• Alita,
  • Elita,
  • Liesma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā populārākais ieguldījumu veids ir pensiju trešais līmenis

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 11:18, 15.09.2024


Latvijā iedzīvotāji priekšroku ieguldījumos dod pensiju trešajam līmenim, Lietuvā populārākā ir dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu, bet Igaunijā daudz vairāk ir "īsto" investoru, kuri izvēlas naudu ieguldīt akcijās un fondos, informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz veikto aptauju.



Galvenais ieguldīšanas mērķis Latvijā un Igaunijā ir vienāds - uzkrāt naudu vecumdienām, savukārt Lietuvas iedzīvotāji lielākoties iegulda, lai "nodarbinātu" brīvo naudu, secināts aptaujā.

Naudu dažādos instrumentos iegulda 61% iedzīvotāju Lietuvā, 55% - Latvijā un 51% - Igaunijā. Lai gan vidēji mēnesī ieguldītās summas visās trīs Baltijas valstīs kopumā ir līdzīgas, aptaujā secināts, ka Latvijā vairāk cilvēku iegulda mazākas summas - līdz 50 eiro, savukārt Lietuvā un Igaunijā ir vairāk to, kuri mēnesī ieguldījumiem atvēl virs 100 eiro.

Pēc aptaujas datiem, akcijās iegulda katrs ceturtais iedzīvotājs Igaunijā, 13% iedzīvotāju Lietuvā un vien 8% - Latvijā. Ieguldījumu fondus un ETF izvēlas 20% respondentu Igaunijā, 14% - Lietuvā un 9% - Latvijā.

Lietuvā populārāki nekā citur ir ieguldījumi savstarpējo aizdevumu platformās jeb "crowdfunding", kā arī ieguldījumi mākslas darbos, savukārt Latvijā un Igaunijā biežāk iegulda kriptovalūtā.

Nosakot ieguldīšanas mērķi, iedzīvotāji Latvijā un Igaunijā biežāk domā par nodrošinājumu vecumdienām - attiecīgi 51% un 59%. Tad seko vēlme likt "strādāt" brīvajai naudai un iespēja šādi pasargāt uzkrājumus no inflācijas. Lietuvā, savukārt, biežāk minētais mērķis ir "nodarbināt brīvo naudu", kam seko vēlme uzkrāt pensijai un pasargāt naudu no inflācijas.

Igaunijā arī biežāk izplatīta vēlme dzīvot uz pasīvajiem ienākumiem no ieguldījumiem, ko nosauc 25% aptaujāto. Attiecīgi Lietuvā un Latvijā šāds mērķis ir 17% un 11% investoru.

Ieguldītāji Lietuvā un Igaunijā biežāk (attiecīgi 16% un 14%) norāda, ka iegulda naudu, lai izveidotu kapitālu viņu bērnu patstāvīgās dzīves uzsākšanai, Latvijā šāds mērķis ir tikai 9% respondentu. Un apmēram katrs septītais investors Baltijā iegulda, nenosakot konkrētu mērķi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gauss: Valsts ieguldītā nauda nekad nav bijusi airBaltic uzņēmuma vērtība

Valsts gadu gaitā ieguldītā nauda Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" nekad nav bijusi uzņēmuma vērtība, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Cēsu saules elektrostacijas izveidē investēti 12 miljoni eiro

Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidotajā Cēsu saules elektrostacijā investēti 12 miljoni eiro, informē projekta attīstītāji.

Ekonomika Asociācija: rosinātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību

Valdības piedāvātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību un audzēs valsts parādu, pauda Latvijas Eksportētāju asociācijas "The Red Jackets" pārstāvji.

Ekonomika Jaunciema saules elektrostacija ir lielākā Rīgā (+VIDEO)

Šādas teritorijas, kas iepriekš ir bijušas industriālās zonas, ir ar lielu potenciālu attīstībai.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijā 63% iedzīvotāji izvēlētos investēt nekustamajā īpašumā

Ja būtu pieejami brīvie līdzekļi, 63% Latvijas iedzīvotāju izvēlētos tos ieguldīt nekustamajā īpašumā, iegādājoties mājokli, zemi vai meža īpašumu, liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika Ģeopolitiskā situācija visvairāk negatīvi ietekmē investīciju vidi valstī

Nepalielinot investīcijas, ir grūti iedomāties, ka varēsim sagaidīt Latvijas ekonomikas izrāvienu.

Ekonomika Baltijas valstu finanšu ministri tiekas ar ASV investoriem

Piektdien, 19. aprīlī, ikgadējās Pasaules Bankas grupas (PBG) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pilnvarnieku pavasara sanāksmē Vašingtonā notika ASV Tirdzniecības kameras rīkota Baltijas finanšu ministru apaļā galda diskusija, informēja VS.LV Finanšu ministrijā.

Ekonomika Ārvalstu investori novērtējuši Latviju ar līdz šim zemāko atzīmi

Investīciju klimats Latvijā ārvalstu investoru vērtējumā 2023.gadā bija līdz šim zemākajā līmenī, veidojot 1,9 punktus no pieciem, secināts Rīgas Ekonomikas augstskolas un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) veiktajā pētījumā "Ārvalstu investīciju vides indekss 2023".