• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eksperti: mākslīgais intelekts mainīs darba tirgu Latvijā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 16:14, 22.08.2024


Neatgriezeniski ir sākusies pāreja uz procesu automatizāciju.


Darba devēji labprātāk nodarbosies ar mašīnu inteliģenci.

Igaunijā dzimušais biznesa attīstības konsultants un pieredzējušais pārdošanas nodaļas vadītājs Deniss Voropajevs viens no pirmajiem Latvijā ieviesa MI uzņēmuma ziņojumapmaiņas rīkos un vietnēs, tādējādi trīs reizes samazinot darbinieku skaitu un 2,5 reizes palielinot pārdošanas apjomu. Kurus profesionālos virzienus Latvijā jau patlaban apdraud mākslīgais intelekts?

Pēc eksperta domām, jo šodien uzņēmumi var būtiski samazināt izdevumus par darbiniekiem, ieviešot mākslīgo intelektu dažādos biznesa procesos: "Es daudzus gadus darbojos pārdošanas jomā, un aptuveni pusi darba dienas, reizēm pat sešas stundas no astoņām veltu rutīnas darbiem - atbilžu sagatavošanai uz ļoti līdzīgiem jautājumiem, klientu datu ievadīšanai CRM bāzes (krātuve, kurā uzkrājas dati par klientiem un viņu pirkumiem). Vienlaikus pārdošanas eksperta vidējā alga Latvijā ir 1500 eiro + nodokļi, un tas, neskaitot izdevumus par programmnodrošinājumu, darba aprīkojumu, biroju, apmācībām, darba nespējas lapām, atvaļinājumu un… jauna darbinieka meklēšanu un viņa adaptēšanos. Biznesam šis ir pietiekami dārgs serviss. Pēc MI ieviešanas mūsu darbinieki, piemēram, neraksta atbildes klientiem no nulles, bet izmanto MI jau piedāvāto variantu vai pat vienkārši pieskata MI komunikāciju ar klientu, izvērtējot, vai nav nepieciešams pieslēgties un "pārņemt vadību,"" stāsta D.Voropajevs.

Latvijā pārdošanas jomā ar MI atbalstu jau tiek optimizēti šādi pienākumi:

Saziņa ar klientiem, turklāt pilnībā un 24/7.

Šis ir ļoti svarīgs aspekts, jo šodien klienti gaida zibenīgas atbildes un "atņemt klientu" konkurentam, noslēdzot darījumu, spēs tas, kurš ātrāk un izsmeļošāk atbildēs uz pieprasījumu. Protams, 95% uzņēmumu nenodrošina klientu atbalstu visu diennakti, kaut arī pēc Diena pieredzes, tieši brīvdienās un vakaros, kad cilvēkiem ir brīva galva, tiek noslēgts visvairāk darījumu.

Klientu datu un jebkuru citu datu saglabāšana un apstrāde

Tekstu rakstīšana un tiem nepieciešamo datu meklēšanu, tas ir izmantojams gan komunikācijā ar klientiem, gan arī komunikācijas un sociālo tīklu speciālistu darbā.

"Esmu pārliecināts, ka pārdošanas un klientu atbalsta jaunā tuvāko trīs līdz piecu gadu laikā saglabāsies tikai lielākās "haizivis". Pārējos nomainīs MI, kas pildīts rutīnas darbu. Jau šodien par 20 ASV dolāriem mēnesī MI mūsu uzņēmumā izpilda aptuveni 70% rutīnas darbu. Cilvēku funkcija - pieskatīt MI un pildīt tos pienākumus, kuri prasa intelektuālu piepūli," komentē Deniss, piebilstot, ka MI ieviešana ļāva samazināt vidējo laiku atbildei uz klientu pieprasījumiem no vienas stundas līdz piecām minūtēm.

