• Monika,
  • Zilga,
  • Zilgma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: finanšu uzkrājumus veido 57% iedzīvotāju

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 12:39, 06.10.2024


Latvijā finanšu uzkrājumus veido 57% iedzīvotāju, informēja nebanku kreditētāja "4finance" pārstāvji, atsaucoties uz veikto aptauju


Foto: LETA

Tostarp 38% aptaujāto norādīja, ka veido finanšu uzkrājumus ik pa laikam, neievērojot konkrētu regularitāti, bet 19% atzīmēja, ka papildina savu finanšu uzkrājumu reizi mēnesī.

Savukārt trešdaļa respondentu jeb 27% respondentu atzina, ka neveido uzkrājumus vispār, turklāt šāds uzskats piemīt gan sievietēm, gan vīriešiem vienādā proporcijā. Tikai 3% aptaujāto nebija domājuši par uzkrājumiem.

Populārākais uzkrājumu mērķis Latvijas iedzīvotājiem ir neparedzēti izdevumi - to atzina 49% aptaujāto. 65% no viņiem ietilpst vecumgrupā no 45 līdz 65 gadiem. 14% respondentiem, kuri krāj tai skaitā neparedzētiem izdevumiem, ikmēneša ienākumi veido 1000-1499 eiro mēnesī, un 18% - līdz 999 eiro.

Otro vietu uzkrājumu mērķu topā ieņem ceļojumi (20%), tad ārstēšanai vai citiem izdevumiem, kas saistīti ar veselību (19%). Ceļojumiem vairāk krāj sievietes - katra piektā atzīmēja šo mērķi, vīriešu vidū šis rādītājs ir zemāks - tikai 15%.

Vēl 14% respondentu mērķtiecīgi krāj naudu savai vai bērna izglītībai, sievietēm šīs mērķis ir aktuālāks - to atzīmēja 15% aptaujāto sieviešu. Nekustamā īpašuma iegādei, tostarp hipotekārā kredīta pirmajai iemaksai, krāj 12% aptaujas dalībnieku, trešdaļa no tiem ir vecumā no 35 līdz 44 gadiem. Nekustamā īpašuma iegādes jautājums ir aktuāls iedzīvotājiem, neatkarīgi no dzimuma.

Kopumā 30% respondentu atzinuši, ka uzkrājumu apjoms ir mazāks nekā viena mēneša ienākums, savukārt tikai 8% aptaujāto esošo uzkrājumu apjoms ir līdzvērtīgs divu līdz pieciem mēnešu ienākumu summai.

Iedzīvotāji galvenokārt veido uzkrājumus no regulāriem ienākumiem (alga, pensija) - tā atbildēja 54%. 14% respondentu "liek krājkasē" līdzekļus no prēmijām vai bonusiem, 8% atliek naudu, ko saņēmuši dāvanā. Vairāk nekā trešdaļa respondentu atzina, ka katru mēnesī uzkrājumiem atlicina līdz desmitajai daļai no ikmēneša ienākumiem, 18% - 10-20% no ienākumiem un tikai 6% aptaujāto atliek vairāk par piekto daļu.

Katrs desmitais veic uzkrājumus, izmantojot trešo pensijas līmeni. Tikai 6% respondentu atzīmēja, ka izmanto citus finanšu instrumentus: piemēram, obligācijas. Lielākā aptaujas respondentu daļa veic uzkrājumus skaidrā naudā, šo variantu atzīmēja 37%. Banku norēķinu kontus un krājkontus uzkrājumiem izmanto attiecīgi 14% un 15%.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aptauja: finanšu uzkrājumus veido 57% Latvijas iedzīvotāju (+VIDEO)

Lielākā daļa cilvēku joprojām uzticas tikai skaidrai naudai.

Ekonomika Ekonomists: zema inflācija valstī veicina mazumtirdzniecību (+VIDEO)

Eirozonas ekonomika 3. ceturksnī nav spējusi uzturēt gada pirmajā pusē uzņemto izaugsmes tempu.

Ekonomika Latvija kļūs par Starptautiskās enerģētikas aģentūras dalībvalsti

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, ar kuru apstiprina Latvijas dalību Starptautiskajā enerģētikas aģentūrā.

Ekonomika Ārvalstu uzņēmumi interesējas par iespēju licencēt kriptoaktīvu uzņēmumus

Pulcējot vairāk nekā 100 uzņēmumu pārstāvjus no dažādām pasaules valstīm, noslēdzies Latvijas Bankas organizētais vebinārs kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzējiem, kuri izvērtē iespēju Latvijā saņemt MiCA licenci dalībai Eiropas Savienības kopējā tirgū.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā kabatas nauda bērnam ir vidēji 34 eiro mēnesī

Kabatas nauda bērniem un pusaudžiem no sešu līdz 13 gadu vecumam ir vidēji 34 eiro mēnesī, informē "Swedbank" pārstāvji, atsaucoties uz apkopotajiem datiem ISIC karšu lietotājiem Latvijā.

Ekonomika Finanšu ministrija: skaidrā naudā Latvijā apgrozās tikai 1 no 4 eiro (+VIDEO)

Eiropā un kopumā attīstītajās valstīs maksājumu kartes ir viens no vispopulārākajiem norēķinu veidiem gan tirgotāju, gan patērētāju vidū.

Ekonomika Latvijas iedzīvotāji jūtas finansiāli nedroši par savām vecumdienām

Gana liela daļa Latvijas iedzīvotāju nav pārliecināti par savu finansiālo stabilitāti pensijas vecumā - tikai katrs piektais nešaubās par savu finansiālo labklājību vecumdienās, bet vairāk nekā 40% aptaujāto jūtas nedroši, informēja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Ekonomika Latvijas valsts obligācijas pārdotas 100 miljonu eiro apmērā

Konkurējošajā izsolē trešdien pārdotas iepriekš starptautiskajos tirgos emitētās valsts obligācijas 100 miljonu eiro apmērā, liecina biržas "Nasdaq Riga" sniegtā informācija.