• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas banku klientiem septiņos mēnešos izkrāpti desmit miljoni eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 09:32, 20.08.2024


Latvijas četru lielāko banku klientiem, pašiem apstiprinot maksājumus, šogad septiņos mēnešos izkrāpti kopumā desmit miljoni eiro, liecina Finanšu nozares asociācijas (FNA) publiskotie dati.



Kopumā šī gada septiņos mēnešos novērsti 3148 telefonkrāpšanas gadījumi, pasargājot 3,3 miljonus eiro, taču realizēts 3001 gadījums, izkrāpjot 6,1 miljonu eiro. Jūlijā reģistrēts zemākais telefonkrāpšanas gadījumu skaits kopš pagājušā gada augusta - 268 gadījumi.

Bankām visbiežāk iedzīvotājus izdodas pasargāt no viltus investīciju piedāvājumiem - kopš šī gada sākuma novērsti 5934 krāpšanas mēģinājumi, pasargājot 3,7 miljonus eiro. Īstenoto investīciju krāpšanas gadījumu skaits sasniedzis 1854, izkrāpjot 3,1 miljonu eiro.

Kā liecina FNA dati, ka jūlijā īstenoti par 6% mazāk telefonkrāpšanas gadījumu nekā jūnijā, bet kopš šī gada maija īstenoto gadījumu skaits sarucis par 42%. Kopš šī gada sākuma bankām ir izdevies novērst 51% telefonkrāpšanas, 76% investīciju krāpšanas un 56% citu veidu krāpšanu gadījumu.

FNA valdes loceklis Jānis Brazovskis norāda, ka pēdējos mēnešos īstenoto telefonkrāpšanas gadījumu skaits samazinās, kas liecina par pozitīvu tendenci - cilvēki kļuvuši vērīgāki un daudz vairāk domā par savu datu drošību. Tomēr iedzīvotājiem, īpaši uzņēmumiem, jābūt modriem, jo ir liels risks, ka noziedznieki var izkrāpt ievērojamus naudas līdzekļus, ja mēs paši labprātīgi nododam krāpniekiem savus datus.

"Svarīgi, ka visas iesaistītas puses turpina izglītot sabiedrību un veic attiecīgos pasākumus finanšu krāpšanu apkarošanā, savukārt sabiedrība regulāri pilnveido savu finanšu pratību, tas ir, zina, kādi ir jaunākie noziedznieku izmantotie krāpšanas paņēmieni un spēj attiecīgi reaģēt," uzsver Brazovskis.

FNA atgādina, ka krāpnieki melo ļoti prasmīgi un nereti iejūtas banku pārstāvju, policijas, pasta un valsts iestāžu darbinieku lomās, zvanot, sūtot īsziņas, e-pastus, jau arī izmantojot mākslīgo intelektu, aicinot uz tūlītēju rīcību, norādot, ka tas ir ļoti svarīgi un neatliekami. Krāpnieki potenciālajam upurim rada satraukumu un baiļu sajūtu, maldinot, ka, ja nerīkosies tūlīt, tiks izkrāpta visa nauda. Šaubu gadījumos FNA aicina sazināties ar attiecīgo iestādi vai banku, kuras darbinieku krāpnieks tēlo, izmantojot tikai oficiālo kontaktinformāciju, vai sazināties ar tuvinieku.

FNA īpaši aicina finanšu vadītājus un grāmatvežus pievērst īpašu uzmanību šādiem krāpšanas mēģinājumiem. Pēc FNA biedru sniegtās informācijas, novērojams, ka, pieaugot sabiedrības informētībai par krāpšanas jautājumiem, lielāka uzmanība tiek vērsta uz uzņēmumiem, kā arī tiem cilvēkiem, kuri jau reiz tikuši apkrāpti.

Jau ziņots, ka Latvijas četru lielāko banku klientiem, pašiem apstiprinot maksājumus, pagājušajā gadā tik izkrāpti kopumā 12,662 miljoni eiro, kas ir par 5,2% vairāk nekā 2022.gadā. Kopumā 2023.gadā īstenoti 7795 krāpšanas gadījumi, kas ir par 45,6% vairāk nekā 2022.gadā.

Vienlaikus 2023.gadā tika novērsti 13 537 krāpšanas gadījumi par kopumā 9,218 miljoniem eiro.

Latvijā lielākā banka pēc aktīvu apmēra ir "Swedbank", seko "SEB banka", banka "Citadele" un "Luminor Bank" filiāle Latvijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Kriminālziņas Latvijas lielāko banku klientiem pirmajā pusgadā izkrāpti 9,452 miljoni eiro

Latvijas četru lielāko banku klientiem, pašiem apstiprinot maksājumus, šogad pirmajos sešos mēnešos izkrāpti kopumā 9,452 miljoni eiro, kas ir par 86,2% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina Finanšu nozares asociācijas (FNA) publiskotie dati.

Kriminālziņas Jūnijā par 17% sarucis telefonkrāpšanas gadījumu skaits

Jūnijā, salīdzinot ar maiju, par 17% sarucis telefonkrāpšanas gadījumu skaits un par 6% - investīciju krāpšanas gadījumu skaits, informē Finanšu nozares asociācija (FNA).

Kriminālziņas Eksperts: banku krāpnieki socializēšanos izmanto savā labā (+VIDEO)

Iedzīvotāji tiek uzrunāti individuāli, piedāvājot iespējas īsā laikā gūt peļņu ar kriptovalūtu tirdzniecību.

Kriminālziņas Mēnesī valstī tiek fiksēti vairāk nekā 800 krāpšanas mēģinājumi (+VIDEO)

Kampaņas sauklis "Met nost!" aicina uz šķietami nepieklājīgu rīcību telefona sarunas laikā.