• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latviešu filozofs Ansis Zunde tulkojis un izdevis vācu ģēniju Heidegeru

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 09:48, 13.08.2023


Nacionālsociālisms bija tikai garāmejošs slavenā vācu domātāja hobijs.


Heidegers pievienojās Hitlera partijas rindām.

Biedrības "Intelekts" tulkota un izdota Heidegera rakstu izlase "Pieci raksti par patiesību un "humānismu"".

Heidegera rakstu izlase būs interesanta ne tikai rūdītiem filozofijas adeptiem, bet arī eiropeiskās kultūras cilvēkiem vispār. Heidegers iztirzā ne tikai sarežģītas pārbīdes, kas gandrīz nemanāmi notiek pašā patiesības koncepta būtībā, bet runā arī par patiesības sakaru ar brīvību, izglītību un "paidagoģiju" (par seno grieķu paideia) un, galu galā, - par visas Vakarzemes vēstures likteni, kāds tas rādās tā dēvētās "esamības aizmirstības" un "dzimtenes zuduma" pakrēslī.

2022.gadā biedrība "Intelekts" publicēja Martina Heidegera grāmatas "Malkasceļi" tulkojumu ievērojami uzlabotā redakcijā. Taču ar to rūpe par Heidegera mantojuma apguvi nebeidzas. Biedrība "Intelekts" ir izdevusi un Latvijas grāmatu veikalos nogādājusi Heidegera darbu izlasi "Pieci raksti par patiesību un "humānismu"". Tajā iekļauti raksti "Par patiesības būtību", "Platona mācība par patiesību", "Nabadzība", "Vēstule par humānismu" un "Lauku ceļš". Šos rakstus ir sakopojis un rediģējis Ansis Zunde, tulkojuši Raivis Bičevskis, Linda Gediņa un Rihards Kūlis, korektores darbu veikusi Evita Veinberga, bet grāmatas māksliniecisko dizainu veidojis Klāvs Priedītis.

Pasaules krēslas laikos cilvēkiem ir jāiekopj vismaz trīs darbības: "striktas pārdomas, rūpīga teikšana, vārdu taupīšana. Ir pienācis laiks atradināties no pārmērīgi augsta filosofijas vērtējuma un neprasīt no tās par daudz. Šajā pasaules postā vajag mazāk filosofijas, bet vairāk - vērīgas domas; mazāk literatūras, bet vairāk rūpju par burtu", - tā ir runājis Heidegers.

Martins Heidegers (dzimis 1889. gada 26. septembrī, miris 1976. gada 26. maijā) bija vācu filozofs, viens no vācu eksistenciālisma pamatlicējiem.

1928. gada septembrī pēc Herdera institūta profesora Kurta Štafenhāgena ielūguma profesors Heidegers viesojās Rīgā un Melngalvju nama zālē nolasīja priekšlasījumu ciklu par Kanta "Tīrā prāta kritiku" un laikmetīgo filozofiju.

Pēc nacistu nākšanas pie varas 1933. gadā Heidegers iestājās NSDAP un viņu nozīmēja par Freiburgas Universitātes rektoru. Par sadarbību ar nacistiem pēc kara viņu atbrīvoja no akadēmiskajiem amatiem. Pēc ilgstošas izmeklēšanas 1949. gadā Heidegeru oficiāli atzina par nacistu "līdzskrējēju" (vācu: Mitläufer), kam nav piemērojama kriminālvajāšana.

Grāmatas izdošanas iniciators Ansis Zunde ir filozofs, biedrības "Intelekts" valdes priekšsēdis. Pētnieciskās intereses ietver meta-filozofijas, filozofijas un para-filozofijas attiecības.


 Rakstus ir sakopojis un rediģējis Ansis Zunde.
Rakstus ir sakopojis un rediģējis Ansis Zunde.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Interesanti fakti Latvietis izstrādājis datorspēli, kas mudina staigāt (+VIDEO)

Darbības, piemēram, cirst kokus, ir iespējams uzstādīt pirms došanās pastaigā.

Interesanti fakti Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Šī asarveidīgo kārtas suga nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijas karavīri haubices šaušanas vietā izmantos simulatorus (+VIDEO)

Tiks samazināts munīcijas daudzums, kas nepieciešams apmācībai.

Pasaule Viļņā izvērtēs Navaļnija komandas apgalvojumus par uzbrukumu Volkovam

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pirmdien paziņoja, ka Lietuvā tiks atbildīgi izvērtēti cietumā mirušā Krievijas opozīcijas aktīvista Alekseja Navaļnija komandas apgalvojumus par to, kas Viļņā sarīkoja uzbrukumu viņu sabiedrotajam Leonīdam Volkovam.

Ekonomika Ar vizīti Hjūstonā sākas vēsturiski lielākā Latvijas tirdzniecības misija uz ASV

Šodien, 16.septembrī, sākās Latvijas tirdzniecības misija uz ASV, ar kopumā ap 100 biznesa delegācijas dalībniekiem.

Sabiedrība «Viss sākas ar sapni»: Latvijas Universitāte nākamnedēļ atzīmēs 105.jubileju

Latvijas Universitāte (LU) nākamnedēļ, no 23.septembra līdz 28.septembrim, ar izglītojošiem, svinīgiem un izklaidējošiem pasākumiem atzīmēs 105.jubileju, informē universitāte.