• Gunvaldis,
  • Gunvaris,
  • Sandra,
  • Sondra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvenergo: turpinājās elektrības un dabasgāzes cenu samazināšanās (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 09:31, 02.09.2024


Augusta beigās Baltijā ar Elektrum zīmolu elektroenerģiju ražo jau 14 saules parki ar kopējo jaudu teju 85 megavati.


Rīgas TEC-2 sākusi darbu 1973.gadā.

Pirmajā pusgadā Latvenergo koncerns ir investējis 175 miljonus EUR, kas ir divreiz vairāk nekā pērn, mērķtiecīgi attīstot jaunus atjaunīgo energoresursu (AER) ražotņu projektus. Koncerna ilgtspējīgo ražošanas portfeli papildina jaunas saules un vēju parku jaudas visās Baltijas valstīs atbilstoši izaugsmes stratēģijai.

2024.gada pirmajos sešos mēnešos koncerna finanšu rezultātus galvenokārt noteikusi augstā izstrāde Daugavas hidroelektrostacijās. Šī gada pirmajā pusgadā Daugavas HES izstrādāts pēdējo 30 gadu laikā trešais lielākais elektroenerģijas apjoms gada pirmo 6 mēnešu periodā - 2 558 GWh. Samazinoties dabasgāzes cenai, par 41% vairāk elektroenerģijas saražots AS "Latvenergo" TEC - 949 GWh. Kopumā koncernā saražota 3 531 GWh elektroenerģijas jeb 35% no kopējā Baltijā izstrādātā elektroenerģijas apjoma, turklāt 73% elektroenerģijas saražoti no atjaunīgajiem energoresursiem.

2024.gada jūnijā AS "Latvenergo" valstij izmaksājusi dividendēs 212,2 miljonus EUR no iepriekšējā gada peļņas, kā arī nomaksāts uzņēmumu ienākuma nodoklis 48,3 miljoni EUR.

2024.gada pirmajā pusgadā turpinājās elektroenerģijas un dabasgāzes cenu samazināšanās. Baltijā elektroenerģijas spot cenas bija vidēji par 9% zemākas, savukārt TTF dabasgāzes (Front Month) vidējā cena sasniedza 30 EUR/MWh, kas ir par 49% mazāka nekā 2023.gada pirmajā pusgadā.

Lai arī šogad ir nedaudz zemāka ūdens pietece nekā pērn, joprojām Daugavas HES saglabājas augsts izstrādātās elektroenerģijas apjoms. Tas ir viens no lielākajiem gada pirmo 6 mēnešu periodā un sasniedz 2 558 GWh. Kopumā koncerna ražotnēs ir saražota 3 531 GWh elektroenerģijas, kas ir līdzvērtīgi attiecīgajam periodam pērnajā gadā. Samazinoties dabasgāzes iepirkuma cenām, būtiski pieaugusi AS "Latvenergo" TEC elektroenerģijas izstrāde, sasniedzot 949 GWh, kas ir par 41% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, savukārt siltumenerģijas - 1 045 GWh jeb par 8% vairāk.

Tādējādi Latvenergo ilgtspējīgais ražošanas portfelis ir nodrošinājis 35% no kopējā Baltijā izstrādātā elektroenerģijas apjoma, turklāt 73% elektroenerģijas saražoti no atjaunīgajiem energoresursiem. Apliecinot Latvenergo kā atjaunīgās enerģijas līderi Baltijā ar stratēģisku mērķi attīstīt jaunas AER jaudas visās Baltijas valstīs, pirmajā pusgadā ir dubultots koncerna investīciju apjoms - 175 miljoni EUR, no kā vairāk nekā puse jeb 98 miljoni EUR ieguldīti jaunās vēja un saules ražošanas jaudās visās Baltijas valstīs. 2024.gada 1. pusgadā darbu uzsākuši pirmie četri saules parki Latvijā ar kopējo jaudu 29 MW, viens saules parks Lietuvā (13 MW) un viens saules parks Igaunijā (7 MW). Augusta beigās Baltijā ar Elektrum zīmolu elektroenerģiju ražo jau 14 saules parki ar kopējo jaudu teju 85 megavati (MW). 2024.gada maijā AS "Latvenergo" ir iegādājusies vēja elektrostacijas projektu Telšiai (124 MW), paredzot uzsākt vēja enerģijas ražošanu 2026.gadā, kā arī notiek būvniecības darbi vēja elektrostacijai Lietuvā, Akmenes rajonā, ar jaudu līdz 15 MW.

