• Vaira,
  • Vairis,
  • Vera
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kuldīgas fabrika ir viena no labākajām jaunbūvēm Latvijā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 08:16, 10.09.2024


Ražotnē uzstādīta unikāla, kompakta finierkluču hidrotermiskās apstrādes kamera, kur baļķi tiek termiski sagatavoti lobīšanai, izmantojot tvaika metodi.


Ilgtspējīga pieeja īstenota arī ražotnes ēkas būvniecības procesā.

Noslēdzies biedrības “Building Design and Construction Council” starptautiskais konkurss “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā Baltijas valstīs 2024”, un paziņoti tā laureāti. Nominācijā “Ilgtspējīgākais projekts” kategorijā “Jaunā būve” trešās vietas apbalvojums piešķirts AS “Latvijas Finieris” par jaunās finieru ražotnes “Kuldīgas fabrika” projektu. Starptautiskā žūrija novērtējusi koka konstrukciju izmantošanu, kā arī tehnoloģisko procesu un izmantotās iekārtas.

AS “Latvijas Finieris” valdes loceklis Aigars Veitmans: “Ilgtspējīga domāšana ir “Latvijas Finiera” darbības un kultūras neatņemama sastāvdaļa jau desmitiem gadu, ko tiecamies pilnveidot. Esam gandarīti, ka starptautiska žūrija novērtējusi koncerna paveikto Kuldīgas ražotnē, sadarbībā ar AS “UPB” praksē, nevis tikai vārdos, realizējot un demonstrējot ilgtspējas pieeju.”

2024. gada jūnijā atklātā “Kuldīgas fabrikas” ražošanas ēka tapusi īpašumā, ko uzņēmums iegādājās pirms vairāk nekā 10 gadiem, kad tā bija degradēta, neapsaimniekota teritorija ar nepabeigtu bruģa ražotnes ēku, kas bija savulaik uzbūvēta, bet tā arī nekad nenodota ekspluatācijā un ilgu laiku stāvējusi pamesta.

“Kuldīgas fabrika” aprīkota ar pasaules mērogā unikālu tehnoloģiju, dodot iespēju no katra bērza apaļkoka iegūt maksimālo iespējamo finiera iznākumu. Līdz ar to ražotne ar unikālo iekārtu ir nozīmīgs pagrieziena punkts koksnes pārstrādē, nodrošinot tievkoksnes kokmateriālu, kas iepriekš galvenokārt tika eksportēti uz Skandināviju celulozes ražošanai vai pārstrādāti citādi, maksimālu izmantošanu augstākas pievienotas vērtības bērza koksnes produktos.

Tāpat ražotnē uzstādīta Latvijā unikāla, kompakta finierkluču hidrotermiskās apstrādes kamera, kur baļķi tiek termiski sagatavoti lobīšanai, izmantojot tvaika metodi. Pateicoties recirkulācijai, tā nodrošina ievērojami zemāku ūdens patēriņu, tādējādi priekšattīrīšanas iekārtās un centralizētajā notekūdeņu savākšanas sistēmā nokļūs pavisam neliela daļa apstrādes procesā izmantotā ūdens. Kameras darbībai tiek izmantots ūdens no artēziskā urbuma, kas atrodas ražošanas teritorijā. Ražošanas procesa notekūdeņi tiek attīrīti suspendēto vielu filtrā un atkārtoti izmantoti sprinklera sistēmā, lai uzlabotu koksnes kvalitāti.

Ilgtspējīga pieeja īstenota arī ražotnes ēkas būvniecības procesā, izmantojot līmētās koka konstrukcijas, kas akumulē CO₂. Ēka atbilst gandrīz nulles enerģijas ēkas prasībām. Lai uzlabotu energoefektivitāti, uz ēkas jumta uzstādīti saules paneļi. Pie ēkas sadzīves bloka elektroauto uzlādes punkts un velosipēdu novietne.

“Kuldīgas fabrikas” projektā pastiprināta uzmanība pievērsta strādājošo labbūtībai, radot patīkamu un drošu darba vidi. Arī atpūtas un ģērbtuvju zona būvēta koka konstrukcijās un apdarē izmantotas Latvijā ražotas koka interjera detaļas un mēbeļu sistēmas, kas rada mājīgu vidi un konsekventi turpina “Latvijas Finiera” noteiktos darba vides kvalitātes standartus.

Konkursa “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā Baltijas valstīs 2024” mērķis ir ilgtspējīgas būvniecības, arhitektūras un dizaina idejas popularizēšana un sabiedrības izglītošana, izcelt labāko praksi, kā arī dalīties informācijā par šādu projektu veiksmes faktoriem, vērst uzmanību uz pieejamajiem resursiem ilgtspējīgu ēku radīšanā vai ražotnēs izmantotajās kokapstrādes vai citās tehnoloģijās, apkopot pieredzi un idejas par ilgtspējīgu ēku, ražošanas tehnoloģiju un pilsētvides attīstību un nosacījumiem Baltijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas ostās astoņos mēnešos pārkrauts par 9,7% mazāk kravu

Latvijas ostās šogad astoņos mēnešos pārkrāva 23,202 miljonus tonnu kravu, kas ir par 9,7% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Satiksmes ministrijas apkopotā informācija.

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Lasiet arī

Sabiedrība 16 Kuldīgas novada sasniegumi: kā iedzīvotāji veidoja vidi sev apkārt (+VIDEO)

UNESCO mantojuma Latvijas pilsētā dzīvo ļoti aktīvi cilvēki.

Kultūra Kuldīgā šodien notiks Hercoga Jēkaba gadatirgus

Šodien no plkst.12 līdz 16 Kuldīgā jau 12.reizi notiks Hercoga Jēkaba gadatirgus.

Sabiedrība Kuldīgā svinīgi pacels karogu par godu vecpilsētas iekļaušanai UNESCO

Ceturtdien, 21.septembrī, plkst.10 Kuldīgas Rātslaukumā, svinīgi tiks pacelts karogs par godu vecpilsētas iekļaušanai UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Ekonomika Kokzāģētavas spiež pārdošanas cenu un ražošanas izmaksu «‎šķēres» (+VIDEO)

Pasaules tirgus notikumu dēļ nozari piemeklējis grūtību periods, pauž ekonomists.