• Vaira,
  • Vairis,
  • Vera
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ekonomists: lejupslīde turpināsies!

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 14:44, 05.08.2024


Izaicinoši apstākļi Latvijas apstrādes rūpniecībā gada atlikušajos mēnešos saglabāsies.



"Jūnijā, salīdzinot ar 2023. gada jūniju, Latvijas rūpniecība samazinājās par 5,5%. Ražošanas apjoms apstrādes rūpniecībā saruka par 3,8%, elektroenerģijas un gāzes apgādē par 20,4%, savukārt ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē pieauga par 7,5%. Apstrādes rūpniecības kritumu raksturo atšķirīgs veikums starp nozarēm, kur no vienas puses kritumu par 26,2% demonstrē iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana un no otras puses ir poligrāfijas nozare ar pieaugumu par 25,5%. Tomēr kopumā vairums nozaru atrodas lejupslīdē un šķiet, ka izaicinoši apstākļi šogad saglabāsies. Par to liecina arī pārliecības izmaiņas Latvijas rūpniecībā. Skatījums, ka situācija pamazām stabilizēsies, uzlabojās kopš pērnā gada decembra līdz martam, kad konfidences rādītājs pakāpās līdz -5,2. Taču jūlijā tas noslīdēja jau līdz -9. Konfidences vājums atspoguļo eksporta tirgos notiekošo, kur šobrīd dominē negatīvi signāli", - secina Dainis Gašpuitis, ekonomists AS "SEB banka".

Jūlijā eirozonas apstrādēs Iepirkumu vadītāju indekss saglabājās 45,8 punktu līmenī, kas liecina par nozares tālāku lejupslīdi. Turklāt divu lielāko ekonomiku - Vācijas un Francijas nozaru indeksi uzrādīja kritumu. Iepirkumu aktivitāte un krājumu apjomi turpina sarukt, savukārt uzņēmēju konfidence vājinājās līdz četru mēnešu zemākajam līmenim.

Iespējas par pakāpenisku lejupslīdes mazināšanos un atgūšanās aizsākšanos gada otrajā pusē attālinās. Pieprasījums ir vājš un jauno pasūtījumu līmenis turpina dilt. No otras puses situāciju sarežģītāku padara izejvielu un darbaspēka izmaksas, kuras vāja pieprasījuma apstākļos ir grūti pārlikt uz pircēju. Tādēļ daudzās nozarēs ražotājiem var nākties upurēt peļņu vai mazināt izmaksas, lai noturētos virs ūdens. Uzjundījušās bažas par recesijas iespējamību turpinās ietekmēt eirozonas uzņēmēju konfidenci un investīciju plānus, kas atstās ietekmi uz izaugsmi. Perspektīvu vājināšanās un vēlme balstīt pieprasījumu varētu pasteidzināt ECB mazināt likmes straujāk. Pie šāda scenārija pozitīvā ietekme Latvijas apstrādes rūpniecībā būs jūtama ar vairāku ceturkšņu aizturi, kas nozīmē, ka izaicinoši apstākļi Latvijas apstrādes rūpniecībā gada atlikušajos mēnešos saglabāsies.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Ekonomika Ekonomiste: jaunākie dati par ekonomikas attīstību nenes nekādu prieku

Jau tā piesardzīgās prognozes par šī gada izaugsmi, visdrīzāk, var nākties vēl samazināt.

Ekonomika Rūpniecībai Latvijā palīdzējuši... laika apstākļi

Iesprūdušo rūpniecības eksporta mašīnu ir jācenšas atbloķēt pēc iespējas ātrāk, jo situācija Latvijas eksportā kopumā nav labvēlīga.

Sabiedrība Vēl viena laboratorija draud veikt izmaiņas klientu apkalpošanā

Ja atbildīgās iestādes neveiks pilnīgu norēķinu ar SIA "NMS Laboratorija" tuvākajā laikā, tā būs spiesta veikt izmaiņas klientu apkalpošanā, informē laboratorijas administratīvais direktors Artūrs Altbergs.

Pasaule «Aiz Prigožina stāv nopietni spēki Krievijā, un tie ir vēl sliktāki par Putinu»

Militārā dumpja vienīgais reālais uzvarētājs — Lukašenko!