• Sandis,
  • Uldis,
  • Ulvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Baltijā pieauga par 1%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 19:08, 01.07.2024


Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā, Lietuvā un arī Igaunijā pieauga par 1% un bija 95,29 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo" pārstāvji.


Foto: LETA

Kompānijā norāda, ka pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos bija atšķirīgas.

"Nord Pool" sistēmas cena pagājušajā nedēļā samazinājās par 20% un bija 27,08 eiro par MWh, tostarp elektroenerģijas vidējā cena Polijā pagājušajā nedēļā bija 116,57 eiro par MWh, bet Vācijā - 77,12 eiro par MWh.

Ziemeļvalstu tirdzniecības apgabalos cenu samazinājumu aizvadītajā nedēļā galvenokārt izraisīja reģiona atomelektrostaciju pieejamība, kas pieauga par 6% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, kā arī par 8% augstāka saules izstrāde.

Savukārt nelielu cenu pieaugumu Baltijas valstīs noteica vēja izstrādes kritums par 32% un enerģijas plūsmu samazinājums uz Baltiju par 21%. Cenu lielāku augšupvērstu kustību ierobežoja saules un hidroelektrostaciju izstrāde, kas vienādi pieauga par 23%.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 6250 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 6908 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā samazinājās par 3% un bija 429 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 6% zemāks nekā nedēļu iepriekš - 99 GWh. Igaunijā patēriņš samazinājās par 2% - līdz 117 GWh. Lietuvā tika patērētas 213 GWh elektroenerģijas, kas, līdzīgi kā Igaunijā, ir samazinājums par 2%.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs pieauga par 1%, un kopā tika saražota 291 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrāde kāpa par 21% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, sasniedzot 44 GWh. Turpretī Igaunijā izstrāde samazinājās par 1%, un tika saražotas 97 GWh, bet Lietuvā elektroenerģijas ražošana samazinājās par 2% - līdz 150 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 44%, Igaunijā - 83%, bet Lietuvā - 70%. Baltijas valstīs tika saražoti 68% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika NVA: uzņēmēji varēs vieglāk pieņemt darbā cilvēkus ar īpašām vajadzībām (+VIDEO)

Konsultācijas laikā informē par invaliditātes grupām, veidiem un nodarbināšanas specifiku.

Ekonomika Latvijā ir vienkāršota kadastrālo mērījumu kārtība: ko darīt saimniekiem (VIDEO)

Jaunais regulējums ir attiecināms arī uz uzbūvētu palīgēku.

Ekonomika ES fondu projektu ieviešana nu jau kavējas katastrofāli

Valsts kavējas ar Eiropas Savienības (ES) fondu projektu ieviešanu un nu jau var teikt, ka katastrofāli kavējas, intervijā aģentūrai LETA atzina informācijas tehnoloģiju (IT) risinājumu izstrādātāja "ZZ Dats" direktors Edžus Žeiris.

Ekonomika Valmierā piektdien sāks zemas īres maksas namu būvniecību

"Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum"), Valmieras novada pašvaldība un SIA "Valmieras namsaimnieks" piektdien, 5.jūlijā, Valmierā svinīgi sāks divu daudzdzīvokļu zemas īres maksas namu būvdarbus.

Lasiet arī

Ekonomika Ik gadu uz elektroenerģijas uzskaiti tiks ietaupīti vairāk nekā 11 miljoni eiro

Statistiskā verificēšana ļaus minimizēt izmaksas, jo tiks pārbaudīti tikai atsevišķi skaitītāji, turklāt turpmāk tas notiks retāk.

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā palielinājās par 63%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 63% un bija 81,45 eiro par megavatstundu (MWh) jeb 0,08 eiro par kilovatstundu (KWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.