MI ietekmē arī komunikācijas speciālistu darbu. Ne velti Meta visumā patlaban var pievienot nozīmīti, ka publikāciju veidojis mākslīgais intelekts. "MI palīdz transkribēt audio, titrēt video, pat izveidot audio imitāciju pēc eksperta video, taču citā valodā. Tas viss, nemaz nerunājot par pašu video veidošanu. Tas paātrina darba procesu, un līdzīgi kā pārdošanas jomā, cilvēku darba ieguldījums nepieciešams MI darba verifikācijai, tekstu cilvēciskošanai un tā piedāvāto ideju adaptācijai. MI prasa ilgstošu apmācību un jebkurā gadījumā pagaidām nespēj radīt tekstus un scenārijus cilvēkam 100% līdzvērtīgā stilā, taču kā sākotnējo materiālu avotu to var droši izmantot. Līdzīgi kā ar pārdošanas speciālistiem, sekas būs tādas, ka tirgū paliks augsti kvalificēti profesionāļi, kas spēj radīt oriģinālas idejas un saturu. Pārējie vai nu aizies, vai arī strādās par zemu samaksu, pilnībā paļaujoties uz MI. Citiem vārdiem sakot, ražojot vienveidīgus materiālus," skaidro LU pasniedzēja, komunikācijas speciāliste un doktorante Marija Vorkule.

Pasaules tirgū MI aktīvi tiek izmantots arī influenceru mārketingā. Līdzīgi kā veidojot saturu sociālajiem tīkliem, MI ir labs palīgs, kuru pozitīvi vērtē vairāk nekā puse (55%) mārketinga speciālistu. Vienlaikus 36,7% uztrauc autentiskuma trūkums influenceru saturā, bet vēl 19% - iespējama patērētāju neuzticība.

Vorkule uzsver, ka mācību procesā nepieciešamas izmaiņas rakstu darbu vērtēšanā: studenti aktīvi izmanto MI referātu, kursa darbu, diplomdarbu rakstīšanā, taču metožu, kā ar to cīnīties, pagaidām nav daudz. "Es esmu pārgājusi uz mutiskiem eksāmeniem un prezentācijām: tas ļauj novērtēt, kā students domā patiesībā, MI viņam nekādi nepalīdzēs. Zināšanas vai nu ir, vai arī to nav." Tas ir svarīgs visa mācīšanas procesa aspekts, jo augstskolu uzdevums ir sagatavot labus speciālistus, atmetot nezinīšus. "Manā profesionālajā pieredzē ir bijuši "speciālisti", kuri rakstot pieteikumu iepirkumam, gandrīz pilnībā paļaujoties uz ChatGPT. Domāju, ka tie ir "izdzīvojušie" mākslīgā intelekta rakstīto referātu un diplomdarbu "autori"."

Latvijā lēnām, taču neatgriezeniski ir sākusies pāreja uz procesu automatizāciju, uzsver pārdošanas eksperts D.Voropajevs. "Piemēram, pagājušajā nedēļā aktīvi tika apspriesta 100% pašapkalpošanās LIDO restorānā. Vairākās pārtikas veikalu ķēdēs jau ir stundas, kad kasēs kasieru nav vispār. Tas bija sagaidāmi, jo Latvijā jau sen ir vērojams darba roku trūkums, iedzīvotāji noveco. Uzņēmumiem ir nopietni jāpārdomā, kā integrēt MI biznesa procesos, un pirmie nosmels visu krējumu."


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Interesanti fakti Valodas tehnoloģiju platformā Hugo.lv integrēts sarunu bots ChatGPT

Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) pārvaldītajā valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platformā "Hugo.lv" īstenota integrācija ar "Microsoft Azure" "Open AI" platformā iestrādāto globālo sarunu botu "ChatGPT", informē KISC pārstāvji.

Veselība Pacientus sagaida robots: jaunums Cēsu klīnikā (+VIDEO)

Mākslīgais intelekts atvieglo ārstu darbu.

Sabiedrība Latvijas iedzīvotāji baidās no mākslīgā intelekta, liecina aptauja (+VIDEO)

Сilvēkiem acīmredzot ir bail no "robotizācijas" iejaukšanās cilvēku sociālajā, emociju un vērtību telpā.