• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Cilvēki uzskata, ka mājdzīvniekiem ir pozitīva ietekme uz psihisko veselību

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
LETA 21:43, 05.11.2023


Mājdzīvnieki ir ne tikai ģimenes locekļi, bet arī sniedz saviem saimniekiem daudzus psihiskās veselības ieguvumus, secināts Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) oktobrī veiktajā aptaujā.



No visiem 194 aptaujātajiem respondentiem vairāk nekā puse jeb 65,5% teica, ka viņu mājdzīvnieks ir kaķis, 10% teica, ka viņiem ir suņi, bet tikai 6,5% respondentu vispār nav mājdzīvnieku. Apmēram 3% identificēja citus mājdzīvniekus, tostarp zivis, putnus, grauzējus un rāpuļus, piemēram, tarantulus, bet 15% norādīja, ka viņiem ir vairāki mājdzīvnieki - gan kaķi, gan suņi, gan citi.

Lielākā daļa jeb 84% mājdzīvnieku īpašnieku uzskata, ka viņu mājdzīvniekiem ir pozitīva ietekme uz viņu psihisko veselību. Tāpat lielākā daļa - 93% mājdzīvnieku īpašnieku - uzskata savus mājdzīvniekus par pilnvērtīgiem savas ģimenes locekļiem. Savukārt 76,6% respondentu atzina, ka mājdzīvnieks bija atbalsts viņu psihiskajai veselībai Covid-19 mājsēdes laikā.

Tie respondenti, kas norādīja, ka viņu mājdzīvnieki pozitīvi ietekmē viņu psihisko veselību, minēja vairākus galvenos ieguvumus. Vairums jeb 72% norādīja, ka mājdzīvnieki sniedz pozitīvas emocijas, 69% uzskata, ka tie palīdz mazināt stresu un trauksmi, sniedz beznosacījuma mīlestību, 66% - nodrošina nomierinošu klātbūtni, 63% - ir patiesi draugi, bet 43% uzskata, ka mājdzīvnieki mazina vientulības sajūtu.

RPNC valdes priekšsēdētāja, psihiatre Sandra Pūce norādīja, ka arvien vairāk cilvēku apzinās, ka attiecībās starp cilvēkiem un viņu mājdzīvniekiem ir kaut kas īpašs. Dzīvnieki, kurus cilvēks ieved savā dzīvē un ģimenē, kļūst ne tikai par ģimenes locekļiem, bet arī par "mazajiem palīgiem" psihiskās veselības uzlabošanā un saglabāšanā.

"Ir pierādīts, ka mijiedarbība ar dzīvniekiem samazina kortizola (ar stresu saistītā hormona) līmeni un pazemina asinsspiedienu. Citi pētījumi ir atklājuši, ka dzīvnieki var mazināt vientulību, palielināt sociālā atbalsta sajūtu un uzlabot garastāvokli. Tādēļ, ja jums vēl nav sava mājdzīvnieka, iespējams, ir laiks par tādu padomāt," sacīja Pūce.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti No maija stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Trešdien, 1.maijā, stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijā, VS.LV informēja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Interesanti fakti Maija pirmajās dienās sāks atslēgt apkuri RNP apsaimniekotajām mājām

Namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) maija pirmajās dienās sāks apkures atslēgšanu mājām, kas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādei, informēja RNP.

Interesanti fakti Londonas centrā izbēguši armijas zirgi ievaino četrus cilvēkus (VIDEO)

Londonas centrā trešdien sava vaļā izkļuvuši pieci armijas zirgi, un ar to saistītos negadījumos ievainoti četri cilvēki, pavēstīja bruņotie spēki un ārkārtas dienesti.

Interesanti fakti Jaunajā Okupācijas muzeja grāmatā - par ģenerāli Boļšteinu un taisnu Lipki

Stāsti par ikdienu Latvijā, izsūtījumā un trimdā un fotogrāfijas no sadzīves padara grāmatas notikumus lasītajam ļoti tuvus.

Lasiet arī