• Ādolfs,
  • Ilgonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vai Latvija pievienosies Ziemeļvalstīm Bitcoin meklējumos (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 18:15, 26.09.2024


Digitālos aktīvus tagad droši iegādājas arī pašas konservatīvākās un piesardzīgākās finanšu institūcijas.


Arvien plašāk tiek atzītas digitālo aktīvu potenciālās priekšrocības ieguldījumu portfeļos.

ASV finanšu iestāžu otrā ceturkšņa dati liecina, ka lielie Volstrītas spēlētāji ir ievērojami palielinājuši investīciju apjomus kriptovalūtās. Tostarp Goldman Sachs un Morgan Stanley ziņoja, ka ir iegādājušies Bitcoin spot ETF vairāk nekā 600 miljonu ASV dolāru vērtībā, kas ievērojami pārsniedz ieguldījumu apmērus iepriekšējā ceturksnī, norāda pasaulē lielākās kriptovalūtu eksperte Latvijā un Igaunijā Polina Brotjē.

Šis ieguldījumu apmēru pieaugums iezīmē vispārēju starptautisku tendenci tradicionālo finanšu institūciju, bagāto ģimeņu aktīvu pārvaldītāju, kā arī citu uzņēmumu attieksmes maiņā pret digitālajiem aktīviem kā leģitīmu sava ieguldījumu portfeļa daļu.

Saskaņā ar BNY Mellon Ģimeņu biroju investīciju pētījumu 2024 kriptovalūtas tagad veido 5% no ģimenes biroju investīciju portfeļiem. Tostarp 33% ģimenes biroju profesionāļu norāda, ka viņi aktīvi iegulda kriptovalūtās un ir gatavi palielināt savu līdzdalību, savukārt 30% apgalvo, ka viņiem ir ierobežota ekspozīcija vai arī viņi pašlaik vēl tikai pēta šos aktīvus.

Par ieguldījumiem kriptovalūtās arvien aktīvāk interesējas ne vien finanšu sektora institūcijas un profesionāļi, bet arī nefinanšu sektora uzņēmumi, kas kriptovalūtas uzskata ne vien par jaunu investīciju veidu, bet arī par stratēģisku rezervi, kas var uzlabot uzņēmumu finansiālo stāvokli un nodrošināt likviditāti ekonomikas nestabilitātes periodos. Starptautiski pazīstamākie Bitcoin īpašnieki ir MicroStrategy un Block (agrāk Square).

MicroStrategy savas Bitcoin rezerves sāka veidot jau 2020.gadā, veicot pirmo pirkumu 250 miljonu ASV dolāru apmērā. Šobrīd MicroStrategy pieder jau 226 331 BTC, kuru kopējā vērtība ir apmēram 14 miljardi ASV dolāru. Šīs investīcijas ir kļuvušas par nozīmīgu uzņēmuma finanšu stratēģijas daļu.

Arī Block savas pirmās Bitcoin investīcijas 50 miljonu ASV dolāru apmērā veica 2020.gadā izpilddirektora Džeka Dorsija vadībā. Tobrīd šie ieguldījumi veidoja aptuveni 1% no uzņēmuma tā laika kopējiem aktīviem. Šobrīd Block veikto Bitcoin ieguldījumu apmērs sasniedz aptuveni 518 miljonus ASV dolāru.

Korporāciju arvien pieaugošā interese par Bitcoin un citiem digitālajiem aktīviem ir saistīta ar visai dažādu motivāciju. Daži uzņēmumi kriptovalūtas uzskata par nodrošinājumu pret valstu emitēto fiat valūtu devalvāciju, savukārt citus piesaista potenciālais ilgtermiņa kapitāla pieaugums. Piemēram, Block un MicroStrategy piemēri jau ir parādījuši, ka brīvo līdzekļu ieguldījumi Bitcoin ievērojami pārspēj atdevi no skaidras naudas rezervēm, jo īpaši, ja tiek atrēķināta inflācija.

Kriptovalūtu pieaugums ieguldījumu portfeļos vairs nav šaura nišas tendence, kas būtu raksturīga tikai tehnoloģiju entuziastiem un privātajiem investoriem. Digitālos aktīvus tagad droši iegādājas arī pašas konservatīvākās un piesardzīgākās finanšu institūcijas, un tos arvien biežāk uzskata par nepieciešamu labi diversificēta investīciju portfeļu sastāvdaļu.

