Vai pārdot mājokli kļūs dārgāk: īpašnieku uzmanībai (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 09:21, 12.10.2024 0

Iegādei pieejamo dzīvokļu skaits Rīgā sarucis par aptuveni 8%.

 

Latvijas pircēji ir aizvien nogaidoši - arī Euribor likmes otrais samazinājums septembrī nav spējis izkustināt slābano nekustamā īpašuma tirgu, pauž eksperte Ksenija Ijevleva. Būtiskas cenu izmaiņas sagaida gan pircēji, gan pārdevēji, tomēr ekonomiska pamata ievērojamām tirgus vērtību izmaiņām pagaidām nav. Mēģinot apmānīt tirgu, pircēji aktīvi operē ar citiem darījumu veidiem – septembrī par parādījušies salīdzinoši daudz īpašumu maiņas piedāvājumu, vēloties mainīt dzīvokli pret lielāku īpašumu ar piemaksu, zemi pret māju ar piemaksu u.c. Savukārt pārdevēju uzmanības centrā ir plānotie grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas daudziem draud palielināt no kapitāla pieauguma nodokļa maksājamās nodevas apmēru.

Septembrī iegādei pieejamo dzīvokļu skaits Rīgā sarucis par aptuveni 8% - pārdošanā bija pieejami 4953 dzīvokļi. Piedāvājums sērijveida ēkās galvaspilsētas apkaimēs sastādīja 45% jeb 2225 no kopējā iegādei pieejamo mājokļu skaita. Savukārt par 15% palielinājies īrei pieejamo mājokļu skaits, sasniedzot nepilnus 3000. Teju 40% īres dzīvokļu piedāvājuma sastādīja mājokļi sērijveida namos Rīgas apkaimēs (1105). Cenu izmaiņas iekštelpu platībām sērijveida dzīvokļos nav fiksētas – vidējā cena par kvadrātmetru saglabājās 1040 EUR, bet Centrā – 1495 EUR (-2%).

Jauno projektu pirmreizējo tirgu Rīgā papildinājuši 20 jauni dzīvokļi. Kopumā iegādei pagājušajā mēnesī bija pieejami 1410 dzīvokļi, sastādot 28% no visa dzīvokļu piedāvājuma. Vidējās cenas iekštelpu platībām pārdošanas sludinājumos ir nemainīgas - 2800 EUR/ m². Neliels cenu kāpums novērots noslēgto darījumu summās, kur cenas par kvadrātmetru tuvojas tām, kādas ir sludinājumos. Lai gan cenu līmenis mēneša griezumā izlīdzinājies, spriest par jauno projektu tirgus atveseļošanos būtu pāragri – starpības samazinājums var būt skaidrojams gan ar ekonomiskākas klases dzīvokļu parādīšanos tirgū, gan atsevišķiem darījumiem.

Jauno projektu otrreizējā tirgū kvadrātmetra cena iekštelpu platībai septembrī bija 2015 EUR, bet Rīgas centrā palielinājās par 14%, darījumos sasniedzot 2660 EUR/ m². Vidējās cenas pieaugums tiek pamatots ar dažiem dārgiem darījumiem un neatspoguļo kopējo tendenci.

Aktivitāte turpinās arī reģionos. Jelgavā novērots augsts pieprasījums pēc īres dzīvokļiem. Interese saglabājas par mājokļiem jaunajos projektos, tostarp potenciālie pircēji meklē aktīvi meklē piedāvājumus otrreizējā tirgū. Reāla pircēja gadījumā pārdevēji ir pielaidīgi attiecībā uz cenas samazināšanu. Līdzīga tendence novērota arī Vidzemē. Pārdevēji, kuri iepriekš negribīgi izskatīja iespējas koriģēt īpašuma cenas, šobrīd ir gatavi runāt par lielākām atlaidēm. Tāpat Valmierā pašvaldība sākusi būvēt jaunu īres dzīvokļu namu, piedāvājot 120 jaunus mājokļus, kuriem potenciālie īrnieki varēs sākt pieteikties no nākamā gada februāra.

“Dzīvs” iluzorās domāšanas piemērs ir Jūrmalas nekustama īpašuma tirgus paradokss – lai gan piedāvājums aug, lielākā daļa objektu ir nelikvīdi un cenas ziņā ir būtiski atrauti no tirgus realitātes. Rezultātā, apskatot sludinājumu portālus, pircējiem sākotnējā izvēle šķiet plaša, taču pēc ilgākas analīzes kļūst skaidrs, ka adekvātu, izdevīgu variantu tirgū ir ļoti maz. Tikai atsevišķi piedāvājumi reāli atbilst pircēju pieprasījumam attiecībā uz lokāciju, cenu un kvalitāti, taču arī tiem nereti atklājas slēptie zemūdens akmeņi un īpatnības. Daļa īpašnieku, kuriem piederošo savrupnamu un dzīvokļu vērtība kritusi teju uz pusi, savus objektus tomēr nav gatavi pārdot neskatoties uz apziņu, ka mitināties greznajos kūrotpilsētas īpašumos viņi vairs nevarēs.

