• Lana,
  • Sergejs,
  • Svetlana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ekonomists brīdina par pieprasījuma kritumu Vācijā pēc Latvijas precēm (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 09:18, 28.09.2024


Ražošanas nozares lejupslīde dzēš cerības uz ātru atveseļošanos.


Vācijas pilsoņi ir nobažījušies par ekonomikas stāvokli.

Vācijas ekonomika, kas ir trešais svarīgākais partneris Latvijas eksportam, turpina piedzīvot lejupslīdi, kas sāk negatīvi ietekmēt arī Latvijas eksporta apjomus, pauž ekonomists Kārlis Purgailis.

2024.gada pirmajos sešos mēnešos Latvijas preču eksports uz Vāciju bija 609,6 miljoni eiro, kas ir par 6,6% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Galvenās eksporta preces uz Vāciju ir lauksaimniecības un pārtikas produkti, kas veido 20,5% no kopējā eksporta, kā arī koks un koka izstrādājumi, mehānismi, mehāniskas ierīces un elektroiekārtas.

Nav pat izslēgts, ka Vācijas ekonomikā trešajā ceturksnī ir iestājusies tehniskā recesija. Tas nozīmē, ka Latvijai būs grūtāk palielināt savu eksportu uz šo svarīgo tirgu.

Vācijas ražošanas sektorā septembrī tika piedzīvots sevišķi straujš aktivitātes kritums. Ražošanas PMI indekss samazinājās līdz 40,3 no 42,4 augustā, krietni zem prognozētajiem 42,3. Ražošanas nozares lejupslīde dzēš cerības uz ātru atveseļošanos. Tā kā Vācija ir viens no lielākajiem Latvijas eksporta galamērķiem, šī lejupslīde tieši apdraud Latvijas eksporta apjomus, īpaši tādās nozarēs kā koksne un mehāniskās ierīces, kas ir būtiskas Latvijas eksporta preces.

Papildus uzņēmējdarbības aktivitātes negatīvajām tendencēm arī Vācijas patērētāju noskaņojums ir ievērojami pasliktinājies, kas ietekmē pieprasījumu pēc Latvijas pārtikas un lauksaimniecības precēm.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Rinkēvičs ANO uzsver Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta attīstības jomā

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs ANO uzsvēris Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta un komunikāciju tehnoloģiju attīstības jomā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris.

Ekonomika FinCEN paziņo par sankciju pret ABLV Bank atcelšanu

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") ceturtdien paziņojis par rosināto sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu, portāla VS.LV informēja ASV vēstniecībā Latvijā.

Ekonomika E-rēķini un darba nodokļi – izmaiņas, kam jāgatavojas jau šodien

Ministru kabineta otrdien pieņemtais lēmums virzīt izskatīšanai Saeimā Finanšu ministrijas izstrādātos grozījumus Grāmatvedības likumā, kas paredz ieviest strukturētu elektronisko rēķinu apriti, liks vienam otram uzņēmējam steigā meklēt risinājumu, gada nogali padarot trauksmaināku.

Ekonomika Lauksaimnieki aicina atvieglot darbinieku piesaisti no trešajām valstīm

Nepieciešams pilnveidot darbaspēka piesaisti no trešajām valstīm, Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sanāksmē akcentēja sanāksmes dalībnieki.

Lasiet arī

Ekonomika Koka mēbeļu eksports janvārī samazinājies par 25,2%

Latvijas koka mēbeļu eksports šogad janvārī salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu samazinājies par 25,2%, tostarp visvairāk koka mēbeļu joprojām realizēts Dānijā, liecina Zemkopības ministrijas apkopotie dati.

Ekonomika Eksports uz Krieviju janvārī audzis par 3,3%

Šī gada janvārī eksports uz Krieviju, salīdzinot ar 2023.gada janvāri, pieauga par 3,3% un veidoja 87,8 miljonus eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes informācija.