• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ģimenes aicinātas uz zemeņu svētkiem Mālpilī (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 14:35, 29.03.2024


Sestdien var pavadīt laiku idilliskā gaisotnē.


Gardas un veselīgas Latvijā audzētas ogas.

Gardo zemeņu audzētājs un agronoms Guntars Dzērve dēvēts arī par Augustu, nolēmis Mālpilī ieviest jaunu tradīciju. Katru gadu Lieldienas ieskandināt ar pavasara svētkiem Mālpilī, Vites ielā 20, "Augusta zemenes" un "Augusta stallis" saimniecībā. Tāpēc šo sestdien durvis saimniecībā būs vērtas no pulksten 10.00.

"Augusta zemenes" agronoms Guntars Dzērve: "Jau pirms daudziem gadiem, kad pats strādāju Amerikā, ar skaudību noraudzījos, kā tur lauku saimniecībās organizē dažādus notikumus. Svin Ražas svētkus, organizē degustācijas un Lauku dienas utt. Tolaik domāju, ja man kādreiz būs sava saimniecība, tad ko šādu organizēšu.

Pērn sākām un šogad jau otro gadu turpināsim kopā ar Lieldienām ieskandināt un sveikt pavasari."

Apmeklētāji varēs apmeklēt unikālu torņa siltumnīcu

"Tepat pie vārtiem spīdinās īpatnējs tornis - kā ūdenstornis, ja nebijis viss stiklā un pilns ar puķēm. Tā ir torņa siltumnīca, vienīgā tāda Latvijā," savulaik rakstīja Imants Ziedonis.

70.gadu beigās Mālpils dārzniecība kļuva slavena ne tikai Latvijā, bet visā Padomju savienībā, jo agronoms Juris Grollis izprojektēja un uzbūvēja 22 metrus augstu torņa vai vertikālo siltumnīcu. Tā saucamais Groļļa tornis kļuva par vienu no galvenajiem apskates objektiem Latvijā. Šobrīd torni daļēji ir atjaunojis agronoma dēls Raimonds Grollis, kas šo sestdien vērs vaļā siltumnīcas durvis visiem interesentiem.

Divas bezmaksas meistarklases par frigo zemeņu stādiem un eņģeļtauru audzēšanu

Pasākuma ietvaros tiks organizētas divas bezmaksas meistarklases.

Pulksten 11.00 līdz 11.40 "Augusta zemenes" agronoma Guntara Dzērves bezmaksas meistarklase "Kā gudri audzēt zemenes, izmantojot frigo zemeņu stādus?"

Savukārt no pulksten 12.00 līdz 12.40 eņģeļtauru (brugmansijas) kolekcionārs Renārs Korulis piedāvā bezmaksas meistarklasi "Stāsts par eņģeļtaurēm. Audzēšanas noslēpumi". Būs iespējams iegādāties dažādu šķirņu kannu, pelargoniju un eņģeļtauru stādus.

Kafijas Rūķis atklās kafijas noslēpumus

Mālpilī darbību sākusi kafijas grauzdētava "Kafijas Rūķis", kuras īpašnieks Rolands Osis sestdien stāstīs par gardas kafijas noslēpumiem.

"Vienmēr gan dzerot kafiju, gan izzinot kafijas pagatavošanas nianses, šķiet, esmu juties nedaudz laimīgāks un priecīgāks. Tāpat kā cilvēki, kuriem to pagatavoju. Grauzdēju kafiju un dalos ar tās grauzdēšanas un pagatavošanas noslēpumiem, lai kafija būtu vēl garšīgāka un mēs visi vēl nedaudz laimīgāki," stāsta Rolands.

Ekskursija pie zirgiem, olu ripināšanas slaloma trase un šūpoles

Pateicoties Baložu ģimenei no Mālpils (Baložu māja) apmeklētājiem būs iespēja izmantot olu ripināšanas slaloma trasi. Savukārt Raimonds Grollis sola vārīt gardu zupu un ļaut šūpoties šūpolēs. Pēcpusdienā (no pulksten 14.00 līdz pulksten15.30) paredzēta ekskursija pie zirgiem, kur pusotras stundas garumā zirgu saimniece Iveta stāstīs aizraujošus stāstus par zirgiem, atklājot daudzus noslēpumus un stereotipus par šiem lielajiem, skaistajiem un gudrajiem dzīvniekiem.

Pret stāstu un ceļojumu zirgu pasaulē apmeklētāji tiek aicināti ziedot. "Augusta stallis" saimniece Iveta Dzērve: "Kā savu misiju redzam sabiedrības izglītošanu par zirgiem. Informējot, rādot, stāstot un palīdzot cilvēkam iepazīt zirga patieso būtību."


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Mainīs makšķerniekiem atļauto paturamo zivju loma apjomu

Valdībā otrdien atbalstīja grozījumus makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumos, mainot atsevišķām zivju sugām atļauto paturamā loma apjomu, informēja Zemkopības ministrija (ZM).

Interesanti fakti Iedzīvotājus aicina izveidot jaunu biezpiena sieriņu

Piena pārstrādes koncerns "Food Union" aicina iedzīvotājus izveidot jaunu biezpiena sieriņa "Kārums" garšu kampaņā "Svinam KRĀ!".

Interesanti fakti LNB pastāstīs, kāpēc latvieši mīl filozofu Kantu (+VIDEO)

Grāmatu izdošanā vieno apgaismības laikmetu un mūsdienas.

Interesanti fakti «Tesla» atsauc visus klientiem piegādātos «Cybertruck»

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" atsauc visas klientiem piegādātās "Cybertruck" automašīnas saistībā ar defektu, kas var izraisīt nejaušu automobiļa paātrināšanos, tādējādi palielinot avarēšanas riskus, vēstī ASV Ceļu satiksmes drošības pārvalde (NHTSA).

Lasiet arī