• Bella,
  • Berta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vecrīgas ēkas restaurācija Proves birojam izmaksās 2,27 miljonus EUR (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 12:19, 15.07.2024


Ārējā veidolā ir saglabājamas vērtības, tādēļ atjaunošana notiks saskaņā ar Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes norādēm.


Māju Vecpilsetas ielā cēlis slavenais arhitekts Bokslofs.

Saskaņā ar lietotāja vajadzībām ēkā tiks izbūvētas gan apmeklētāju pieņemšanai atbilstošas telpas, gan telpas darbam, kā arī specifiski drošības risinājumi, ķīmiskās testēšanas laboratorijas un seifi, kas piemērotas dārgmetāla izstrādājumu pieņemšanai, uzglabāšanai un testēšanai. Par darbu veikšanu noslēgts līgums par 2,27 miljoniem eiro.

"Soli pa solim, bet mērķtiecīgi veicam vēsturisko ēku atjaunošanu un esam gandarīti, ka vēl viens īpašums Vecrīgā ir atradis sev pielietojumu un tajā sev jaunu mājvietu radīs Latvijas proves birojs, tādēļ, veicot atjaunošanu, ēka tiks pielāgota lietotāja vajadzībām. Esam veikuši ēkas arhitektoniski māksliniecisko izpēti, secinot, ka tās ārējā veidolā ir saglabājamas vērtības, tādēļ ēkas atjaunošana un pārbūve notiks saskaņā ar Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes norādēm," atklāj VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova. Namu plānots atjaunot gada laikā, ja izmaiņas neradīs pārbūves gaitā radušies neparedzēti apstākļi vai atklājumi.

"Mums svarīgi atrasties pilsētas centrā, kur juvelieriem un nozares uzņēmējiem būtu ērta piekļuve. Esam priecīgi, ka mums būs iespēja apdzīvot vēsturisko ēku un tā tiks pilnībā pielāgota mūsu īpašajām vajadzībām gan juvelieru uzņemšanai, gan ikdienas darbam. Ēkas rekonstrukciju veicam sadarbībā ar VNĪ, kas nodrošina profesionālu rekonstrukcijas projekta vadību, kā arī ļauj mums koncentrēties darba organizācijas plānošanai jaunajās telpās. Telpas ļaus gan uzlabot klientu apkalpošanas kvalitāti, gan ieviest jaunus pakalpojumus un nodrošināt ciešāku sadarbību ar nozari. Mums šis projekts ir īpašs, jo pēc 200 gadiem, kad bijām spiesti strādāt pielāgotās telpās, mums pirmo reizi būs iespēja strādāt īpaši projektētās un modernās telpās, kuras būs tehniski aprīkotas atbilstoši modernām darba vides prasībām, energoefektīvas un, kas nav mazsvarīgi, estētiski kvalitatīvas," atklāj VISA "Latvijas proves birojs" valdes priekšsēdētājs Pēters Brangulis.

Ēka ar MK rīkojumu 2022.gadā tika nodota VSIA "Latvijas proves birojs" īpašumu kapitālsabiedrības funkciju veikšanai ar nosacījumu, ka, ja ēka lietotāja vajadzībām vairs nebūs nepieciešama, tā atgriezīsies valsts īpašumā. Patlaban VSIA "Latvijas proves birojs" atrodas turpat netālu Vecrīgā, valstij piederošajā īpašumā Teātra ielā 9, kas secīgi gaida savu atjaunošanas kārtu.

Ēka Vecpilsētas 7, Rīgā būvēta 1905.gadā pēc pazīstamā arhitekta V. Bokslafa projekta kā noliktava. Tajā savulaik atradusies kafijas grauzdētava, padomju laikā tehnikas noliktava, vēlāk Latvijas Nacionālā vēstures muzeja restaurācijas darbnīcas, kuras 2019.gada nogalē tika pārceltas uz Latvijas muzeju vajadzībām celto muzeju krātuvi Pulka ielā 8, Rīgā.

