Šodienas Latvijas jaunieši varētu uzkrāt vairāk nekā 200 000 eiro (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 07:11, 10.09.2024 0

Priekšlikums mazina iepriekš veikto pensiju 2. līmeņa uzlabojumu nozīmi.

 

"Pensiju 2. līmeņa iemaksu mazināšana par 1/6 daļu ir īstermiņa domāšana uz nākotnes paaudžu rēķina", - pauž Latvijas bankieris Jānis Rozenfelds.

Ar šo priekšlikumu mēs sagraujam jauniešu iespēju saņemt jebkādu cieņpilnu pensiju. Tieši jaunieši, kuriem šobrīd netiek prasīts viedoklis, būs lielākie zaudētāji. Diemžēl šādas kļūdas valdība ir pieļāvusi arī iepriekš, mazinot pensiju 2. līmeņa iemaksas 2009. gadā. Toreiz bija starptautiska mēroga krīze, taču šobrīd nav nekāda pamata pārkāpt Satversmes tiesas 2010. gada spiedumu, kas paredz, ka pensiju uzkrājumus nedrīkst izmantot īstermiņa budžeta caurumu “aizlāpīšanai”.

Priekšlikums ir bīstams trīs iemeslu dēļ. Pirmkārt, tas mazina jauniešu vēlmi uzticēties valstij, pensiju sistēmai kopumā, kas var radīt vēl lielākas demogrāfijas un emigrācijas problēmas, īpaši reģionos. Otrkārt, tas būtiski mazinās jauniešu nākotnes pensiju uzkrājumus, atņemot reālu naudu, kas tiek ieguldīta finanšu tirgos šodien, un aizstājot to ar virtuālu naudu/solījumu bez reāla seguma. Treškārt, iniciatīva jauniešiem nedod arī nekādu īstermiņa labumu, bet tikai tuvina brīdi, kad nāksies celt pensionēšanās vecumu. Vai esam tam gatavi?

Šodienas jaunieši varētu uzkrāt vairāk nekā 200 000 eiro

Šī iniciatīva būtiski mazina iepriekš veikto pensiju 2. līmeņa uzlabojumu nozīmi, kas jauniešiem bija ļoti labvēlīgi: uzkrājuma mantošana, iespēja ieguldīt līdz 100% akciju tirgū, komisiju mazināšana un jauniešu automātiska ierotēšana vecumam atbilstošā plānā. Kopā ar šī gada jūlija izmaiņām informācijas atklāšanā, pensiju 2. līmenis ir stabils pamats, lai palielinātu ienākumu atvietojamību vecumdienās. Šodienas jaunieši sava garā darba mūža laikā ar esošajiem noteikumiem varētu uzkrāt pat vairāk nekā 200 tūkstošus eiro.

Nedrīkstam aizmirst, ka pensiju 2. līmenis ir jauniešu pirmā nopietnā pieredze ar uzkrājumiem, uzsākot darba gaitas. Nestabili “spēles noteikumi” ir ļoti bīstami. Diemžēl jāsecina, ka šis priekšlikums nav labāks par iepriekšējo priekšlikumu mazināt iemaksas par 2 procentu punktiem. Turklāt vairs netiek runāts par termiņu, uz cik ilgu laiku izmaiņas tiktu veiktas. Vai tas nozīmē, ka bez plašas izvērtēšanas un apspriešanas tiek ieviestas pensiju sistēmas izmaiņas ar tālejošām sekām?"" - tā Jānis Rozenfelds.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika 2024.gada makroekonomiskais liktenis jau ir izšķirts

Latvijas ekonomika pāriet no algu un cenu spirāles uz mierīgāku pārmaiņu režīmu, secināts Luminor ekonomikas apskatā, ko šodien prezentēja Luminor bankas galvenais ekonomists Pēteris Strautiņš.

Ekonomika Apsver atkārtotu vēršanos KP, ja lielveikali nemainīs uzcenojuma politiku

Pārtikas ražotāji apsver atkārtotu vēršanos Konkurences padomē (KP), ja lielveikali nemainīs uzcenojuma politiku vietējiem ražojumiem, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Ekonomika Gauss: Valsts ieguldītā nauda nekad nav bijusi airBaltic uzņēmuma vērtība

Valsts gadu gaitā ieguldītā nauda Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" nekad nav bijusi uzņēmuma vērtība, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Cēsu saules elektrostacijas izveidē investēti 12 miljoni eiro

Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidotajā Cēsu saules elektrostacijā investēti 12 miljoni eiro, informē projekta attīstītāji.

Lasiet arī

Sabiedrība «Latvijas pensionāri ir pelnījuši cilvēka cienīgas vecumdienas» (+VIDEO)

LSKA izraisa bažas ekspertu paustais, ka, samazinot iemaksas pensiju otrajā līmenī, var nākties celt pensionēšanās vecumu.

Sabiedrība Eksperti: Latvijas iedzīvotāji nespēs nodrošināt sev cienījamas vecumdienas

Nodokļu izmaiņu scenārijā minētais ierosinājums samazināt iemaksas pensiju otrajā līmenī var radīt graujošas sekas Latvijas iedzīvotāju spējai nodrošināt cienījamas vecumdienas, pauda finanšu eksperti.

Ekonomika Latvijai draud nekontrolēta pensionēšanās vecuma celšana

Plānotā nodokļu reforma, samazinot iemaksas pensiju otrajā līmenī, var izraisīt nekontrolētu pensionēšanās vecuma celšanu, pavēstīja ieguldījumu pārvaldes uzņēmuma "Vairo" valdes priekšsēdētājs Iļja Arefjevs.

Sabiedrība Šoruden pilnā apmērā indeksēs pensijas līdz 683 eiro

Šogad 1.oktobrī tiks indeksētas pensijas un atlīdzības vai to daļa, kas nepārsniedz 683 eiro, ziņo Labklājības ministrija (LM).