• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LU rektors piedāvā līdzekļus budžetam meklēt ar PVN celšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 14:39, 17.09.2024


Pensiju vietā līdzekļus budžetam vienkāršāk būtu meklēt ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšanu, intervijā TV3 pauda Latvijas Universitātes rektors, ekonomists Gundars Bērziņš.


Foto: LETA

Viņš piekrīt, ka pensiju aiztikšana liecina par finansējuma problēmām valstī. Eksperts akcentēja, ka pensijām šādi ķerties klāt neesot pareizi. Pirmkārt, tamdēļ, ka tā tiek dots signāls, ka atbildība no individuāla cilvēka par savu nākotni tiek pārlikta uz valsti. "Ilgtermiņā sakām, ka valstij neuzticamies, bet tagad mūs lūdz daļu no izdevumiem nolikt valsts pusē," pauda Bērziņš.

Viņš uzsvēra, ka, ja šis no īstermiņa risinājuma pārvērstos par kaut ko ilgtermiņā, tad droši varēs teikt, ka tā bijusi liela kļūda. Bērziņš uzskata, ka cilvēkiem pašiem būtu jādod iespēja lemt par to, kur investēt savus līdzekļus, dodot arī dažādus motivācijas elementus to darīt.

Bērziņa ieskatā PVN būtu vienkāršākais un ar vislielāko atdevi nodoklis, kuru palielinot, var iegūt nepieciešamos līdzekļus budžetam, neaiztiekot otro pensiju līmeni.

Tas dotu efektu, ka tie, kas vairāk patērē, arī vairāk maksātu PVN, un otrādi. "Varētu iet pat soli tālāk - noteiktu preču grupām, piemēram, pārtikai, to samazināt, nodrošinot, ka cilvēkiem ar maziem ienākumiem PVN celšana radītu uz viņiem mazu efektu, savukārt tie, kam ir augsts patēriņš, maksātu lielāku PVN," skaidroja Bērziņš.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) 6.septembrī preses konferencē sacīja, ka piedāvātā iemaksu pārnese no otrā uz pirmo pensiju līmeni neradīs zaudējumus iedzīvotājiem.

Lai kompensētu darbaspēka nodokļu izmaiņu radīto samazinājumu budžeta ieņēmumos, piedāvājumā ietverta viena procentpunkta iemaksu pārnese no fondētās pensiju shēmas jeb otrā līmeņa uz pensiju pirmo līmeni.

Ašeradens skaidroja, ka tas ļaus īstenot darbaspēka nodokļu samazinājumu, vienlaikus arī uzlabojot nākotnes pensiju apmēru.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika 2024.gada makroekonomiskais liktenis jau ir izšķirts

Latvijas ekonomika pāriet no algu un cenu spirāles uz mierīgāku pārmaiņu režīmu, secināts Luminor ekonomikas apskatā, ko šodien prezentēja Luminor bankas galvenais ekonomists Pēteris Strautiņš.

Ekonomika Apsver atkārtotu vēršanos KP, ja lielveikali nemainīs uzcenojuma politiku

Pārtikas ražotāji apsver atkārtotu vēršanos Konkurences padomē (KP), ja lielveikali nemainīs uzcenojuma politiku vietējiem ražojumiem, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Ekonomika Gauss: Valsts ieguldītā nauda nekad nav bijusi airBaltic uzņēmuma vērtība

Valsts gadu gaitā ieguldītā nauda Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" nekad nav bijusi uzņēmuma vērtība, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Cēsu saules elektrostacijas izveidē investēti 12 miljoni eiro

Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidotajā Cēsu saules elektrostacijā investēti 12 miljoni eiro, informē projekta attīstītāji.

Lasiet arī

Ekonomika Izveidots «Algas kalkulators» algas aprēķinam 2025.gadā pēc nodokļu izmaiņām

Lai darba ņēmēji varētu aprēķināt savu darba algu 2025.gadam atbilstoši izstrādātajam darbaspēka nodokļu piedāvājumam, Finanšu ministrijas (FM) mājaslapā publicēts "Algas kalkulators", informē FM.

Sabiedrība No nākamā gada plānots paaugstināt IIN likmi

No nākamā gada plānots paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, noteikt fiksētu un lielāku neapliekamo minimumu, kā arī paaugstināt minimālo algu, piektdien preses konferencē sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Ekonomika VID sazināsies ar zemas algas maksājošiem 260 būvniecības uzņēmumiem

Valsts ieņēmumu dienests (VID) tuvākajā laikā plāno sazināties ar netipiski zemas algas maksājošiem 260 būvniecības uzņēmumiem, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).