• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā ražos inovatīvus produktus no zālāju biomasas

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
LETA 17:47, 12.03.2024


Jau šovasar Sitas un Pededzes palienē ievākto zālāju biomasu sāks pārstrādāt granulās, informē Latvijas Dabas fonds (LDF).


Foto: LETA

LDF sadarbībā ar partneriem īstenos projektu "LIFE UpcyclingGrass: Tehnoloģisko risinājumu pilotprojekts zālāju biomasas ilgtspējīgai un klimatam draudzīgai apsaimniekošanai". Tas tiek finansēts ar Eiropas Savienības (ES) LIFE programmas atbalstu, kā arī ar Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumu, ko administrē Valsts reģionālās attīstības aģentūra, kā arī partneru līdzfinansējumu. Projekta kopējais budžets ir 5 655 753 eiro. Projektu īstenos līdz 2028.gadam.

Projektā ar inovatīvām tehnoloģijām ražos produktus no mazvērtīgā siena, salmiem, niedrēm.

Jaunie produkti - substrāts koku stādu audzēšanai, pakaiši dzīvniekiem, mēslojums dārziem - būs ar mazāku ietekmi uz klimatu nekā pašlaik tirgū esošie, turklāt biomasas ievākšana sekmēs dabisko zālāju atjaunošanu, norāda LDF pārstāve.

SIA "Sita Nature Park" īpašnieks Jurijs Prokofjevs, kurš ir viens no projekta iniciatoriem, skaidro, ka, apsaimniekojot īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, rodas daudz mazvērtīgā siena, jo, ievērojot visas dabas saglabāšanas prasības, notiek vēlā pļaušana, lai putni varētu mierīgi pavadīt ligzdošanas periodu. Tomēr siens tad jau ir kļuvis mazvērtīgs un nav izmatojams kā lopbarība. Par to, kā likt lietā šo biomasu, kura ir vērtīgs, bet neizmantots resurss, viņš domājis jau vairākus gadus, un tagad kopā ar LDF un partneriem sāks granulu ražošanu, kas būs pamatā jauniem produktiem.

Projektā "LIFE UpcyclingGrass" Prokofjeva saimniecībā tiks uzstādīta mobilā granulu ražošanas iekārta, kurā šo biomasu pārstrādās zāles granulās, savukārt granulas būs pamatā jauniem produktiem - stādu substrātam, augsnes mēslojumiem, ar mikroorganismiem bagātinātai lopbarībai piena un gaļas lopiem, pakaišiem mājdzīvniekiem. Biomasu granulu ražošanai iegūs gan no Sitas un Pededzes palieņu pļavām, gan tālākām dabisko zālāju teritorijām.

Atsevišķi no šiem produktiem - stādu substrāti un augsnes mēslojums - paredzēti kā līdz šim ierasto kūdras produktu aizvietotāji. Kūdras produktu ražošana ir ar ievērojamu ietekmi uz klimatu, tāpēc šie produkti piedāvās klimatam draudzīgākas alternatīvas, tādējādi arī samazinot kopējo lauksaimniecības ietekmi uz klimatu. Savukārt pakaiši dzīvniekiem no zāles granulām jau pašlaik tiek ražoti citās valstīs un ir ļoti pieprasīti, taču maz pieejami, tāpēc projekta īstenotāji saredz šeit labu eksporta potenciālu.

Līdz ar produktu ražošanu tiks veikti arī dažādi izpētes darbi, lai novērtētu biomasas granulu ražošanas dzīves ciklu, ietekmi uz oglekļa emisijām, kā arī uz dabisko zālāju atjaunošanu un to sniegtajiem ekosistēmu pakalpojumiem. Tāpat projektā tiks izstrādāta mārketinga stratēģija jaunajiem produktiem un meklēti noieta tirgi to pārdošanai, kā arī sākta pirmo saražoto partiju pārdošana un testēšana mērķa auditorijās.

LDF projekta "LIFE Upcycling Grass" vadītāja Laura Zvingule akcentē, ka šis ir inovatīvs un Latvijā nebijis pilotprojekts, ko var raksturot kā dabas, klimata un biznesa jomu jaunuzņēmumu, kurā tiek iedzīvināti aprites ekonomikas principi, gan īstenota dabas aizsardzība, gan radīts jauns bizness. Zinātniskais novērtējums, kas notiks paralēli praktiskajiem darbiem, ļaus LDF izveidot labāko iespējamo modeli šādai sinerģijai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Ceturtdien nav gaidāmas laikapstākļu izmaiņas

Ceturtdien Latvijā saglabāsies silts laiks un atsevišķās vietās valsts austrumu daļā gaidāms lietus, prognozē sinoptiķi.

Interesanti fakti Jelgavas dome senā baznīcā atkal ierauga restorānu (VIDEO)

Virtuve ir aprīkota ar darbam nepieciešamajām iekārtām, kas ir lietotas, bet darba kārtībā.

Interesanti fakti Reņģēdāju festivāls notiks Salacgrīvā (+VIDEO)

Tautā zināmas dziesmas un dejas, un visam pa vidu reņģe - cepta un grilēta.

Interesanti fakti Tiks izsolīta ekskluzīva sala Baltijas jūrā ar apbūves tiesībām (VIDEO)

Pirmdien, 20.maijā, sāksies izsole vienīgajai 100% privātīpašumā esošajai Baltijas jūras salai ar apbūves tiesībām. Tās sākumcena būs 480 000 eiro.

Lasiet arī

Ekonomika Augsto tehnoloģiju uzņēmumi Latvijā saņems 26 548 890 eiro (+VIDEO)

"Šis nenoliedzami ir būtisks papildinājums valsts ekonomiskās izaugsmes veicināšanai", - pauž ministrs Viktors Valainis.

Ekonomika Inovatīvas uzņēmējdarbības attīstībai MVU būs 52,5 miljoni eiro no ES fondiem

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir nosūtījusi uzaicinājumu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) iesniegt projektu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējuma saņemšanai, lai nodrošinātu finansējuma pieejamību biznesa ideju īstenošanai un uzņēmējdarbības attīstībai Latvijā, informēja CFLA pārstāvji.