• Henriete,
  • Henrijs,
  • Jete
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Liepajā ir ātrākais tramvajs Latvijā, pirmais reiss - plkst. 4.27 (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti / Vēsturiskie
VS.LV 15:44, 12.08.2023


19. gadsimta beigās sabiedrisko transportu pilsētā būvēja uzņēmums no Vācijas, tad uzņēmums pārgāja franču rokās.


Ātri, videi draudzīgi un skaisti.

Noteikti ne visi Latvijas iedzīvotāji zina, ka pilsētā, kurā piedzimst vējš, ir "zaļākais" tramvajs Latvijā. Liepājā viņš bieži pārvietojas pa sliedēm, kas noklātas starp zāli. Tas samazina putekļus un troksni, kā arī padara tramvaja līniju vizuāli pievilcīgu.

Turklāt Liepājas tramvajs brauc ātrāk nekā tā "kolēģi" no Rīgas un Daugavpils - vidējais ātrums ir 17,25 kilometri stundā.

Tramvaja vēsture Liepājā ir ļoti interesanta un pat dramatiska.

1897. gada 9. jūlijā, Liepājas valde tās galvas Hermaņa Adolfi personā noslēdz ar Kontinentālā elektrisko uzņēmumu sabiedrības Nirenbergā abpusēji izdevīgu līgumu „Par elektriskā dzelzceļa un elektriskās stacijas būvi un izmantošanu Liepājā”. Tā tramvaja ienākšana rada elektroenerģijas ieviešanu rūpniecībā un ielu apgaismošanā. Lielais solis pretim progresam ir sperts. Līgums paredz, ka uzņēmēju sabiedrība maksā daļu no ienākumiem pilsētai, un 40 gadu laikā sliežu ceļš, spēkstacija ar tās ēkām un ierīcēm labā darba kārtībā kļūst par pašvaldības īpašumu. Jāatzīst, arī toreiz naudīgi projekti neiztika bez korupcijas skandāliem. Vēlāk atklājās, ka pilsētas galva Adolfi patvaļīgi pagarinājis pašvaldības tiesību atpirkšanas termiņu par pieciem gadiem – no 15 uz 20. Par to viņš saņēma papildinājumu līgumā – 20 000 rubļu kā atlīdzība pilsētai tiek tieši nodota Liepājas - Aizputes dzelzceļa dibinātājiem, bet viens no viņiem bija pats Adolfi.

1899. gada 14. septembrī sāk oficiāli ar ātrumu 15 km/h kursēt tramvajs līnijā Pilsētas tilts – Karosta. Šim faktam par godu pirmajās stundās Liepājas publika vizinās bez maksas. Līdz Pirmajam pasaules karam vagonus dala 1. un 2.klasē. Par braucienu 1.klasē jāmaksā 5 kapeikas, 2.klasē – 3 kapeikas, skolēniem 2 kapeikas. Un vēl – līdz pat Pirmajam Pasaules karam tramvaja darbinieki ir tikai vīrieši, strādājot 10 stundas dienā.

1928. gada Nirnbergas uzņēmums pāriet kādas franču uzņēmējsabiedrības pārziņā. Taču liepājnieki savu tramvaju grib tikai sev, un 1928.gada 1.novembrī pilsēta pieņem lēmumu ielu dzelzceļa tīklu un arī elektrisko centrāli no frančiem atpirkt par nieka 1 600 000 latiem. Lai dabūtu tādu naudu, pilsēta ieķīlā bankā Peldu iestādi, muzeju, dārzniecību, policijas ēku un pat lopkautuvi.

Maršruta līnijas kopgarums šobrīd ir 14,8 kilometri. Tas savieno Liepājas ģeogrāfiski centrālajā daļā esošo Jaunliepāju (Liepājas Metalurga rajonu) ar Dienvidrietumu mikrorajonu un Ezerkrastu, pa ceļam šķērsojot daļu pilsētas centru un pietuvojoties Jūrmalas parka rajonam Vecliepājā. Visa maršruta izbraukšana vienā virzienā aizņem vidēji 30 minūtes. Kopā Liepājas tramvaja maršrutā darbojas 36 pieturas - pa 18 katrā virzienā.

Ņemot vērā to, ka AS “Pasažieru vilciens” izziņojusi jaunieviestā ikdienas vilciena Liepāja–Rīga–Liepāja atiešanas un pienākšanas laikus, lai nodrošinātu liepājniekiem iespēju nokļūt uz agro vilciena reisu plkst. 5, no š.g. augusta tiks organizēti papildu Liepājas sabiedriskā transporta reisi, tai skaitā agrais tramvaja reiss. Nokļūšanai Liepājas dzelzceļa stacijā uz Liepāja–Rīga vilciena reisu katru dienu (arī brīvdienās) tramvaja reiss maršrutā “Mirdzas Ķempes iela – Brīvības iela” aties plkst. 4.27 no galapunkta.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti 5. maijā Inženieru arsenāls Daugavpils cietoksnī svinēs gadadienu (+VIDEO)

Gada laikā Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs ir ieguvis labu praktisko pieredzi un plāno arvien aktīvāk strādāt.

Interesanti fakti Rīgā darbojas 17 dzeramā ūdens uzpildes vietas

Iestājoties siltākam laikam, Rīgā atsākta ziemas sezonā pārtrauktā galvaspilsētas parkos ierīkoto brīvpieejas dzeramā ūdens uzpildes vietu jeb tā dēvēto brīvkrānu darbība.

Interesanti fakti E-adreses lietotāju skaits Latvijā sasniedzis 200 000 iedzīvotāju

Saskaņā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras datiem, šī gada aprīlī e-adreses lietotāju skaits sasniedzis 200 000 fizisko personu.

Interesanti fakti Maija beigās gaidām rododendru svētki Babitē (+VIDEO)

Katras festivāla dienas vakara noslēgumā būs skatāma unikāla lāzerprojekcijas instalācija debesīs.

Lasiet arī

Sports Ostapenko WTA rangā saglabā desmito pozīciju

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko jaunākajā Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) rangā saglabāja desmito vietu, bet Darja Semeņistaja par deviņām vietām atkāpās uz 122.pozīciju.

Sabiedrība Saeimas komisijā vērtēs vēl vienu iniciatīvu par iecerēto skolu reformu

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā trešdien, 8.maijā, vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par iecerēto skolu reformu.

Ekonomika Rīgā norisināsies zinātnē balstīto tehnoloģiju nozares konference

Šā gada 16.maijā un 17.maijā Rīgā, konferenču centrā "Fantadroms", notiks zinātņietilpīgo tehnoloģiju nozares konference "Deep Tech Atelier 2024", informē pasākuma organizatori.

Kultūra Kurzemes kultūras programmā šogad apstiprināti 67 projekti

Kurzemes plānošanas reģiona izsludinātajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" projektu konkursā "Kurzemes kultūras programmā 2024" šogad apstiprināti 67 projekti.