• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā ir tik daudz aveņu, ka tās novāc kombaini (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:50, 10.07.2024


Ogu audzētāji centīsies cenu saglabāt pagājušā gada līmenī, neskatoties uz pieaugošajām audzēšanas izmaksām.


Investīcijas iekārtās ļaus savākt tirgojamo ogu daudzumu.

Biedrība "Zemnieku saeima" informē, ka Latvijā sākusies aveņu sezona un vietējās avenes jau pieejamas veikalos. Kā apliecina ogu audzētāji, uz lauka audzēto aveņu raža šogad būs mazāka, ņemot vērā ziemas kailsalā un pavasara salnās avenājiem nodarītos bojājumus.

Juris Lazdiņš, "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs, informē, ka ogu audzētāji centīsies aveņu cenu saglabāt pagājušā gada līmenī, neskatoties uz pieaugošajām audzēšanas izmaksām, zaudējumiem un šogad paaugstināto PVN (no 5% uz 12%) Latvijai raksturīgajiem augļiem, dārzeņiem un ogām.

J. Lazdiņš: "Tajā pašā laikā jārēķinās, ka veikalu plauktos ogu cenas varētu būt augstākas, jo pārdošanas cena kardināli mēdz atšķirties no cenas, kādu piedāvā pats audzētājs."

Uz lauka avenāji cietuši ziemas salā un gājuši bojā daudzviet Latvijā. Tāpat avenes ietekmējuši arī dažādie un mainīgie laikapstākļi pavasarī un vasaras sākumā, kad atsevišķās vietās nācies saskarties ar sausumu. Tas nozīmē, ka šogad uz lauka audzēto aveņu būs nopērkams mazāk, kā arī ogu kvalitāti būs ietekmējuši laikapstākļi.

Savukārt labāka aveņu raža padevusies augļkopjiem, kuri ogas audzē tuneļos. "Zemnieku saeima" biedre Gundega Sauškina apliecina, ka arī viņas saimniecībā lauka avenāji cietuši ziemas salā, bet, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, uzņēmums palielinājis platības ar tuneļos audzētajām avenēm, jo tie ļauj vieglāk kontrolēt augšanas apstākļus.

Pieaugot platībām, aktuālāka kļūst ražas vākšanas problēma. Roku darbaspēka izmaksas arvien pieaug, kā arī arvien izteiktāki jūtams darbaspēka trūkums sezonas darbiem. Šo problēmu nevar atrisināt arī ar pašlasītājiem, kas parasti novāc tikai nelielu daudzumu ogu un pārsvarā apmeklē saimniecības, kuras atrodas tuvu dzīvesvietai, tāpēc labvēlīgākos apstākļos šajā ziņā ir saimniecības, kas izvietotas tuvu lielākām pilsētām.

Lai atrisinātu ražas vākšanas problēmu, droši vien ne viens vien audzētājs ir aizdomājies par ražas vākšanas mehanizāciju. Ogu vākšanas kombaini plaši tiek izmantoti dažādu krūmogulāju ogu vākšanā, jo sevišķi upenēm, taču pieredze aveņu, jo īpaši rudens aveņu, mehanizētajā vākšanā Latvijā joprojām ir neliela.

Aveņu mehanizēto vākšanu ierobežo ogu nevienlaicīgā ienākšanās, kas jāvāc vairākas reizes sezonā, jo īpaši tas izteikts vēsos rudeņos, kad ogas ienākas ļoti lēnām un pakāpeniski. Atkārtoti vācot, pieaug bojājumu apjoms dzinumiem un lapām, kā arī daļa ražas tiek zaudēta.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Ekonomika Zemnieku saeima: Uz lauka audzēto aveņu raža šogad varētu būt mazāka nekā pērn

Uz lauka audzēto aveņu raža šogad varētu būt mazāka nekā pērn, ņemot vērā ziemas kailsalā un pavasara salnās avenājiem nodarītos bojājumus, prognozē biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Ekonomika Šogad sējumu raža būs mazāka nekā pērn un ātrāk nekā parasti

Šogad sējumu raža būs mazāka nekā pērn un ātrāk nekā parasti, pauda aptaujātie lauksaimnieki.

Ekonomika Atlīdzībās lauksaimnieki šogad saņēma gandrīz deviņus miljonus eiro

Apdrošinātāji atlīdzībās par izsalušajiem ziemāju sējumiem un citiem kultūru bojājumiem šogad līdz šim lauksaimniekiem izmaksājuši kopumā gandrīz deviņus miljonus eiro, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijā.

Sabiedrība Pļaujas laikā zemnieki tiek mudināti saudzēt dzīvnieku pasauli (+VIDEO)

Vēlams zālājā atstāt nenopļautus laukumus – drošības salas.