanai, attiecīgi no augstākās līdz zemākajai uzturvērtībai. Katru krāsu papildina burti no A līdz E, kur A ir ieteicamākā izvēle ikdienā, bet E tiek piemērots tiem produktiem, kuri ir mazāk veselīgāki un būtu uzturā jāiekļauj retāk. Produkti ar marķējumu A satur daudz vērtīgu uzturvielu, piemēram, olbaltumvielas un šķiedrvielas, bet produkti ar marķējumu E – lielu daudzumu cukuru, sāls un piesātināto taukskābju. Nutri-Score tiek aprēķināts uz 100 gramiem produkta, veidojot proporciju starp olbaltumvielām, šķiedrvielām, dārzeņu, augļu, pākšaugu, ogu, sēklu daļu attiecībā pret piesātinātajām taukskābēm, cukuru un sāli.

Veselības diena ir lielisks atgādinājums, cik svarīgi ir rūpēties par savu veselību un labklājību. Ar plānošanu, pārdomātu uzturu un iesaistīšanos dažādās aktivitātēs mēs varam veicināt veselīgu dzīvesveidu gan individuāli, gan visā sabiedrībā. Un neaizmirsīsim, ka rūpēties par savu fizisko un mentālo veselību ir svarīgi katru dienu visa gada garumā


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Ekonomika Pārtikas rūpniecība veido līdz 20% no mūsu valsts eksporta (+VIDEO)

Šodien Jelgavā spriedīs par ražošanas efektivitāti.

Ekonomika Gulbe: Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī

Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī, ja vien nenotiks kādi satricinājumi, intervijā aģentūrai LETA atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

Ekonomika Tirgotāji noliedz lielāku vidējo piecenojumu Latvijā ražotai pārtikai

Latvijā ražotajai pārtikai netiek piemērots vidēji augstāks piecenojumus, aģentūrai LETA pauda aptaujātie nozares pārstāvji, komentējot Konkurences padomes (KP) veikto olu, zivju, piena, gaļas, graudu un maizes produktu tirgus izpēti.

Ekonomika Latvija uzskata, ka ir ES jāveicina proteīnaugu plašāka audzēšana (+VIDEO)

Jāstiprina sadarbība ar uzticamiem partneriem un jādažādo mūsu piegādes ķēdes.