• Andžejs,
  • Andžs,
  • Edīte,
  • Esmeralda
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā ir vienkāršota kadastrālo mērījumu kārtība: ko darīt saimniekiem (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 10:42, 03.07.2024


Jaunais regulējums ir attiecināms arī uz uzbūvētu palīgēku.


Lai noteiktu katra objekta statusu, ir nepieciešami rūpīgi mērījumi.

Būvju kadastrālās uzmērīšanas pakalpojuma vienkāršotās un paātrinātās saņemšanas iespēju līdz šim izmantojuši vien astoņi privātmāju īpašnieki. Valsts zemes dienests aicina īpašniekus aktīvāk izmantot šo iespēju.

Būvniecību regulējošie normatīvie akti nosaka atvieglotu kārtību viena dzīvokļa ēkas būvniecības dokumentācijas izstrādei un būvniecībai, salīdzinot ar ēku grupām, kurām ir noteikts cits galvenais lietošanas veids.

Šobrīd ieviestie grozījumi paredz, ka gadījumos, kad tiek ierosināta viena dzīvokļa ēkas kadastrālā uzmērīšana un BIS ir pieejami vai ir iesniegti normatīvā aktā noteiktie dokumenti, VZD ēku apvidū neapseko un datu reģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā izpilda kā atsevišķu būvju kadastrālās uzmērīšanas pakalpojumu.

Lai viena dzīvokļa ēkas jaunbūves ar vienu telpu grupu vienkāršotais reģistrācijas process noritētu veiksmīgi, VZD ir nepieciešams iesniegt:

- faktiskajai situācijai apvidū atbilstošu un būvprojekta izstrādātāja parakstītu visas ēkas stāva plānu un telpu eksplikāciju DGN vai DWG datņu formātā;

- faktiskajai situācijai apvidū atbilstošu izpildmērījuma plānu DGN vai DWG datņu formātā;

- ēkas fotoattēlus (piemēram, JPG un tamlīdzīgos datņu formātos), nodrošinot, ja tas tehniski iespējams, lai attēlos būtu redzamas visas ēkas fasādes;

- ierosinātāja parakstītu dokumentu ar informāciju par ēkas labiekārtojumiem un konstruktīvo elementu materiāliem, ja šāda informācija nav pieejama vai atšķiras no būvniecības informācijas sistēmā norādītās informācijas.

Jaunais regulējums ir attiecināms arī uz uzbūvētu palīgēku, ja palīgēka un viena dzīvokļa ēka būs iekļauta vienā būvniecības iecerē.

Papildus ierosinātājam ir saglabāta iespēja ierosināt viena dzīvokļa ēkas kadastrālo uzmērīšanu ar apsekošanu apvidū, ja ēkas īpašniekam nav iespējas iesniegt norādītos dokumentus vai nepieciešams, lai VZD veic ēkas kadastrālo uzmērīšanu ar apsekošanu apvidū.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Rūpniecībai Latvijā palīdzējuši... laika apstākļi

Iesprūdušo rūpniecības eksporta mašīnu ir jācenšas atbloķēt pēc iespējas ātrāk, jo situācija Latvijas eksportā kopumā nav labvēlīga.

Ekonomika Latvijas būvnieki konkursā prezentēja savus labākos sasniegumus (+VIDEO)

Skates finālā par būvju tapšanu stāstīs arī to pārstāvji.

Ekonomika Valsts uzņēmums lidosta Rīga paplašinās: atklāti plāni līdz 2027. g. (+VIDEO)

Paredz nodrošināt kravu apkalpošanas zonas pārbūvi un vienlaikus sniegt ieguldījumu militārajā mobilitātē.

Ekonomika Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn

Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn, prognozē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC).

Lasiet arī

Ekonomika VNĪ izdevās pārsniegt izvirzītos finanšu mērķus (+VIDEO)

Viens no izaicinājumiem ir degradēto būvju sakārtošana, kur biežākais risinājums ir šādu būvju pārdošana vai ēku demontāža.

Ekonomika Dzīvokļu piedāvājums Rīgā aprīlī samazinājies par 6%

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, aprīlī dzīvokļu pārdošanas piedāvājums Rīgā samazinājies par 6%, bet piedāvājumu skaits Rīgas lielākajos mikrorajonos samazinājās par 7%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.

Interesanti fakti Tiks izsolīta ekskluzīva sala Baltijas jūrā ar apbūves tiesībām (VIDEO)

Pirmdien, 20.maijā, sāksies izsole vienīgajai 100% privātīpašumā esošajai Baltijas jūras salai ar apbūves tiesībām. Tās sākumcena būs 480 000 eiro.

Ekonomika Kopš gada sākuma dzīvokļu cenas Rīgā kopumā saglabājas nemainīgas

Šī gada aprīlī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās nav konstatētas izmaiņas, arī salīdzinot ar 2024.gada sākumu, dzīvokļu cenas kopumā saglabājās nemainīgas, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.