• Gunvaldis,
  • Gunvaris,
  • Sandra,
  • Sondra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cena Baltijā pieauga par 12%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 15:50, 02.09.2024


Aizvadītajā nedēļā vidējā elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena "Nord Pool" Baltijas tirdzniecības apgabalos pieauga par 12% un vienoti bija 115,75 eiro par megavatstundu (eiro/MWh), informē AS "Latvenergo".



Savukārt "Nord Pool" sistēmas cena pakāpās par 22% līdz 9,06 eiro/MWh. Vidējās elektroenerģijas cenas citās Eiropas valstīs aizvadītajā nedēļā bija Polijā 112,5 eiro/MWh, Vācijā 92,38 eiro/MWh.

Ziemeļvalstu tirdzniecības apgabalu cenu pieaugumu aizvadītajā nedēļā galvenokārt noteica vēja staciju izstrādes samazinājums par 12%, turklāt īpaši izteikts vēja izstrādes kritums bija nedēļas sākumā. Papildus tam bija vērojama par 2% zemāka atomelektrostaciju pieejamība.

Savukārt Baltijas valstīs vēja izstrādes kritums pret iepriekšējo nedēļu bija vēl straujāks - par 44%. Tajā pašā laikā visās Baltijas valstīs bija samazināta ģenerējošo jaudu pieejamība plānoto ikgadējo apkopes darbu dēļ.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 6730 gigavatstundas (GWh), bet elektroenerģijas ražošanas apjomi 7573 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā samazinājās par 2% un bija 449 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 3% zemāks nekā nedēļu iepriekš - 108 GWh. Igaunijā patēriņš samazinājās par 2% līdz 122 GWh. Lietuvā tika patērētas 219 GWh elektroenerģijas, kas ir samazinājums par 1% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs samazinājās par 2%, un kopā tika saražotas 283 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrāde bija par 2% augstāka salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu - 67 GWh. Tikmēr Igaunijā izstrāde pieauga par 6%, un tika saražotas 82 GWh. Tajā pašā laikā Lietuvā elektroenerģijas ražošana samazinājās par 8% līdz 134 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 62%, Igaunijā - 67%, bet Lietuvā - 61%. Baltijas valstīs tika saražoti 63% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

Pēc pēdējās pieejamās informācijas Somijas-Igaunijas starpvalstu savienojuma "EstLink 2" remontdarbi tiks pabeigti nedēļu ātrāk nekā iepriekš plānots, kas nozīmē, ka jau 6.septembrī Somijas-Igaunijas starpvalstu savienojums būs pieejams pilnā apjomā - 1016 megavati (MW), un tas ļaus importēt elektroenerģiju no Ziemeļvalstīm lielākā apjomā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Līdz gada beigām Latvijas uzņēmumi bieži vien sāk restrukturizāciju (+VIDEO)

Tikai 6% finanšu vajadzības risinātas ar jauna kapitāla iemaksu no uzņēmumu dalībniekiem.

Ekonomika Dzīvokļu piedāvājums Rīgā augustā samazinājās

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, augustā dzīvokļu pārdošanas piedāvājums Rīgā kopumā un arī lielākajos mikrorajonos samazinājās par 4%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.

Ekonomika Vidzemes dienvidos uzbūvēts lielākais saules paneļu parks (+VIDEO)

Kokneses SES ar uzstādīto jaudu 5,3 MW turpmāk ik gadu saražos vismaz 5200 MWh atjaunīgās enerģijas.

Ekonomika Nākamos piecus gadus Rīgas ielas uzturēs četras firmas

Rīgas ielu uzturēšanu nākamos piecus gadus veiks apvienība "Roadeks un LAU", uzņēmums "Vizii Urban", kā arī uzņēmumu "Eco Baltia vide" un SIA CBF "Ļ-KO" apvienība, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļā.

Lasiet arī

Ekonomika Elektroenerģijas vidējā cena jūlijā Baltijas valstīs pieauga par 7%

Baltijas valstīs elektroenerģijas vidējā cena šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju pieauga par 7% - līdz 98,02 eiro par megavatstundu (MWh) Latvijā un Lietuvā, bet līdz 97,97 eiro par MWh Igaunijā, ziņo AS "Latvenergo".

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Baltijā samazinājās par 2%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā, Lietuvā un arī Igaunijā samazinājās par 2% un bija 103,35 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Baltijā samazinājās par 1%

lektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā, Lietuvā un arī Igaunijā samazinājās par 1% un bija 95,37 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo".

Ekonomika Pabeigti apjomīgākie būvdarbi sinhronā kompensatora stacijai Ventspilī

Jaunajai AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sinhronā kompensatora stacijai Ventspilī pabeigti apjomīgākie būvdarbi, informēja AST pārstāvji.