Investoru aprindās pēdējo gadu laikā attieksme pret kriptovalūtām ir kardināli mainījusies - digitālie aktīvi no "bāra bērniem" ir kļuvuši par vienu no karstākajām Volstrītas tendencēm. Tas lielā mērā noticis pateicoties uzlabojumiem kriptovalūtu tiesiskā regulējuma jomā, kā arī Bitcoin un Ethereum spot ETF tirdzniecības uzsākšanai ASV biržās.

Arvien plašāk tiek atzītas digitālo aktīvu potenciālās priekšrocības ieguldījumu portfeļos. Piemēram, CCData pētījumā analizētie vēsturiskie dati liecina, ka kriptovalūtu aktīvi var nodrošināt atbilstošu riska atdevi, vienlaikus uzrādot zemu korelāciju ar publiski tirgotajām akcijām. Tādejādi Bitcoin un Ethereum var uzskatīt par labu diversifikācijas instrumentu, kas piedāvā salīdzinoši pievilcīgas alternatīvas tradicionālajiem ieguldījumiem. Praksē tas nozīmē, ka kriptovalūtu iekļaušana diversificētā portfelī potenciāli var gan palielināt kopējo atdevi, gan vienlaikus mazināt riskus, kas saistīti ar tirgus nestabilitāti. Tā, salīdzinot portfeli ar digitālajiem aktīviem un portfeli bez digitālajiem aktīviem, kur abi uzrāda gada atdevi 17,5%, portfelis ar digitālajiem aktīviem uzrādīja zemāku gada svārstīgumu - 6,25% salīdzinājumā ar portfeli bez digitālajiem aktīviem, kura gada svārstīgums bija 7,46%.

Ņemot vērā to, ka digitālo aktīvu izmantošana turpina palielināties, kriptovalūtu tirgū ienāk arvien plašāks spēlētāju loks. Tostarp arvien populārāka kļūst ideja iekļaut kriptovalūtas valstu ieguldījumu fondos, kā arī daļu valstu stratēģisko rezervju veidot kriptovalūtās.

Piemēram, pasaulē lielākais Norvēģijas valsts ieguldījumu fonds šogad jau ir ievērojami palielinājis savus netiešos Bitcoin ieguldījumus. Līdz 2024.gada vidum fondam piederēja aptuveni 2446 BTC, kas bija vairāk nekā 60% pieaugums sešu mēnešu laikā. Galvenokārt tas notika, palielinot līdzdalību ar kriptovalūtām saistītos uzņēmumos, piemēram, MicroStrategy un Block.

Dažādu valstu ieguldījumu fondu interese par ieguldījumiem kriptovalūtās turpina pieaugt. Arī citu valstu, piemēram, Singapūras un Apvienoto Arābu Emirātu, fondi jau ir izpētījuši ieguldījumu iespējas kriptovalūtu sektorā, atzīstot digitālos aktīvus kā potenciālu apdrošinājumu pret inflāciju un iespēju diversificēt portfeli.

Pieaugošā institucionālā un korporatīvā interese par kriptovalūtām liecina par plašāku starptautisko tendenci: digitālie aktīvi kļūst par mūsdienu investīciju portfeļu neatņemamu sastāvdaļu. Finanšu nozare turpina attīstīties, un kriptovalūtu loma, visticamāk, tikai turpinās pieaugt, piedāvājot jaunas iespējas diversifikācijai, izaugsmei un riska pārvaldībai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Lauksaimnieki aicina atvieglot darbinieku piesaisti no trešajām valstīm

Nepieciešams pilnveidot darbaspēka piesaisti no trešajām valstīm, Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sanāksmē akcentēja sanāksmes dalībnieki.

Ekonomika 106 jauni ārvalstu projekti - sagaidāmā investīciju summa ir 8,1 miljards eiro!

Piektdien, 27.septembrī, notiks 28. Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) augsta līmeņa sanāksme. Valdība un investori diskutēs par investīciju vidi Latvijā un nepieciešamajiem pasākumiem tās attīstīšanai.

Ekonomika Vidējais kredīts valstī ir 81 000 eiro, kas ir mazākais Baltijā (+VIDEO)

Mājokļa iegādei vai būvniecībai reģionos ģimenēm pieejams Altum atbalsts līdz pat 50% apmērā no aizdevuma summas.

Ekonomika Bijušais EDzL vadītājs: Rail Baltica vadlīnijas ir mainījušās simtiem reižu

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" būvprojektēšanas vadlīnijas ir mainījušās simtiem reižu, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja bijušais par "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgās SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris.

Lasiet arī