Ēka ir plānā trapecveida trīsstāvu mūra māja ar pagrabu un pagalma fasādei piebūvētu atsevišķu kāpņu telpas apjomu. Ēkā visos stāvos saglabājies oriģinālais "prūšu" velvju pārsegums, kas sākotnēji bijis eksponēts. Kopumā ēkai ir saglabājies sākotnējais veidols, izņemot 20.gs. 2.pusē divos piegājienos pārbūvēto jumtu pagalma pusē. Pašreizējais ēkas plānojums un izskats pilnībā saistīti ar 1980.gadu 2. puses pārbūvi, kas veikta, ēku pielāgojot Restaurācijas darbnīcu vajadzībām.

Īpašums atrodas kvartālā, kuru ietver Audēju, Mārstaļu, Reformātu un Vecpilsētas ielas, un Vecrīgas apbūvei netipiski tam ir izeja uz trijām ielām. Šī teritorija ietilpst vienā no vecākajām pilsētas daļām, kas vēstures avotos pazīstama ar nosaukumu "Alksnājs". Tas atradies blakus lībiešu amatnieku-tirgotāju apmetne, kas apdzīvota jau 11., 12.gadsimtā, pirms tā ieslēgšanas Rīgas pilsētas aizsardzības mūros. Namam ir kopējs pagalms ar Rakstniecības un mūzikas muzeja ekspozīcijas mājvietu Mārstaļu ielā 6, kas vērs durvis apmeklētājiem 2025.gadā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cena Baltijā pieauga par 12%

Aizvadītajā nedēļā vidējā elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena "Nord Pool" Baltijas tirdzniecības apgabalos pieauga par 12% un vienoti bija 115,75 eiro par megavatstundu (eiro/MWh), informē AS "Latvenergo".

Ekonomika Šogad ir labs vasarāju graudaugu ražas līmenis un kvalitāte

Šogad vasarāju graudaugu ražas līmenis un kvalitāte ir laba un atšķirībā no pagājušā gada, kad sējumi cieta no salnām, sausuma, krusas un vētras, laikapstākļi bija optimāli labas graudaugu ražas nodrošināšanai, informē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) pārstāvji.

Ekonomika Ekonomiste: investīcijas Latvijā jau kopš gada sākuma ir vājas (+VIDEO)

Eksportā 2. ceturksnī reģistrēts kritums gan preču gan pakalpojumu pusē.

Ekonomika Latvenergo: turpinājās elektrības un dabasgāzes cenu samazināšanās (+VIDEO)

Augusta beigās Baltijā ar Elektrum zīmolu elektroenerģiju ražo jau 14 saules parki ar kopējo jaudu teju 85 megavati.

Lasiet arī

Ekonomika Neatkarīgie aldari: Covid-19 krīze Vecrīgā joprojām turpinās

Uz vietējiem iedzīvotājiem orientētam viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas (HoReCa) segmentam klājas salīdzinoši labi, bet Vecrīgā krogiem un bāriem Covid-19 krīze turpinās, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Neatkarīgo aldaru biedrības priekšsēdētājs un alus darītavas "Labietis" vadītājs Reinis Pļaviņš.

Ekonomika Rīgas pašvaldība Vecrīgas pievilcību cer vairot ar labiekārtojumu

Rīgas pašvaldība šogad Vecrīgā plāno uzstādīt vairāk nekā 200 dažāda veida labiekārtojuma elementus un pārbūvēt vairākas Vecrīgas ielas.

Interesanti fakti Vecrīgā aizliegts meklēt senlietas, izmantojot ierīces

Vecrīgā aizliegts meklēt senlietas, izmantojot ierīces metāla priekšmetu un materiāla blīvuma noteikšanai, izriet no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) sagatavotajiem Vecrīgas arheoloģiskā kompleksa izmantošanas un saglabāšanas norādījumiem.

Sabiedrība Vecrīgu renovēs līdz 2025. gadam: darbi tiks uzsākti 30 ielās

Pilsētas varas programma var palīdzēt tūristu izaugsmei, taču kādu laiku visiem būs jāsadzīvo ar bedrēm.