• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Siera ražošana Latvijā 15 gadu laikā dubultojusies (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 11:48, 29.08.2024


Jelgavā būs tradicionālā produkta godināšana.


Šodien jūs varat izvēlēties absolūti jebkuru garšu.

Laiks ripo kā siera rituļi, un 2024.gada augusts atkal nes jaunas, interesantas, bagātas un garšīgas ziņas par vērienīgo notikumu, kas drīzumā pieskandēs Jelgavu. Tuvojas biedrības "Siera klubs", sadarbībā ar Zemkopības ministriju un Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādi "Kultūra", organizētā "Latvijas novadu Siera diena". Jau 22.reizi notiks svētki Latvijas sieriem, šā vērtīgā produkta ražotājiem un, protams, baudītājiem.

Pamatā - nepārtraukts darbs

Jā, svētki nāk, piesaka sevi divdesmit otro reizi, un mēs vienmēr uzsveram, ka piena pārstrādei - uzņēmumiem ir iegansts lepoties un tos svinēt. Pamatā ir neatlaidīgs, nepārtraukts darbs.

Biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētājas Vandas Davidanovas vērtējums: "Viss ir ļoti vienkārši. Mēs negaužamies, bet strādājam. Ražojam un popularizējam sieru. Ik gads piepildīts ar daudziem pasākumiem, un katrs pārliecinoši uzrunājis patērētāju, pierādot, ka siers, arī biezpiens ir mūsu veselības, spēka, ģimeņu valsts izaugsmes un attīstības nozīmīga daļa;

Neapstrīdams fakts: 2009.gadā Latvijā ražoja 29 000 tonnu siera. Pērn - gandrīz 2 reizes vairāk, t.i., 56 500 tonnu. Salīdzinot aizvadītā gada 6 mēnešu rādītājus ar tagadējo periodu, atkal vēsturisks cipars: siera ražošana pieaugusi par 3 procentiem jeb par 780 tonnām, un produktu šogad eksportējam uz 41 valsti. Latvijā strauji palielinās siera patēriņš uz 1 iedzīvotāju: 2023.gadā sasniedzām 23 kilogramus. Divdesmit gadu laikā šis apjoms gandrīz četrkāršojies.

Lieli un mazi ceļi satecēs Jelgavas skvērā aiz Kultūras nama

Svētkus iedziedās Jelgavas mākslinieks, kā pats saka: dziesminieks Toms Auza. Otru apjomīgu koncertu, piedāvās šlāgerrmūziķis Kaspars Antess, pavadījums - pianists Anatolijs Livča un saksofonists Raivo Stašāns. Klausīsimies populārākos hītus un čigānu estrādes zelta dziesmas. Dziedāsim līdzi un dejosim.

Svētku laukumā darbosies četras "Gardēžu pieturas". Pieturā "Nāku tevi stiprināt" būs siera ēdieni vai ēdieni ar sieru, gatavoti pēc latviskām receptēm, piemēram, krāšņa cūkas galva ar Smiltenes siera cepuri, kārdinošas putraimdesas ar siera garnējumu, siera salāti, sacepums ar sieru un vēl, un vēl.., To visu aicinās baudīt Talsu novada ZS "Ēmužas" pavāri.

Pietura "Nāku tevī atmirdzēt!" būs piepildīta ar izsmalcinātiem konditorejas izstrādājumiem: tortes ar "Smiltenes piens" krēmsieru, mājas zefīri, rollbiskvīti, siera cepumi. Gatavotājas - Zemgales saimnieces.

Pietura "Nāku tevi pārsteigt!" būs piepildīta ar 66 kilogramiem Jāņu siera un salināto rudzu rupjmaizi. Tie - Eiropas Savienības aizsargātie īpašie Latvijas produkti, un to visu svētku apmeklētājiem piedāvās kā degustāciju "Siera klubs" un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs.

Pieturā "Nāku tevi kārdināt!" risināsies biezpienpīņu konkurss. Piedalīsies 12 dalībnieki no visiem novadiem - Latgales, Vidzemes, Zemgales un Kurzemes. "Ar sendienu vārdu, bet mūsdienu garšu" - jā, biezpienpīnītes daļēji aizmirstas, tāpēc tās kopā ar biezpienu celsim godā.

Ievērības vērts pasākums būs vienpadsmittonnīgās piena mašīnas vilkšana. Didzis Zariņš, kas ir viens no stiprākajiem Latvijas spēkavīriem, daudzu starptautisku sacensību laureāts, pasaules čempions baļķa celšanā, kuplinās Jelgavā "Latvijas novadu Siera dienu" ar varenu atrakciju: vilks piena mašīnu. Tas viņam ir izdevies jau agrāk. Publikai patīk! Visi bijuši sajūsmā, bet Didzis joko: ēdiet sieru, tas dod spēku!


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Veselība Biologi brīdina, kādus produktus vasarā vajadzētu turēt ledusskapī (+VIDEO)

Zinātnieki un nozares speciālisti palīdz patērētājiem veikt veselīgas izvēles ikdienā.

Veselība Latvijas mediķi brīdina par kuņģa-zarnu trakta slimību riskiem valstī (+VIDEO)

Nepieciešamības gadījumā savlaicīgi jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu, gastroenterologu vai uztura speciālistu.

Ekonomika Ekonomikas ministrija: neraksturīgi zems cenu pieaugums bija pārtikai (+VIDEO)

Arī turpmāk galvenā ietekme uz izmaiņām joprojām būs saistīta ar energoresursu un pārtikas svārstībām pasaulē.

Ekonomika EK varētu aizliegt Latvijā tradicionāli kūpinātu cūkgaļu, vistu, desas un zivis

Zemkopības ministrija (ZM) neatbalsta Eiropas Komisijas (EK) vēlmi pārskatīt un ierobežot Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm piešķirtās atkāpes tradicionāli kūpinātiem gaļas un zivju produktiem, kas paredzēti laišanai iekšējā tirgū, informē ZM pārstāvji.