“Klienti, kas apsver iespēju iegādāties īpašumus prestižajā Jūrmalā, ir finansiāli stabila pircēju grupa, kas spēj veikt darījumus bez hipotēkas piesaistes. Pircēji izvēlas īpašumus rūpīgi un nesteidzas pieņemt lēmumus, līdz kļuvuši pilnībā pārliecināti par savu izvēli ilgtermiņā,“ skaidro eksperte Jeļizaveta Čelnokova, piebilstot, ka tirgū vērojama arī citu būtisku faktoru ietekme – lai gan kopumā pieprasījums ir samazinājies, atlikušie interesenti izmanto savu pozīciju, lai iegūtu labākos piedāvājumus un atlaides.

Noskaņojums nekustamā īpašuma tirgū šobrīd neizstaro sevišķi lielu optimismu, par ko liecina arī nesen veiktais pētījums. Vairāk nekā puse respondentu prognozē nekustamā īpašuma cenu pieaugumu tuvākā gada laikā (īpaši – Zemgalē dzīvojošie), savukārt cenu kritumu paredz vien 10%. Pircēju skepse cita starpā tiek pamatota ar gaidāmajiem grozījumiem likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, nosakot, ka turpmāk ienākumam no kapitāla pieauguma, tostarp atsavinot nekustamo īpašumu, tiks piemērota 25,5% likme līdzšinējo 20% vietā. Kapitāla pieaugumu nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot tā iegādes vērtību un tajā veikto ieguldījumu vērtību turēšanas laikā.

Eksperti lēš, ka nodokļu izmaiņas mājokļu segmentam par labu nenāks, īpašumu cenas sadārdzinot. Proti, izmaksu pieaugumu īpašnieki mēģinās kompensēt, nodokļa starpību iekļaujot pārdošanas cenā. No otras puses, nodokļu izmaiņas var mobilizēt neizlēmīgos pārdevējus ātrāk pieņemt lēmumu par īpašuma pārdošanu, ņemot vērā likuma pārejas noteikumus – tiem darījumiem, kas būs sākti līdz 2024. gada 31. decembrim, bet nebūs pabeigti tajā pašā taksācijas gadā, nodokļa maksātājam līdz 2027. gadam ir tiesības piemērot nodokļa likmi līdzšinējo 20% apmērā, taču tikai gadījumā, ja īpašums tiek pirkts uz nomaksu. Vienlaikus tiks saglabāti arī atvieglojumi, kas atbrīvo īpašumu no aplikšanas ar IIN. Sevišķi jāpasteidzas tiem īpašniekiem, uz kuriem neattiecas atvieglojumi un kuriem veidosies liels ar nodokli apliekamais ienākums.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvija mācīs ES ražot zaļo ūdeņradi (+VIDEO)

Inovatīvā sistēma darbojas istabas temperatūrā, tai piemīt enerģētiskas priekšrocības ūdeņraža izdalīšanās ciklā.

Ekonomika Trampa kriptovalūtu platformas pirmā tirdzniecības diena bijusi neveiksmīga

ASV eksprezidenta un prezidenta kandidāta Donalda Trampa kriptovalūtu platformas pirmā tirdzniecības diena otrdien bija neveiksmīga, jo tika nopirkta tikai neliela daļa no digitālajiem žetoniem šajā tirgū.

Ekonomika LAD: zemes saimnieki var pieteikties 2025. gada ekoshēmu atbalstam (+VIDEO)

Resors ir ieinteresēts samazināt amonjaka ieviešanu.

Ekonomika ASV piespriež «Lufthansa» rekordlielu naudassodu par ebreju diskrimināciju

ASV Transporta ministrija ir apsūdzējusi Vācijas aviokompāniju "Lufthansa" ebreju pasažieru diskriminācijā un piespriedusi tai 4 miljonu ASV dolāru naudassodu - lielāko, kādu šī ministrija jebkad piespriedusi, teikts otrdien publicētā paziņojumā.

Lasiet arī

Sabiedrība Izstrādās 316. un 602.sēriju dzīvojamo ēku atjaunošanas projektus

Ekonomikas ministrija (EM) izsludinājusi atklātu konkursu 316. un 602.sēriju daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku atjaunošanas un energoefektivitātes paaugstināšanas tipveida projektu izstrādei, informēja EM.

Ekonomika Visbiežāk mājokļu īpašniekiem zaudējumus rada santehnikas un cauruļvadu plīsums

Visbiežāk mājokļu īpašniekiem zaudējumus rada santehnikas un cauruļvadu plīsums, liecina "Swedbank" apdrošināšanas dati par izmaksātajām atlīdzībām šī gada pirmajā ceturksnī.

Ekonomika Pērn jaunie dzīvokļi pārdoti par 305 miljoniem eiro

Kopējais pārdošanas apjoms jauno dzīvokļu tirgū 2023.gadā sasniedza 305 miljonus eiro, kas ir par 5% vairāk nekā 2022.gadā un atbilst 2021.gada apjomiem, teikts nekustamā īpašuma konsultāciju kompānijas "Colliers" jaunākajā dzīvojamo platību tirgus pārskatā.

Sabiedrība EM par derīgām atzina dzīvojamās ēkas, kas celtas pirms 50-60 gadiem (+VIDEO)

Vienlaikus ir konstatēti atsevišķi bojājumi, kas īpašniekiem būtu jānovērš.