• Alita,
  • Elita,
  • Liesma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Inčukalna pazemes gāzes krātuvi varēs izmantot arī Lietuva, Igaunija un Somija

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 12:48, 12.09.2024


Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz iespēju Inčukalna pazemes gāzes krātuvi savu valstu stratēģisko rezervju uzglabāšanai nepieciešamības gadījumā izmantot arī Lietuvai, Igaunijai un Somijai.


Foto: LETA

Starp Baltijas valstīm jau ir noslēgti solidaritātes līgumi par gāzes apgādi, un šīs likuma izmaiņas nodrošinās efektīvāku sadarbību, uzskata Klimata un enerģētikas ministrija.

Izmaiņas paredz, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves operatoram no 2026.gada 1.maija netiks piemēroti Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) noteiktie tarifi. SPRK apstiprinās Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus, saskaņā ar kuriem vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators veiks noteiktu krātuves jaudas produktu un maksas par dabasgāzes uzglabāšanas sistēmas pakalpojumu izsoli. Izsoles kārtību izstrādās un savā tīmekļvietnē publicēs sistēmas operators.

Līdz šim spēkā esošais regulējums noteica regulētu pieeju Inčukalna pazemes gāzes krātuvei un ietekmēja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora spēju uzlabot tās izmantošanas nosacījumus atbilstoši strauji mainīgai situācijai dabasgāzes tirgū. Tāpat tas ietekmēja iespējas īstenot stabilu ilgtermiņa finanšu plānošanu.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators iepriekš norādīja, ka vietējam patēriņam izmanto 25 līdz 30 procentus no Inčukalna pazemes dabasgāzes krātuves ietilpības. Tāpat operators norādīja, ka dabasgāzes patēriņš Latvijā turpina kristies, un pauda, ka nākotnē varētu izsolīt astoņas teravatstundas no krātuves kopējā jaudu apjoma.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gauss: Stratēģiskais investors airBaltic kapitālā var ienākt arī vēlāk

Paredzēts, ka stratēģiskais investors Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" ienāks pirms akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO), taču nav izslēgta arī iespēja, ka tas var notikt pēc IPO, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Latvijā pieaudzis ārvalstu viesu pavadīto nakšu skaits

Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs šogad septiņos mēnešos viesu pavadīto nakšu skaits pieaudzis par 4,8% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, veidojot 2,648 miljonus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Ar vizīti Hjūstonā sākas vēsturiski lielākā Latvijas tirdzniecības misija uz ASV

Šodien, 16.septembrī, sākās Latvijas tirdzniecības misija uz ASV, ar kopumā ap 100 biznesa delegācijas dalībniekiem.

Ekonomika Pirmo reizi Latvijas vēsturē tiesās personas par manipulācijām biržā

Prokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas tiesai krimināllietu, kurā pirmo reizi Latvijā apsūdzētas divas personas par nelikumīgām manipulācijām "Nasdaq Riga" biržā.

Lasiet arī