• Gunvaldis,
  • Gunvaris,
  • Sandra,
  • Sondra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šogad ir labs vasarāju graudaugu ražas līmenis un kvalitāte

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 15:19, 02.09.2024


Šogad vasarāju graudaugu ražas līmenis un kvalitāte ir laba un atšķirībā no pagājušā gada, kad sējumi cieta no salnām, sausuma, krusas un vētras, laikapstākļi bija optimāli labas graudaugu ražas nodrošināšanai, informē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) pārstāvji.


Foto: LETA

Organizācijas pārstāvji norāda, ka vasarāju graudaugi visā Latvijā galvenokārt ir nokulti. Neskatoties uz labo graudu kvalitāti un ražas līmeni, ietekmi uz ražas potenciālu atstājis atšķirīgais mitruma nodrošinājums dažādos reģionos, kā arī Zemgali negatīvi ietekmēja lietusgāzes un vētra.

LLKC pārstāvji atzīmē, lai gan graudaugi pavasarī saceroja labi, iestājoties sausam un karstam laikam, augi neattīstīja visus sacerojušos stiebrus, samazinot vasarāju potenciālo ražas līmeni. Vidzemē un Latgalē auzām skarās bija mazāk graudu, bet Kurzemē un Latgalē vasaras kviešiem sausuma ietekmē veidojās sīkāki graudi. Tāpēc daudzviet graudu kvalitāte neatbilda pārtikas kvalitātes prasībām. Savukārt Zemgalē jūlija lietusgāzes un vētra saveldrēja vasarāju sējumus, apgrūtinot ražas novākšanu.

Tāpat LLKC pārstāvji min, ka vēlāk sētie vasaras rapši patlaban ir labi attīstījušies un sazarojuši, veidojot labu ražas potenciālu visos reģionos.

LLKC augkopības speciālists Andris Skudra atzīmē, ka ļoti labvēlīgs šis gads bijis griķiem, jo tie saņēma pietiekamu mitrumu un siltumu, nodrošinot labu ražas potenciālu. Sējumi izskatās augstražīgi un daudzviet augi sasnieguši vairāk nekā viena metra augumu, un turpina ziedēt.

Tāpat klimatiskie apstākļi lielākajā daļā valsts reģionu bija labvēlīgi kartupeļu attīstībai un bumbuļu veidošanai, tomēr Zemgalē, kur spēcīgās lietavas jūlija beigās applūdināja kartupeļu stādījumus, bumbuļu raža tika pilnīgā sabojāta un tie sapuva.

LLKC augkopības speciālistu augustā veiktie vasarāju apsekojumi liecina, ka vasaras kviešu ražība varētu būt 3,4 tonnas uz hektāru, auzu - 2.9 tonnas uz hektāru, vasaras miežu - 2,8 tonnas uz hektāru, vasaras rapša - 1,6 tonnas uz hektāru, griķu - 1,2 tonnas uz hektāru, bet kartupeļu - 20,6 tonnas uz hektāru.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Līdz gada beigām Latvijas uzņēmumi bieži vien sāk restrukturizāciju (+VIDEO)

Tikai 6% finanšu vajadzības risinātas ar jauna kapitāla iemaksu no uzņēmumu dalībniekiem.

Ekonomika Dzīvokļu piedāvājums Rīgā augustā samazinājās

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, augustā dzīvokļu pārdošanas piedāvājums Rīgā kopumā un arī lielākajos mikrorajonos samazinājās par 4%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.

Ekonomika Vidzemes dienvidos uzbūvēts lielākais saules paneļu parks (+VIDEO)

Kokneses SES ar uzstādīto jaudu 5,3 MW turpmāk ik gadu saražos vismaz 5200 MWh atjaunīgās enerģijas.

Ekonomika Nākamos piecus gadus Rīgas ielas uzturēs četras firmas

Rīgas ielu uzturēšanu nākamos piecus gadus veiks apvienība "Roadeks un LAU", uzņēmums "Vizii Urban", kā arī uzņēmumu "Eco Baltia vide" un SIA CBF "Ļ-KO" apvienība, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļā.

Lasiet arī

Ekonomika Kā šogad ar āboliem? Izrādās, ražu būtiski ietekmējusi krusa

Šogad Latvijā ābolu raža ir mazāka nekā pagājušajā gadā, atzina aptaujātie ābolu audzētāji.

Ekonomika Lielākā daļa ražas Latvijā ir novākta, ziņo Zemnieku saeima

Lai gan situācija reģionos ir atšķirīga, kopumā Latvijā lielākā daļa ražas, tostarp visi ziemāji ir novākta, sacīja biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Sabiedrība Graudkopji: Ražas novākšana rit lēni, progress minimāls

Lietaino laika apstākļu dēļ ražas novākšanas darbi rit ļoti lēni, tostarp pēdējā nedēļā progress bijis katastrofāli mazs, aģentūrai LETA stāstīja graudkopības kooperatīva "Latraps" Lauksaimniecības daļas vadītājs Ģirts Ozols.

Sabiedrība Paziņo, kad tirdzniecībā parādīsies pirmās Latvijā audzētās zemenes

Pirmās Latvijā audzētās zemenes pircējiem būs pieejamas maija beigās, informēja "Augusta zemenes" agronoms Guntars Dzērve.