• Fanija,
  • Vēsma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kāpēc Apvienotajā Karalistē neieredz karali Čārlzu III? 10 iemesli

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
EKSKLUZĪVI! 11:33, 30.03.2023


Karalis Čārlzs III nav pats populārākais monarhs Apvienotās Karalistes vēsturē. Var teikt tā - daļa tautas būtu vēlējusies, lai kāds cits no karaliskās ģimenes saņemtu prestižo troni, raksta Readers Digest.



Karalis Čārlzs III kāpa tronī pēc karalienes Elizabetes II nāves 2022. gada 8. septembrī. Neviens monarhs Lielbritānijas vēsturē nav tik ilgi atradies mantinieka statusā - 70 gadus!

Taču Čārlzam nav izdevies iegūt Lielbritānijas pilsoņu popularitāti un cieņu. Aptaujas liecina, ka Lielbritānijas iedzīvotāji par karali virzītu kādu citu karaliskā ciltskoka pārstāvi.

Jāsaka gan, ka uzticība Čārlzam pieauga pēc Elizabetes nāves - no 32% līdz 63% cilvēku sāka atzinīgi vērtēt Čārlzu pēc viņa pirmās karaliskās uzrunas.

Apskatīsim 10 iemeslus, kāpēc Apvienotās Karalistes iedzīvotāji vēl arvien šaubās par karaļa Čārlza III stāšanos tronī.

1. Cilvēki deva priekšroku Viljamam un Keitai

Velsas princi Viljamu un princesi Keitu, kā arī viņu trīs bērnus Anglijā dievina. 2019. gadā veiktajā aptaujā atklājās, ka gandrīz puse britu sabiedrības vēlējās, lai Čārlzs piešķirtu troni savam vecākajam dēlam, kad karaliene Elizabete II būs aizgājusi mūžībā. Princis Viljams un Keita Midltone ir precējušies vairāk nekā desmit gadu. Viņu laulība tiek saukta par pasaku - šķietami ideāla ģimene un viņi vai nu spēj noslēpt, vai arī tik tiešām dzīvo saskaņā un bez skandāliem.



2. Cilvēki bija ārkārtīgi pieķērušies princesei Diānai

Princese Diāna reiz teica, ka vēlas iekarot cilvēku sirdis. Teikt, ka viņai tas izdevās, būtu nepietiekami - cilvēki viņu mīlēja. Pat tagad - 26 gadus pēc viņas nāves - ļaudis Anglijā par viņu runā. Tas ir arī liels iemesls, kāpēc daudziem tautā tik ilgi pēc Diānas un Čārlza šķiršanās nepatika tā brīža princis. Patiesību sakot, iedzīvotāji joprojām nav Čārlzam piedevuši par to, ko viņš nodarīja Diānai neveiksmīgās laulības laikā.

Čārlzs publiski atzinās, ka dēka ar Kamillu Pārkeri Boulzu sākās 1986. gadā, kad viņš vēl bija precējies ar princesi Diānu. Nav nekāds noslēpums, ka Čārlzs arī vairākkārt slikti izturējās pret savu bijušo sievu.

3. Daudzi nevēlējās redzēt Kamillu kā karalieni

2019. gada aptauja liecina, ka tikai 20% cilvēku vēlējās redzēt Čārlza sievu Kamillu kā karalieni. Tomēr pēdējos gados - it īpaši kopš Elizabetes nāves - sabiedrība ir iemīlējusi Kamillu. Čārlza sieva ir pierādījusi sevi daudzu cilvēku acīs ar savu nenogurstošo darbu vairākās labdarības organizācijās.



4. Iedzīvotāji nevēlējās "niknu" karali

Ja izpētīsiet lielāko daļu grāmatu par karalisko ģimeni, jūs redzēsiet, ka Čārlzs netiek slavēts. Pat autori, kuriem ir tuva saikne ar viņu, ātri norāda uz karaļa trūkumiem. Piemēram, Toms Bovers grāmatā ''Rebel Prince'' Čārlzu atspoguļo kā niknu un nerūpīgu monarhu grūtās situācijās. Dažas no viņa dusmu lēkmēm kļuvušas publiskas, vēl vairāk kaitējot viņa reputācijai.

5. Satrauc, ka Čārlza laiks tronī varētu nebūt ilgs

Neizbēgami - Čārlza valdīšanas laiks būs krietni īsāks nekā karalienes Elizabetes laiks tronī. Viņš jau trīs gadu vecumā kļuva par mantinieku, bet karaļa statusu ieguva tikai 73 gadu vecumā. Salīdzinājumam - Elizabete kļuva par karalieni, kad viņai bija tikai 25 gadi. Daudzus satrauc fakts, ka viņi varētu nepaspēt pierast pie Čārlza, kad jau tronī sēdēs jauns karalis. Liela mēroga pārmaiņas var būt biedējošas, savukārt patstāvīgums sniedz cilvēkiem miera sajūtu.

6. Čārlzs šķiet augstprātīgs

Karalim Čārlzam nepiemīt šarms, kāds bija princesei Diānai. Viņš šķiet savrups, daži pat raksturo karali kā augstprātīgu. Lai arī nav pilnībā godīgi salīdzināt Čārlzu ar vienkāršās ģimenēs audzinātiem cilvēkiem. Nevar ignorēt, ka Čārlzs ne vienmēr ir bijis īpaši draudzīgs attiecībās ar ''parastajiem'' Lielbritānijas pilsoņiem.

7. Viņa labie darbi bieži tiek ignorēti

Diemžēl Čārlza dzīves skandalozākās un negatīvākās detaļas bieži vien aizēnojušas citus viņa darbus. Patiesībā viņš ir paveicis daudz laba Apvienotās Karalistes labā. Čārlzs jau ilgi ir runājis par nepieciešamību aizsargāt vidi, un viņš ir veltījis daudz laika dažādām labdarības organizācijām, kuras viņš pats arī dibināja. Tomēr šie labie darbi lielākoties ir ignorēti vai pat slēpti.



8. Čārlzs ir nevērīgs pret dzīvniekiem

Lai gan karalis Čārlzs III ir ieņēmis nostāju svarīgos vides jautājumos, piemēram, atbalstījis ilgtspējību un globālās sasilšanas jautājumus, viņš ir nožēlojami atpalicis dzīvnieku labklājības jautājumos. 2018. gadā Čārlzs aizgāja tik tālu, ka lapsu medības nodēvēja par “romantiskām”. Dzīvnieku tiesību aizstāvi uzskata, ka tāds viedoklis rada arvien lielākas bažas Apvienotās Karalistes pilsoņiem.

9. Čārlzs monarhiju redz citādāk

Kad Čārlzs vēl bija princis, viņš atklāja, ka konstitucionālā monarha lomu redz citādāk nekā tie, kuri valdīja pirms viņa. Pats par sevi tas nav nekas satraucošs, taču Čārlza neskaidrās idejas par šīs tradicionālās lomas maiņu var nobiedēt dažādas cilvēku grupas. Iespējams, viņš būtu nomierinājis savus nākamos pilsoņus, ja skaidrāk pateiktu to, ko vēlas darīt citādāk.

10. Pilsoņi viņu uzskata par nelojālu

Čārlzam ir gara vēsture ar neuzticamu izturēšanos pret svarīgākajiem cilvēkiem. Viņš nodeva mīlestību, ko juta pret Kamillu, lai apprecētu Diānu. Bet pēc tam tieši otrādi - viņš nodeva Diānu, lai turpinātu romānu ar Kamillu. Turklāt viņš bija pretrunā ar karaliskās ģimenes vēlmēm par laulības šķiršanu, kuru viņš galu galā izvēlējās. Lojalitāte ir svarīga monarham, tāpēc tautas bažas ir saprotamas.



Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Sāk gatavoties Pļaviņu HES rezerves pārgāznes būvniecībai

AS "Latvenergo" uzsācis gatavošanos Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) rezerves pārgāznes būvniecībai Aizkrauklē.

Interesanti fakti Aprīļa beigās norisināsies palu šovs «Lido zivis Kuldīgā»

Sestdien, 27.aprīlī, no plkst.11 līdz 16 norisināsies palu šovs "Lido zivis Kuldīgā", aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Interesanti fakti Maija beigās Rīgā notiks «Sidra asambleja»

Maija beigās Rīgā notiks "Sidra asambleja", kurā nozares profesionāļiem un citiem interesentiem būs iespēja izzināt sidra darīšanas nozares perspektīvas Latvijā un Baltijā, liecina tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" publiskotā informācija.

Interesanti fakti RTU zinātkāres centrs piedāvā aizraujošu izklaidi (+VIDEO)

Bērni, jaunieši, viņu vecāki un skolotāji var uzzināt, kā darbojas pasaule.

Lasiet arī

Ekonomika Ventspils brīvosta ir atbrīvota no piesārņojuma (+VIDEO)

Pārstrādei tika nogādāts 171 kubikmetrs šķidro bīstamo atkritumu.

Sabiedrība Jaunās nedēļas sākumā iespējams spēcīgs lietus un sniegputenis

Pirmdien un otrdien, 22. un 23.aprīlī, Latvijā iespējams liels daudzums nokrišņu, arī sniegs un putenis, liecina prognozes.

Pasaule Ukraina: Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 457 830

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 457 830 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Sabiedrība Braže komentējusi Irānas un Izraēlas savstarpējo triecienu mērogu

Irānas un Izraēlas pēdējās nedēļas laikā veikto savstarpējo triecienu mērogs varētu liecināt par vēlmi izbeigt pašlaik vērojamo militārās konfrontācijas saasinājumu, šādu vērtējumu LTV "Rīta panorāmā" pauda diplomāte, topošā ārlietu ministre Baiba Braže.