• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Apmēram 7% Latvijas iedzīvotāju neprot peldēt, ārsti iesaka mācīt bērnus

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 10:41, 18.08.2023



Pēc peldēšanās jāievēro higiēnas prasības, atgādina speciālisti.


Neatstājiet bērnus bez uzraudzības!

Latvijas cilvēki izbauda pēdējās vasaras dienas un dodas uz jūru un citām ūdenstilpnēm. Pētījumu aģentūras “Norstat” veiktajā aptaujā noskaidrots, ka vairums iedzīvotāju – 72% peldi sāk lēnām ieejot ūdenī, tikai nedaudzi – 4% atzinuši, ka ūdenī ielec ar galvu pa priekšu vai taisnām kājām.

Ja lēnām ūdenī ieiet 74% sievietes un 69% vīriešu, tad aptaujāto sieviešu vidū nav tādu, kuras peldei ūdenī lektu uz galvas. Toties starp sievietēm ir divreiz vairāk to, kuras neprot peldēt.

“Satraucoši, ka 11% aptaujas dalībnieku pieaugušo ir norādījuši, ka neprot peldēt – pozitīvāk, ka vismazāk tādu ir vecumā no 18-29 gadiem – tikai 6%! Tikmēr senioru vidū peldēt nepratēju īpatsvars ir 17%, pārējās vecuma grupās 10%. Pēc aptaujas datiem redzam, ka peldētprasme laukos ir augstāka nekā pilsētās, īpaši lielajās. Starp tiem, kuriem dzīvo vieni, izrādās, neprot peldēt pat 18%, bet, jo vairāk ģimenes locekļu, jo mazāk atbilžu, ka neprot peldēt, piemēram, respondenti no ģimenēm, kurās ir četri un vairāk cilvēku, tikai 6-7% neprot peldēt. Kopumā redzams, jo iegūta augstāka izglītība, ir augstāki ienākumi, jo arī vairāk šo cilvēku vidū ir peldētpratēju,” par aptaujas apkopotajos datos novēro eksperte Juta Namsone.

Peldēt vajadzētu prast katram, tomēr arī pārgalvība nav peldes sabiedrotā, tādēļ tiem, kuri domā par savu veselību, uzsākot peldi, ieteicams labāk lēnām ieiet ūdenī, iesaka ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa:

“Vecākus mudinātu atrast iespēju jau no mazotnes bērnus mācīt peldēt un jebkurā ūdenstilpē to darīt atbildīgi! Savukārt, ja tiek nodrošināta peldētapmācība, skolas, sporta skolotājus, trenerus aicinātu strādāt tā, lai pirmā peldēšanas pieredze bērniem būtu pozitīva – būtiski, lai uz nodarbību var sagatavoties bez stresa, pēc tās lai būtu iespējas matu izžāvēšanai, aukstajā laikā bērni baseina telpas neatstātu sakarsuši vai slapjiem matiem. Ģimenes izpratne par peldētapmācībai nepieciešamo ir dažāda, tādēļ noteikti ar bērniem jārunā arī par to, kāds peldkostīms, peldbikses nepieciešams, ka uz peldbaseinu jāņem līdzi sauss dvielis, šīs lietas pēc tam gan jāizmazgā, gan jāizžāvē. Jāatgādina cik svarīga pirms un pēc peldes ir personīgā higiēna, ka varbūt jāpaņem līdzi savi ķermeņa mazgāšanas un kopšanas līdzekļi u.tml.”

Ģimenes ārste atgādina, ka peldēt nevajadzētu, ja nav laba pašsajūta, kā arī sievietēm peldēties mēnešreižu laikā nav vēlams. „Ir jāmāca drošība uz ūdens, arī atklātajās ūdenstilpēs, piemēram, pie jūras, upes, spēlējoties un draiskojoties arī pa jokam nedrīkst ar spēku otru turēt zem ūdens vai kā citādi radīt veselībai bīstamas situācijas. Pieaugušajiem jābūt pārliecinātiem, ka ūdenstilpe ir peldēšanai droša. Bet lēkšana uz galvas atklātā ūdenstilpē var būt nāvējoši bīstama!” atgādina ārste.

Svarīgi pēc peldes ievērot personīgo higiēnu un parūpēties par atbilstošu ādas mitrināšanu, atgādina Juta Namsone: „Karstā un saulainā laikā jāatceras par saules aizsarglīdzekļu atjaunošanu. Tie var būt gan kā krēms, fluīds vai eļļa, tāpat tie var būt izsmidzināmi. Ieteicams īpašu uzmanību pievērst arī matu kopšanai. Jāņem vērā, ka dušas želeja ir paredzēta ķermeņa mazgāšanai un pilnvērtīgu galvas ādas un matu kopšanu tā nodrošināt nevar, tam ir paredzēti citi arī aptiekās pieejami kopšanas līdzekļi, kas piemēroti galvas ādai un konkrētajam matu tipam.”


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Interesanti fakti Latvietis izstrādājis datorspēli, kas mudina staigāt (+VIDEO)

Darbības, piemēram, cirst kokus, ir iespējams uzstādīt pirms došanās pastaigā.

Interesanti fakti Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Šī asarveidīgo kārtas suga nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijas karavīri haubices šaušanas vietā izmantos simulatorus (+VIDEO)

Tiks samazināts munīcijas daudzums, kas nepieciešams apmācībai.

Pasaule Viļņā izvērtēs Navaļnija komandas apgalvojumus par uzbrukumu Volkovam

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pirmdien paziņoja, ka Lietuvā tiks atbildīgi izvērtēti cietumā mirušā Krievijas opozīcijas aktīvista Alekseja Navaļnija komandas apgalvojumus par to, kas Viļņā sarīkoja uzbrukumu viņu sabiedrotajam Leonīdam Volkovam.

Ekonomika Ar vizīti Hjūstonā sākas vēsturiski lielākā Latvijas tirdzniecības misija uz ASV

Šodien, 16.septembrī, sākās Latvijas tirdzniecības misija uz ASV, ar kopumā ap 100 biznesa delegācijas dalībniekiem.

Sabiedrība «Viss sākas ar sapni»: Latvijas Universitāte nākamnedēļ atzīmēs 105.jubileju

Latvijas Universitāte (LU) nākamnedēļ, no 23.septembra līdz 28.septembrim, ar izglītojošiem, svinīgiem un izklaidējošiem pasākumiem atzīmēs 105.jubileju, informē universitāte.