• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


RTU zinātkāres centrs piedāvā aizraujošu izklaidi (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 10:47, 14.04.2024


Bērni, jaunieši, viņu vecāki un skolotāji var uzzināt, kā darbojas pasaule.


Notiks arī ķīmijas zinātnes šovi, apmeklētāji varēs piedalīties tehniski radošajās darbnīcās.

20. un 21.aprīlī plkst.10.00-17.00 Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātkāres centrā "Futurimo Rīga", Meža ielā 1, k6 ar pasaules līmeņa zinātnieku meistarklasēm, ķīmijas zinātnes šoviem, tehniski radošām darbnīcām un interaktīvu jūrniecībai veltītu izstādi bērni, jaunieši, ģimenes un ikviens interesents aicināts modināt interesi par tehnoloģijām.

"Zinātkāres centrs izveidots, lai veicinātu bērnu un jauniešu interesi un izpratni par STEM. Te ar interaktīvu eksponātu, zinātnes šovu un nodarbību palīdzību bērni, jaunieši, viņu vecāki un skolotāji var uzzināt, kā darbojas pasaule, kādi ir dabaszinātņu likumi un kā inženierzinātnes un tehnoloģijas uzlabo mūsu dzīvi," stāsta "Futurimo Rīga" vadītāja Keitija Litte. Svinot centra pirmo dzimšanas dienu, RTU piedāvā ieraudzīt fiziku, ķīmiju un matemātiku no pavisam jauna skatpunkta meistarklasēs, ko vadīs Oksfordas universitātes matemātiķis Tom Crawford, kurš savā matemātikas mīlestībā dalās godalgotā "YouTube" kanālā, RTU rektors Tālis Juhna, Latvijas Universitātes (LU) profesors Mārcis Auziņš un RTU profesore Kristīne Šalma-Ancāne.

Meistarklašu sēriju sāks T. Juhna 20.aprīlī plkst.11.00, atklājot ūdens noslēpumus un graujot pseidozinātnes mītus par to, bet plkst.13.00 K. Šalma-Ancāne stāstīs un rādīs, vai un kā iespējams izgatavot cilvēku rezerves daļas - mākslīgos kaulus. Savukārt 21.aprīlī plkst.11.00 M. Auziņš pavērs aizskaru uz kvantu fizikas noslēpumiem, bet plkst.14.00 T. Crawford atklās, ka pat ļoti sarežģītus matemātikas vienādojumus var izskaidrot, ņemot talkā aizrautību, humoru un salīdzinājumus no ikdienas dzīves.

Nedēļas nogalē notiks arī ķīmijas zinātnes šovi, apmeklētāji varēs piedalīties tehniski radošajās darbnīcās, lai ķīmijas laboratorijā uzburtu dzimšanas dienas sorbetu, būvētu raķetes un papīra lidmašīnas un piedalītos ar tām sacensībās. Savukārt pārbaudīt spējas vadīt kuģi vējā un viļņos, plānot kuģu satiksmi Rīgas jūras līcī, piedalīties mezglu siešanas, hidrotērpa un glābšanas vestes uzvilkšanas ātruma sacensībās, iepazīt kuģa uzbūvi un daudz ko citu varēs jaunajā izstādē "Tavs kompass rāda uz jūru". Izstāde ar interaktīvu eksponātu un dažādu uzdevumu palīdzību ļaus iepazīt jūrniecības daudzpusību un inženiertehniskās prasmes, kas nepieciešamas darbā uz kuģiem, ostās un uzņēmumos, kas saistīti ar jūrniecību. Izstāde būs skatāma līdz oktobrim.

"Futurimo Rīga" arvien papildina ekspozīciju, organizē nodarbības Rīgas skolu skolēniem, inženierzinātņu pulciņus dažāda vecuma bērniem, sākot jau no bērnudārza vecuma, un nometnes, kā arī seminārus izglītībā nodarbinātajiem. Turpinot stiprināt STEM izglītību Latvijā, līderības attīstības programmā "Enefit iespējamā misija: izglābt STEM" zinātkāres centrā iecerēts atvērt koprades darbnīcu skolotājiem. Tajā viņi varēs apgūt darbu ar dažādiem instrumentiem, dizaina domāšanas metodes un citus rīkus, kas nepieciešami prototipu, inženiertehnisku un vides risinājumu izstrādei, lai pilnveidotu mācību saturu skolās.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Mežotnes Mazā pils sola lielisku koncertsezonu (+VIDEO)

Stāvais pilskalns ir lielākais Austrumzemgalē.

Interesanti fakti Pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 26. un 27. aprīlī (+VIDEO)

Rēzeknē pulcējās gan latviešu apdzīvoto novadu apvienošanās idejas piekritēji, gan pretinieku.

Interesanti fakti No maija stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Trešdien, 1.maijā, stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijā, VS.LV informēja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Interesanti fakti Maija pirmajās dienās sāks atslēgt apkuri RNP apsaimniekotajām mājām

Namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) maija pirmajās dienās sāks apkures atslēgšanu mājām, kas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādei, informēja RNP.

Lasiet arī