• Ada,
  • Adele,
  • Antra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VVD: Atkritumu poligonos joprojām apglabā ap pusi no atkritumiem

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 13:32, 05.07.2024


Atkritumu poligonos joprojām apglabā 47,8% no pieņemtajiem atkritumiem, liecina Valsts vides dienests (VVD) atkritumu poligonu pārbaužu rezultāti.



Kā aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska, pērn VVD veica vienotas pārbaudes visos desmit cieto sadzīves atkritumu poligonos Latvijā. Pēc pārbaudēm identificēti vairāki problēmjautājumi poligonu darbībā, par kuriem sāktas pārrunas ar visiem poligoniem, reģionālajiem atkritumu apsaimniekošanas centriem un pašvaldībām, lai tos risinātu un vienotos par turpmākām rīcībām, mazinot poligonu radīto ietekmi uz vidi un nodrošinātu atkritumu apsaimniekošanas mērķu sasniegšanu.

VVD Atkritumu aprites departamenta direktors Atis Treijs atgādina, ka, ņemot vērā Eiropas Savienības (ES) un Latvijas nospraustos vides mērķus, veicot sadzīves atkritumu poligonu pārbaudes, VVD konstatēja vairākas nepilnības, kas var kavēt vai liegt Latvijai sasniegt ES noteiktos mērķus. Poligonos joprojām apglabā lielu daļu no nodotajiem atkritumiem.

"Saprotams, ka iedzīvotāju paradumu maiņa prasa laiku, atkritumu šķirošanas tendences uzlabojas, tomēr jāņem vērā, ka arī nešķiroto atkritumu apsaimniekošanu nepieciešams nodrošināt pēc iespējas videi draudzīgākā veidā," paudis Treijs.

Poligonu pārbaužu rezultāti iezīmē situāciju, ka pašlaik poligonos nonāk un tiek apglabāts ievērojams daudzums iepakojuma materiāla, kas būtu derīgs otrreizējai pārstrādei, tas norāda uz nepieciešamību pilnveidot atkritumu dalītās vākšanas sistēmu un veikt efektīvāku atkritumu šķirošanu, vērtē VVD.

To apliecina arī ražotāju paplašinātās atbildības sistēmu sniegtie dati, proti, izlietotais iepakojums tiek savākts minimālos apjomos. Pērn izlietotais iepakojums tika savākts 71,14% apmērā no tirgū laistā apjoma, kas izpilda normatīvo aktu prasības 67% attiecīgi tik, cik nepieciešams noteikto mērķu sasniegšanai, un pārējais apjoms lielākoties nonāk poligonos. Atkritumu nonākšana poligonā ir sekas nepietiekamai atkritumu šķirošanai.

Vienlaikus poligonu pārbaudēs iezīmējušās nepilnības saistībā ar tehniskā komposta izmantošanu, infiltrāta apsaimniekošanu, virszemes un pazemes ūdeņu monitoringa veikšanu, datu kvalitāti.

Jalinska atgādina, ka VVD galvenais mērķis poligonu uzraudzībā ir nodrošināt normatīvo aktu ievērošanu vides aizsardzības jomā. Tādēļ, sākot ar 2023.gadu, VVD pilnvērtīgi ieviesis vienotu pieeju poligonu pārbaužu veikšanai un atļauju kontrolē visās VVD reģionālajās vides pārvaldēs. Vienlaikus VVD turpina pilnveidot veikto pārbaužu kvalitāti un efektivitāti, uzraudzīt progresu poligonu darbībā un uzdoto pienākumu izpildē, lai preventīvi novērstu pārkāpumus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Zemnieku saeima: Uz lauka audzēto aveņu raža šogad varētu būt mazāka nekā pērn

Uz lauka audzēto aveņu raža šogad varētu būt mazāka nekā pērn, ņemot vērā ziemas kailsalā un pavasara salnās avenājiem nodarītos bojājumus, prognozē biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Ekonomika SM izstrādājusi Latvijas aviācijas nozares prioritātes līdz 2050.gadam

Satiksmes ministrija (SM) izstrādājusi konceptuālo ziņojumu par Latvijas aviācijas nozares ilgtermiņa stratēģiskajām prioritātēm līdz 2050.gadam, liecina informācija Tiesību aktu portālā.

Ekonomika Mēneša laikā Daugavpilī sāks augt industriālais parks (+VIDEO)

Projekta īstenošana ļaus Latgalei piesaistīt jaunas tehnoloģijas.

Lasiet arī

Sabiedrība Dabas sargi: atkritumu dedzināšana palielina toksicitāti par 300% (+VIDEO)

Dati no Eiropas Latvijai dod pauzi pārdomām, kā būvēt pārstrādes rūpnīcas.

Sabiedrība Vērtēs idēju par droša attāluma noteikšanu no atkritumu dedzināšanas rūpnīcām

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē 22.maijā vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par droša attāluma noteikšana no atkritumu dedzināšanas rūpnīcām.

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Ekonomika Ropažu atkritumu rūpnīca kalpos kā tūrisma un aktīvās atpūtas objekts (+VIDEO)

Ražotnes darbības īstenošanā tiks ievēroti gan saistošie Ministru kabineta noteikumi, gan jaunākajās Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvās.