Kāpēc nevienas valsts karogs nerotājas violetā krāsā?

Interesanti fakti
VS.LV 18:33, 22.03.2023 0

Uz Zemes ir daudzas valstis, bet nevienas karogā nav violeta krāsa, lai gan tā ir skaista un daudziem patīk kā dabā, tā arī apģērbā. Kāds ir iemesls?

 

Izrādās, ka līdz 1800. gadam, violetā krāsa bija tik reta un dārga, ka tā maksāja vairāk par zeltu. Gadsimtu gaitā šī krāsa vienmēr asociējusies ar bagātību un varu, to nēsāja tikai sabiedrībā atzīti un bagāti cilvēki, tai skaitā arī Elizabete. Karaliene bija aizliegusi to valkāt visiem, kas nebija karaliskās ģimenes pārstāvji.

Violetās krāsas ražošana bija ļoti dārgs process. To sākotnēji pārdeva tikai tirgotāji no Tiras (pilsēta Libānas dienvidos), kuru sāka ražot Fenisiešu laikmetā. Krāsviela tika iegūta no mazām jūras gliemežnīcām, kas šodien jau ir izmirušas. Krāsas iegūšana bija sarežģīta un prasīja daudz pūļu. Bija nepieciešamas 10 000 gliemežnīcas, lai pagatavotu vienu gramu krāsvielas. Šādas cenas bija pa kabatai tikai karaļiem. Violetā krāsa asociējas ar Ēģiptes, Romas un Persijas valdniekiem…

Romas imperators Aurēlijs bija aizliedzis sievai iegādāties violetas krāsas apģērbu, jo zelta tērpi maksāja senatnē trīs reizes lētāk. Kā paši noprotat, tad violeta krāsa karogā būtu milzīga izšķērdība!

Tikai 1856. gadā violetais kļuva pieejams plašākai sabiedrībai, kad Viljams Henrijs Pērkins (18 gadu vecs ķīmiķis), mēģināja radīt zāles pret malāriju, nejauši izveidoja violetās krāsas ķīmisko savienojumu, ar ko var nokrāsot arī audumu. Viņš šo formulu patentēja, sāka ražošanu un kļuva “nepieklājīgi” bagāts viena “neizdevušās” eksperimenta dēļ!

Kopš tā laika violetā krāsa ir pieejama visiem un tās sākotnējā nenovērtējamā nozīme ir mirusi.

Pieminot valsts karogu krāsas, jāpiezīmē, ko kopš tā laika tās teju nav mainītas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 26. un 27. aprīlī (+VIDEO)

Rēzeknē pulcējās gan latviešu apdzīvoto novadu apvienošanās idejas piekritēji, gan pretinieku.

Interesanti fakti No maija stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Trešdien, 1.maijā, stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijā, VS.LV informēja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Interesanti fakti Maija pirmajās dienās sāks atslēgt apkuri RNP apsaimniekotajām mājām

Namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) maija pirmajās dienās sāks apkures atslēgšanu mājām, kas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādei, informēja RNP.

Interesanti fakti Londonas centrā izbēguši armijas zirgi ievaino četrus cilvēkus (VIDEO)

Londonas centrā trešdien sava vaļā izkļuvuši pieci armijas zirgi, un ar to saistītos negadījumos ievainoti četri cilvēki, pavēstīja bruņotie spēki un ārkārtas dienesti.

Lasiet arī

Veselība Ik gadu Latvijā iznīcināšanai tiek nodotas aptuveni 4 t medikamentu (+VIDEO)

Zāles tiek klasificētas kā bīstamie atkritumi, atgādina farmaceite.

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Interesanti fakti Aptauja: Latvijā 47% iedzīvotāju saskārušies ar agresīvu braukšanu

Latvijā kopumā 47% iedzīvotāju saskārušies ar agresīvu braukšanu, aģentūru LETA informēja apdrošināšanas kompānijas pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.