• Anrijs,
  • Arkādijs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 17:38, 03.07.2024


Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn, prognozē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC).


Foto: LETA

Vienlaikus LLKC atzīmē, ka būtisku ietekmi uz ražas potenciālu šogad ir atstājis atšķirīgais siltuma un mitruma nodrošinājums reģionos, tāpat arī pastiprināta kaitēkļu izplatība graudaugos un rapsī, tomēr raža tiek prognozēta lielāka, nekā pērn, kad bija ilgstošs sausums.

LLKC augkopības konsultanti min, ka, pēc jūnija beigās veiktās vasarāju sējumu novērtēšanas, vasaras kviešu ražība šogad varētu būt 3,6 tonnas no hektāra, auzu - trīs tonnas no hektāra, vasaras miežu - 2,9 tonnas no hektāra, vasaras rapša - 1,5 tonnas no hektāra, griķu - viena tonna no hektāra, bet kartupeļu - 23 tonnas no hektāra.

Komentējot ražas perspektīvas pa reģioniem, LLKC eksperti skaidro, ka Vidzemes reģionā līdz ar mitro pavasari vasarāju sēja tika sākta tikai maija sākumā. Vēlu sētie mieži ir maz sacerojuši, bet auzās vērojamas laputis. Vasaras kvieši saceroja labi, taču blīvākos sējumos vērojama miltrasas izplatība. Savukārt kartupeļiem mitrums ir optimāls bumbuļu veidošanai.

Tikmēr Kurzemē ir vietas, kur lietus nav bijis, tādējādi sausumam apdraudot augu attīstību. Taču griķi ir labi saauguši, lai gan atkarībā no sējas laika ir ļoti atšķirīgas attīstības stadijas, norāda LLKC.

Latgalē, salīdzinot ar pārējiem reģioniem, vairāk bija novērojums sausums, līdz ar to arī ražas līmenis tiek prognozēts mazāks, skaidro augkopības konsultanti, piebilstot, ka Latgalē vasarāju augu attīstībā ir lielas atšķirības atkarībā no sējas laika gan vasaras rapsim, gan griķiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Rīt Liepājas Tirgoņu iela kļūs par mazā biznesa oāzi (+VIDEO)

Sestdien skanēs mūzika, smaržos kafejnīcā tikko ceptie kruasāni un ciabatas maize.

Ekonomika Āgenskalna tirgus atbalsta mazos uzņēmējus (+VIDEO)

Tirgotāji būs padomājuši par ikviena kārumnieka vēlmēm.

Ekonomika Šogad sējumu raža būs mazāka nekā pērn un ātrāk nekā parasti

Šogad sējumu raža būs mazāka nekā pērn un ātrāk nekā parasti, pauda aptaujātie lauksaimnieki.

Ekonomika Rūpniecībai Latvijā palīdzējuši... laika apstākļi

Iesprūdušo rūpniecības eksporta mašīnu ir jācenšas atbloķēt pēc iespējas ātrāk, jo situācija Latvijas eksportā kopumā nav labvēlīga.

Lasiet arī

Sabiedrība Graudkopji: Ražas novākšana rit lēni, progress minimāls

Lietaino laika apstākļu dēļ ražas novākšanas darbi rit ļoti lēni, tostarp pēdējā nedēļā progress bijis katastrofāli mazs, aģentūrai LETA stāstīja graudkopības kooperatīva "Latraps" Lauksaimniecības daļas vadītājs Ģirts Ozols.

Sabiedrība Paziņo, kad tirdzniecībā parādīsies pirmās Latvijā audzētās zemenes

Pirmās Latvijā audzētās zemenes pircējiem būs pieejamas maija beigās, informēja "Augusta zemenes" agronoms Guntars Dzērve.

Sabiedrība Brīdina par lielāku lielgabarīta tehnikas klātbūtni uz ceļiem

Visā Latvijas teritorijā turpinās ražas novākšana un labības kulšanas darbi, tāpēc uz autoceļiem ir vērojams lielāks lauksaimniecības lielgabarīta tehnikas skaits, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) pārstāvji.