• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pārgājieni Apkārt Latvijai: 57.paralēle - garākā paralēle, kas šķērso Latviju

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
EKSKLUZĪVI! 13:52, 15.09.2023


Pārgājienu projekts “Apkārt Latvijai”, kura dalībnieki pirms pieciem gadiem no Miķeļbākas uzsāka kājām ceļu apkārt Latvijai, 16.septembrī būs sasniedzis savu galamērķi un lepni iesoļos Miķelbākā.



Ceļš apkārt Latvijai tika uzsākts 2018.gada 21.jūlijā, sekojot fonda 1836 un Ziedoņa muzeja idejai, kas, savukārt, atsaucās uz Imanta Ziedoņa grāmatas “Kurzemīte“ ievadā rakstīto: "Un galu galā pa Latvijas pierobežu joslu kādreiz ies (tā jābūt!) tūrisma ceļš un ceļotāji pieprasīs izbrauktā maršruta vietu interesantu iemirdzēšanos."

Pārgājienu entuziasti no visas Latvijas tikās reizi mēnesī, lai secīgi ietu gar robežu: kur pabeidza vienu posmu, tur nākamreiz turpināja, noejot divās dienās apmēram 50 km garu distanci. Ar trīs pandēmijas pauzēm pilns aplis apkārt Latvijai tika pieveikts 46 divdienu pārgājienos. Veicot šādu distanci, apkārt Latvijai iespējams apiet 91 dienā (pēdējais pārgājiens 16 septembrī plānots viendienas).

Projekts pulcēja neticami lielu gājēju skaitu – pēdējos posmos to jau bija vairāk nekā 120 no visas Latvijas – Valmieras, Krāslavas, Tukuma, Saldus, Kuldīgas, Carnikavas, Rēzeknes, Valkas, Saulkrastiem, Līvāniem, Rīgas, Īvandes, Liepājas, Ventspils, Jūrmalciema, Ķekavas, Raganas, Jelgavas, Ramatas, Dobeles, Cēsīm u.c. vietām.

Lai arī kopumā noieti vairāk nekā 2100 km, projekta būtība nav pieveiktajā distancē, bet gan satikšanās brīnumā un spējā atvērt savas sirdis ceļā notiekošajam. Piecu gadu laikā ceļotāji satikuši daudz sirsnīgu, viesmīlīgu, atsaucīgu vietējo cilvēku – savas zemes patriotu, kas liesmo par Latviju. Satikti pozitīvi domājoši un zinātkāri gājēji, kuri, pateicoties šim izziņas ceļam, ir iemīlējuši Latviju līdz bezgalībai.

"Pārgājienu būtība un pamats bija ne vien iešana kājām, bet arī tikšanās ar vietējiem cilvēkiem, jo tikai viņi prot izgaismot savu dzimto vietu tā, lai ceļotāju sirdīs vēl ilgi mirdz skaista atblāzma. Šobrīd mazās, bet spožās atmiņu liesmiņās mirdz visa Latvijas kontūra. Mūsu Latvijas garoziņa jeb pierobeža ir tik garšīga un bagātīga, ka iegūtā pēcgarša neizzudīs nekad.

Savā ceļā esam satikuši viesmīlīgas un atvērtas sirdis un esam vēruši pretī savējās – šobrīd vairāk nekā 100 siržu ir pilnas ar sirsnību un pateicību, jo, tikai pateicoties visiem, mēs esam apskāvuši mūsu mīļo Latviju ar bezgalīgu mīlestības satvērienu! Paldies par satikšanos!" ar savu prieku par pieveikto ceļu un pateicību viesmīlīgajiem pierobežu iedzīvotājiem dalās pārgājienu projekta vadītāja Olita Jakovele.

16.septembrī 25 gājēji un viens suns būs veikuši pilnu apli ap Latviju, pārējie gājēji projektam ir pievienojušies laika gaitā. Būsim apskāvuši savu mazo, mīļo, skaisto Latviju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Kriminālziņas Linkaits izstājies no JKP

Bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits izstājies no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), ceturtdien ziņo Latvijas Televīzija.

Kriminālziņas Kā nekļūt par noziedznieka upuri, iepērkoties internetā (+VIDEO)

Krāpnieks bieži atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem.

Sabiedrība Trenē spēju izvērst mobilizācijas centrus

Rīt Nacionālie bruņotie spēki izvērsīs mobilizācijas centrus Rīgā, Saldū, Valmierā, Jēkabpilī un Gulbenē, lai trenētu un pilnveidotu kārtību, kādā krīzes situācijā Latvijas pilsoņi tiek aicināti un iesaukti bruņotajos spēkos.

Ekonomika Jautājuma likmes ir augstas... Asociācijas viedoklis par darbībām ar LMT un Tet

Latvijas Telekomunikāciju asociācija aicina atcerēties ne vien par Telia un valsts maka interesēm, bet paturēt prātā arī Latvijas telekomunikāciju nozares kopējo veselību, valsts drošības jautājumus, attīstības perspektīvu un lietotāju intereses, lai arī turpmāk varam lepoties, ka esam Eiropas priekšpulkā ar jaudīgu nozari, pakalpojumu kvalitāti, tehnoloģiju attīstību un labiem piedāvājumiem.