• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Otrajā ceturksnī Latvijā bija nodarbināti 64,3% iedzīvotāju

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 14:53, 15.08.2024


Šī gada otrajā ceturksnī Latvijā bija nodarbināti 882 400 jeb 64,3% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) darbaspēka apsekojuma rezultāti.


Foto: LETA

Nodarbināto skaits vecuma grupā no 75 līdz 89 gadiem otrajā ceturksnī bija 5700 jeb 3,5%.

Gada laikā nodarbinātības līmenis vecumā no 15 līdz 74 gadiem samazinājās par 0,1 procentpunktu, bet nodarbināto skaits - par 5200. Salīdzinot ar pirmo ceturksni, nodarbinātības līmenis palielinājās par 0,3 procentpunktiem, bet nodarbināto skaits - par 2500.

Otrajā ceturksnī vīriešu nodarbinātības līmenis bija par 5,4 procentpunktiem augstāks nekā sieviešu (attiecīgi - 67,1% un 61,7%).

CSP informē, ka otrajā ceturksnī 85,5% nodarbināto bija darbinieki (darba ņēmēji), 8% - pašnodarbinātas personas, 5,4% - darba devēji un pavisam neliela daļa jeb 1,1% bija neapmaksātas personas, kas palīdz citam ģimenes loceklim viņa uzņēmumā vai lauku saimniecībā.

Lai gan Latvijā nodarbinātības līmenis ir pārsniedzis Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidējo līmeni (2024.gada pirmajā ceturksnī ES - 61,3%), šī gada otrajā ceturksnī tas bija zemākais starp Baltijas valstīm - Igaunijā nodarbinātības līmenis bija 69,7%, savukārt Lietuvā - 66,3%.

Otrajā ceturksnī nodarbinātības līmenis jauniešiem 15 līdz 24 gadu vecumā bija 29%, kas ir par vienu procentpunktu zemāks nekā attiecīgajā periodā pērn. Nodarbināti bija 54 600 jauniešu (2023.gada otrajā ceturksnī - 54 900).

Otrajā ceturksnī pamatdarbā nodarbinātie nedēļā nostrādāja vidēji 37,8 stundas, kas ir par 0,3 stundām mazāk nekā iepriekšējā ceturksnī, bet par 0,4 stundām vairāk nekā pirms gada.

Katrs trīspadsmitais (70 100 jeb 7,9%) nodarbinātais strādāja nepilnu darbalaiku. Tas ir par 5100 jeb 0,6 procentpunktiem vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada un par 2100 jeb 0,3 procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējā ceturksnī.

Otrajā ceturksnī 46 100 jeb 5,2% nodarbināto strādāja arī blakusdarbā - bez pamatdarba strādāja vēl kādā darbavietā vai veica dažādus gadījuma darbus un guva papildu ienākumus. Tas ir par 1000 jeb 2,1% mazāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada, bet par 1300 jeb 2,9% vairāk nekā 2024.gada pirmajā ceturksnī.

Otrajā ceturksnī vīrieši (23 200) nedaudz biežāk nekā sievietes (22 900) strādāja blakusdarbā. Blakusdarbā nodarbinātie visbiežāk (49%) līdzās pamatdarbam nostrādāja vienu līdz 10 stundas nedēļā, bet 24,1% nostrādāja 11 līdz 20 stundas.

Visbiežāk blakusdarbs tiek veikts izglītības (14,5%), veselības un sociālās aprūpes nozarēs (16,5%).


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā strādā ap 35% jelgavnieku

Rīgā darbu ir atraduši aptuveni 35% strādājošo jelgavnieku, liecina Jelgavas pašvaldības publiskais pārskats par 2023.gadu.

Sabiedrība Darba devējs nedrīkstēs prasīt svešvalodu zināšanas bez objektīva pamatojuma

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā otrdien tika atbalstīti Labklājības ministrijas (LM) piedāvātie grozījumi Darba likumā, kas paredz, ka darba devējs no darba ņēmēja svešvalodu zināšanas varēs prasīt tikai tad, ja to zināšanas būs objektīvi un pamatoti nepieciešamas darba pienākumu veikšanai.

Sabiedrība Šodien tiek atvērta jauna vasaras darba iespēja jauniešiem (+VIDEO)

Dalībai laipni aicināts pieteikties ikviens interesents neatkarīgi no vecuma un pieredzes līmeņa.

Ekonomika Nosaukts Latvijā pieprasītākais amats

Pieprasītākais amats šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija interneta reklāmu vērtētājs, liecina darba portālu "CVMarket.lv" jaunākā statistika.