• Bruno,
  • Telma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


47% IT firmu ir palielinājuši darbinieku skaitu, bet 40% - samazinājuši (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 11:22, 03.08.2024


Vidējais budžets, kas gadā tiek veltīts bonusu nodrošināšanai vienam darbiniekam, ir 1871 eiro.


Populārākie labumi, kas tiek piedāvāti darbiniekiem, ir veselības apdrošināšana, iespēja strādāt attālināti un kopīgi izklaides pasākumi.

Informācijas tehnooloģiju (IT) nozarē atalgojuma pieaugums šogad ir 7,4%, kas ir gandrīz uz pusi mazāk nekā pagājušajā gadā. Vienlaikus tas ir tikai par 0,1% mazāk, nekā tika prognozēts iepriekš (7,5%), liecina atalgojuma pētījumu un vadības konsultāciju uzņēmuma “Figure Baltic Advisory” veiktais pētījums par atalgojumu IT nozarē.

Pētījumā, kurā piedalījās 78 organizācijas, sniedzot datus par 16,3 tūkstošiem darbinieku, secināts, ka 47% uzņēmumu pēdējo 12 mēnešu laikā ir palielinājuši darbinieku skaitu, bet 40% ir to samazinājuši. 13% aptaujāto uzņēmumu tas palicis nemainīgs. 56% uzņēmumu plāno līdz gada beigām palielināt darbinieku skaitu. Pilnīgi visi nozares uzņēmumi norādījuši, ka plāno paaugstināt atalgojumu saviem darbiniekiem.

“Šī gada atalgojuma pieaugums ir krietni lēnāks, nekā pērn (12,8%) vai 2022. gadā (11,8%) un arī nedaudz lēnāks, kā tika prognozēts, tomēr tas aizvien ir ļoti augsts. Prognozētais atalgojuma pieaugums nākamgad ir 6,2%, kopumā nākamo piecu gadu griezumā pieaugums prognozēts daudz mērenāks,” skaidro “Figure Baltic Advisory” valdes locekle un vadošā konsultante Anta Praņēviča.

Skaidrojot situāciju, viņa piebilst, ka izteikto iepriekšējo gadu turbulenci radīja ne tikai lielais pieprasījums pēc nozares speciālistiem, bet arī inflācija: “Šogad tā ir zema un nozarē atalgojuma pieaugumi ir atgriezušies līdzīgi 2021. gada rādītājiem. Vēl jāpiezīmē, ka IT nozarē nereti ir redzami gadījumi, ka atalgojumu palielina divas vai vairāk reizes gadā.”

Darba tirgus aizvien vērtējams kā “karsts”. Nozares darba devēji joprojām saskaras ar darbinieku trūkumu.

Pētījumā tika analizēts arī labumu grozs, kas tiek piedāvāts darbiniekiem. Vidējais budžets, kas gadā tiek veltīts bonusu nodrošināšanai vienam darbiniekam, ir 1871 eiro. Populārākie labumi, kas tiek piedāvāti darbiniekiem, ir veselības apdrošināšana, iespēja strādāt attālināti un kopīgi izklaides pasākumi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Ekonomika Latvijas uzņēmēji norāda uz jaunu nodokļu potenciālo bīstamību (+VIDEO)

Nav izvērtētas iespējas mazināt esošos valsts izdevumus un to efektivitāti.

Ekonomika Latvijas uzņēmēji mācās izmantot kosmosa datus (+VIDEO)

Rīgas dome aicina izstrādāt digitālus risinājumus viedās pilsētas koncepcijas attīstīšanai.

Ekonomika LIAA: jauni uzņēmumi var pretendēt uz finansējumu līdz 300 000 eiro (+VIDEO)

Sektors nodarbina vairāk nekā 3000 augsti kvalificētu darbinieku un nodokļos ik gadu nomaksā virs 57 miljonus EUR.

Ekonomika Tautiešu uzņēmēji Vidzemē varēs saņemt dotācijas līdz 12 000 EUR (+VIDEO)

Remigrants ir diasporas loceklis, kurš ir atgriezies vai pārcēlies no pastāvīgas dzīves ārzemēs uz pastāvīgu dzīvi Latvijā.