• Aina,
  • Anete
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gada inflācija septembrī Latvijā sasniegusi 1,4%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 17:35, 08.10.2024


Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2023.gada septembri - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.



Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2024.gada septembrī, salīdzinot ar 2023.gada septembri, bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+1,2 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,5 procentpunkti), veselības aprūpei (+0,4 procentpunkti), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,9 procentpunkti) un ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (­-0,8 procentpunkti).

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 4,5%.

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu attiecīgajā grupā gada laikā bija svaigiem dārzeņiem (+22%) un svaigiem augļiem (+9,6%). Dārgāka bija šokolāde (+16%), olīveļļa (+30%), sviests (+16,6%), konditorejas izstrādājumi (+5%), piens (+7,4%), mājputnu gaļa (+4,3%), kafija (+4,2%), kā arī siers un biezpiens (+3,4%). Cenas pieauga arī piena produktiem (+3,9%), augļu un dārzeņu sulām (+10,3%), konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+9,3%) un kartupeļiem (+8,5%). Savukārt cenas samazinājās cukuram (-19,7%), kā arī miltiem un citiem graudaugiem (-8,8%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 7,3%. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 13,1%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 4,3%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, vīnam un alum.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 4,8%. Gada laikā būtiskākais cenu kritums bija siltumenerģijai (-12,7%) un elektroenerģijai (-11,9%). Cenas samazinājās dabasgāzei (-7,6%) un cietajam kurināmajam (-4,7%). Savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi (+6,7%), atkritumu savākšana (+14,8%), mājokļa īre (+5,9%), ūdensapgāde (+6,8%), mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi (+5,2%), kā arī kanalizācijas pakalpojumi (+5,4%).

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā kāpa par 6%. Gada laikā dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, zobārstniecības pakalpojumi, ārstu speciālistu pakalpojumi, medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā samazinājās par 5,9%, ko noteica degvielas cenu kritums par 13,1%. Dīzeļdegviela palika lētāka par 14,3%, benzīns - par 14,3%, savukārt auto gāzes cena pieauga par 8,5%. Gada laikā cenu kritums bija pasažieru aviopārvadājumiem un lietotām automašīnām. Savukārt cenas palielinājās personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 5,1%, sadārdzinoties atpūtas un sporta pakalpojumiem, ziediem, televīzijas abonēšanas maksai, barībai lolojumdzīvniekiem, laikrakstiem un žurnāliem. Savukārt lētāki bija personālie datori.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums gada laikā bija telekomunikāciju pakalpojumiem, apģērbiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem, augstākajai izglītībai, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Valdība atbalstīja pienākumu bankām veikt solidaritātes iemaksu

Valdība otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) ir sagatavoto Solidaritātes iemaksas likumprojektu, kas noteiks pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm un citu valstu kredītiestāžu filiālēm turpmākos trīs gadus veikt solidaritātes iemaksu.

Ekonomika Turpmāk pensijas varētu pārskatīt pilnā apmērā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.

Ekonomika Piektdaļa jauniešu uzticētu mākslīgajam intelektam izvēlēties profesiju (+VIDEO)

Vienlaikus mūsdienu apstākļos svarīgi attīstīt prasmi kritiski domāt un atpazīt rīku ģenerēto saturu.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga 2,8 reizes

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga 2,8 reizes un bija 131,19 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijā ir zemāka gada inflācija nekā ES un eirozonā vidēji

Latvijā jūlijā bijusi zemāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina otrdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Ekonomika Inflācija nedaudz paātrināsies

Šī gada zemākais inflācijas punkts, kas tika piedzīvots maijā, nu ir aiz muguras.

Ekonomika Gada inflācija jūlijā Latvijā samazinājusies līdz 0,7%

Patēriņa cenas šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju Latvijā pieauga par 0,1%, bet gada laikā - šogad jūlijā salīdzinājumā ar 2023.gada jūliju - palielinājās par 0,7%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 1,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.