Latvijas Banka samazinājusi IKP pieauguma prognozi šim gadam

Ekonomika
LETA 19:23, 08.10.2024 0

Latvijas Banka samazinājusi iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš prognozētajiem 1,8% līdz 0,6%, otrdien Latvijas Bankas rīkotajā diskusijā sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

 
Foto: LETA

Vienlaikus Latvijas Banka samazinājusi IKP pieauguma prognozi 2025.gadam no 3,3% līdz 2,6%, bet ekonomikas pieauguma prognoze 2026.gadam ir samazināta no 3,8% līdz 3%.

Latvijas Bankā skaidroja, ka 2024.gada IKP prognozes samazināšanu noteica gan vājāka, nekā gaidīts, izaugsme šogad pirmajā pusgadā, gan arī Centrālās statistikas pārvaldes veiktā IKP iepriekšējo datu revīzija. Joprojām piesardzīgais tautsaimniecības dalībnieku noskaņojums liek lēst gausāku izaugsmes sasparošanos arī šogad otrajā pusgadā.

Tāpat Latvijas Bankā norādīja, ka 2025.gada IKP prognoze samazināta no jūnijā lēstajiem 3,3% līdz 2,6% līdz ar pieticīgāku privātā patēriņa un investīciju līmeni. Neraugoties uz strauju reālo algu kāpumu, privāto patēriņu pašlaik ierobežo uzkrājumu līmeņa atjaunošana pēc augstās inflācijas perioda. Uzkrāšanu papildus motivē pesimistiskais patērētāju noskaņojums. Savukārt investīcijas kavē gan ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu izmantošanu saistītu projektu izpildes vilcināšanās, gan rentabilitātes sarukums vairākās nozarēs, gan arī kreditētāju piesardzība. Jaunu kredītu izsniegšana varētu straujāk sekmēties līdz ar būtiskāku procentu likmju samazināšanos.

Savukārt, runājot par 2026.gada prognozi, Latvijas Bankā minēja, lai gan IKP kāpumu nodrošinās gan privātā patēriņa, gan investīciju, gan eksporta komponenti, to pieaugums lēšams lēnāks nekā jūnija prognozē, būtiskāku ietekmi izjūtot no konkurētspējas vājināšanās.

Latvijas Bankā prognozē, ka privātais patēriņš šogad Latvijā pieaugs par 0,2%, nākamajā gadā - par 2,4%, bet 2026.gadā - par 3%, savukārt valdības patēriņš šogad pieaugs par 11,3%, nākamajā gadā - par 1,2%, bet 2026.gadā - par 0,9%.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Valdība atbalstīja pienākumu bankām veikt solidaritātes iemaksu

Valdība otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) ir sagatavoto Solidaritātes iemaksas likumprojektu, kas noteiks pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm un citu valstu kredītiestāžu filiālēm turpmākos trīs gadus veikt solidaritātes iemaksu.

Ekonomika Turpmāk pensijas varētu pārskatīt pilnā apmērā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.

Ekonomika Piektdaļa jauniešu uzticētu mākslīgajam intelektam izvēlēties profesiju (+VIDEO)

Vienlaikus mūsdienu apstākļos svarīgi attīstīt prasmi kritiski domāt un atpazīt rīku ģenerēto saturu.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga 2,8 reizes

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga 2,8 reizes un bija 131,19 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Lasiet arī

Ekonomika Pabeigta vēsturiskā Baltijas valstu IKP aprēķināšana pēdējā simtgadē

Starptautiska zinātnieku grupa pabeigusi vēsturiskā Baltijas valstu IKP aprēķināšanu pēdējā simtgadē, informē Vidzemes Augstskola (ViA).

Ekonomika Latvijas IKP pērn samazinājies par 0,3%

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pagājušajā gadā samazinājās par 0,3%, salīdzinot ar 2022.gadu.

Ekonomika «Coface» šogad Latvijā prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad varētu pieaugt par 1,8%, uzrādot straujāko ekonomikas izaugsmi Baltijā, prognozē globālās risku pārvaldības kompānijas "Coface" ekonomisti.

Ekonomika EM: ekonomikas izaugsme Latvijā 2024.gadā varētu sasniegt 2-3%

Būtiski nepasliktinoties norisēm ārējā vidē, paredzams, ka ekonomikas izaugsme Latvijā 2024.gadā varētu sasniegt 2-3%, prognozē Ekonomikas ministrijas (EM) Analītikas dienesta vadītāja Dace Zīle.