• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gada laikā jauno mājokļa kredītu apjoms Latvijā sarucis par 7%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 15:35, 19.08.2024


Pēdējo 12 mēnešu laikā mājsaimniecībām Latvijā kopumā izsniegti jauni kredīti mājokļa iegādei aptuveni 741,6 miljonu eiro apmērā jeb par 7% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina "Luminor Bank" apkopotie tirgus dati.



EURIBOR likmes kāpums, augstais inflācijas līmenis un citi izaicinājumi pēdējos gados ir atstājuši iespaidu uz mājokļu tirgu. Lai gan darījumu skaits ir stabilizējies un 2024.gada pirmajos sešos mēnešos novērots izsniegto kredītu apjoma pieaugums, joprojām esot jūtama cilvēku piesardzība un apdomīgums, lemjot par mājokļa izvēli un hipotekāro kredītu tā iegādei.

Vidējā kredīta summa, ko "Luminor bankā" aizņemas mājokļa iegādei, pēdējo divu gadu laikā ir augusi par aptuveni 10% un sasniedz 90 000 eiro. Savukārt vidējais aizņēmuma ikmēneša maksājums veido 580 eiro.

Virs 60% ģimeņu jeb mājsaimniecību, kas iegādājas mājokli ar hipotekārā kredīta palīdzību, mēneša ienākumi pārsniedz 2000 eiro, un no tiem mājokļa un citu kredītu maksājumiem kopā visbiežāk tiek novirzīti virs 30%.

Maksimāla kredīta summa, kādu var saņemt ģimene ar vienu bērnu, 2000 eiro ienākumiem un bez citām kredītsaistībām, ir ap 130 000 eiro. Savukārt algu virs 1500 eiro Latvijā šobrīd saņem ap 24% no visiem darba ņēmējiem jeb aptuveni 180 000 iedzīvotāju, tāpēc ka tādu iedzīvotāju, kas var atļauties iegādāties jaunu mājokli, valstī ir salīdzinoši maz.

Turpinoties šādai valsts ekonomikas attīstībai, kreditēšana turpinās stagnēt, un līdz ar to arī mājokļa fonda atjaunošanās noritēs daudz lēnāk. Jau šobrīd gausi notiekot sērijveida dzīvokļu namu energoefektivitātes uzlabošana, un jauno mājokļu būvniecība esot sabremzējusies, kas, piemēram, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, liek maksāt vairāk par siltumu un samazina pieejamos līdzekļus citām mājsaimniecības vajadzībām.

"Luminor Bank" izsniegto kredītu statistikas dati atklāj, ka visbiežāk aizņēmums tiek ņemts sērijveida dzīvokļu iegādei padomju laikos celtās mājās (37%), tad seko dzīvokļi jaunajos projektos (26%), bet trešā populārākā izvēle ir privātmājas iegāde vai būvniecība (21%).

Viens no iemesliem šādai klientu izvēlei, visticamāk, ir cenu līmenis, kas liek izvēlēties tādu mājokli, kas iekļaujas mājsaimniecības budžetā. Kā liecina tirgus dati, vidējā dzīvokļa cena jaunajā projektā Rīgā ir 2630 eiro par kvadrātmetru, savukārt sērijveida projektos ievērojami mazāk - aptuveni 1000-1400 eiro kvadrātmetrā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Ekonomika Vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju šobrīd ir kredīta saistības (+VIDEO)

Kopējo finanšu tirgus tendenci joprojām var raksturot kā diezgan nogaidošu.

Ekonomika Pieņem likumu grozījumus hipotekārās pārkreditēšanās vienkāršošanai

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, Apdrošināšanas līguma likumā, Kredītiestāžu likumā un Notariāta likumā, kuru mērķis ir vienkāršot hipotekāro pārkreditēšanos starp bankām.

Ekonomika ECB apšauba Saeimas pieņemtos likuma grozījumus mājokļu kredītņēmēju atbalstam

Eiropas Centrālā banka (ECB) iesaka Saeimas nu jau pieņemtos, bet Valsts prezidenta vēl neizsludinātos Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumus papildināt ar rūpīgu analīzi attiecībā uz iespējamām negatīvām sekām banku nozarē, liecina ECB atzinums par hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības pagaidu nodevu kredītiestādēm.