Sekmīgi darbojoties enerģijas tirgū, Latvenergo koncerna elektroenerģijas klientu skaits audzis par 5%, pārsniedzot 884 tūkstošus, no tiem ārpus Latvijas - 271 tūkstotis. Klientiem pārdots par 8% vairāk elektroenerģijas jeb 3 341 GWh. Jāuzsver koncerna darbība eksporta tirgos - ārpus Latvijas ir pārdoti 43% no kopējā mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apjoma.

Koncerna dabasgāzes klientu skaits audzis par 56%, sasniedzot 59 tūkstošus. Pieaugot klientu skaitam un vispārējam dabasgāzes patēriņam Baltijā par 1/3, klientiem pārdotās dabasgāzes apjoms pieaudzis par 39%, sasniedzot 619 GWh. Ieskaitot vairumtirdzniecību, pārdotas 1 333 GWh dabasgāzes, kas ir par 67% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Līdz gada beigām Latvijas uzņēmumi bieži vien sāk restrukturizāciju (+VIDEO)

Tikai 6% finanšu vajadzības risinātas ar jauna kapitāla iemaksu no uzņēmumu dalībniekiem.

Ekonomika Dzīvokļu piedāvājums Rīgā augustā samazinājās

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, augustā dzīvokļu pārdošanas piedāvājums Rīgā kopumā un arī lielākajos mikrorajonos samazinājās par 4%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.

Ekonomika Vidzemes dienvidos uzbūvēts lielākais saules paneļu parks (+VIDEO)

Kokneses SES ar uzstādīto jaudu 5,3 MW turpmāk ik gadu saražos vismaz 5200 MWh atjaunīgās enerģijas.

Ekonomika Nākamos piecus gadus Rīgas ielas uzturēs četras firmas

Rīgas ielu uzturēšanu nākamos piecus gadus veiks apvienība "Roadeks un LAU", uzņēmums "Vizii Urban", kā arī uzņēmumu "Eco Baltia vide" un SIA CBF "Ļ-KO" apvienība, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļā.

Lasiet arī

Ekonomika Latvenergo peļņa deviņos mēnešos pieaugusi 2,7 reizes

AS "Latvenergo" koncerna apgrozījums šogad deviņos mēnešos bija 1,537 miljardi eiro, kas ir par 30,9% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa pieauga 2,7 reizes un bija 283,4 miljoni eiro, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

Ekonomika Latvenergo valstij izmaksās papildu dividendes 18,547 miljonu eiro apmērā

AS "Latvenergo" akcionāru ārkārtas sapulcē trešdien, 18.oktobrī, nolemts izmaksāt valstij papildu dividendes 18,547 miljonu eiro apmērā no pagājušā gada nesadalītās peļņas, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Ekonomika «Latvenergo» pirmajā pusgadā saražojis par 56% vairāk elektroenerģijas

AS "Latvenergo" šī gada pirmajā pusgadā saražoja 3519 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 56% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Ekonomika Latvijā trūkst vides ekspertu vēja elektrostaciju ietekmes uz vidi novērtējumiem

Latvijā ietekmes uz vidi novērtējumu veikšanai trūkst vides ekspertu, jo sākto potenciālo vēja elektrostaciju projektu skaits ir liels, Elektroenerģijas tirgus jaunākajā apskatā informē AS "Latvenergo" vēja un saules parku attīstības direktore Ilvija Boreiko.