• Imants,
  • Ingars,
  • Intars,
  • Rimants
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


EM: Reālo ienākumu kāpums atvieglos mājsaimniecību finansiālo situāciju

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 19:40, 28.06.2024


Reālo ienākumu kāpums un cenu stabilizēšanās atvieglos mājsaimniecību finansiālo situāciju un veicinās pirktspējas pieaugumu, prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) Analītiskā dienesta analītiķe Ieva Šnīdere.



Pieaugot iedzīvotāju pirktspējai, 2024.gada maijā mazumtirdzniecības apgrozījumam turpinājās kāpums. Gada laikā mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums salīdzināmajās cenās pieauga par 2,5% pēc neizlīdzinātiem datiem.

Tomēr iedzīvotāju noskaņojums veikt lielākus pirkumus joprojām ir piesardzīgs, jo ļoti mērens mazumtirdzniecības apjoma kāpums ir vērojams mēneša griezumā. Maijā, salīdzinot ar aprīli, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 0,3% pēc sezonāli koriģētiem datiem, tam mēreni pieaugot visās galvenajās preču grupās.

Šnīdere norāda, ka gada laikā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga nepārtikas precēm un degvielai, savukārt pārtikas precēm tas saglabājās nemainīgs.

Maijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 3,8%. Straujākais apgrozījuma kāpums par 26% turpinājās informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu tirdzniecībā. Par 23,7% apgrozījums pieauga apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu tirdzniecībā, par 15,5% - ziedu, augu, sēklu, mēslošanas līdzekļu, istabas dzīvnieku un to barības tirdzniecībā.

Mērenāks kāpums bija vērojams mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos - par 8%, bet kāpums par 5,6% kosmētikas un tualetes piederumu tirdzniecībā par 3,6% - sporta preču un spēļu mazumtirdzniecībā, savukārt farmaceitisko medicīnisko piederumu tirdzniecībā pieaugums par 1,7%.

Savukārt mazumtirdzniecības apgrozījums maijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, visstraujāk samazinājās tekstilizstrādājumu, paklāju, grīdsegu, tapešu, mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu tirdzniecībā - par 12,9%.

Mērenāks kritums par 8,1% bija pulksteņu, juvelierizstrādājumu un citur neklasificētu jaunu preču mazumtirdzniecībā, par 4,4% grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu tirdzniecībā un par 4,3% kritums vērojams metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā.

Sadalījumā pa tirdzniecības vietām straujāks apgrozījuma kritums maijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, turpinājās mazumtirdzniecībā stendos un tirgos - par 11,1%, bet pārējā mazumtirdzniecībā ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem tas pieauga par 2,7%.

Savukārt pēc krituma iepriekšējos trīs mēnešos maijā straujš apgrozījuma kāpums par 11,9% bija vērojams mazumtirdzniecībā pa pastu vai internetā.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā maijā saglabājās nemainīgs. Lai gan pārtikas produktu cenu straujais kāpums ir mitējies, cenu līmenis pārtikai joprojām saglabājas augsts, kas ietekmē arī pārtikas preču apgrozījumu.

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums degvielas uzpildes stacijās turpina pieaugt. Maijā tas pieauga par 4%, salīdzinot ar 2023.gada maiju, neskatoties uz augstākām degvielas cenām, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, kas liecina par iedzīvotāju pirktspējas pieaugumu.

Kopumā šā gada janvārī-maijā mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 1,1% augstāks nekā 2023.gada janvārī-maijā, ko lielā mērā noteica degvielas mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums par 4,3%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 0,5%, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga mēreni - par 1,2%.

Šnīdere prognozē, ka arī turpmāk sagaidāms, ka pircēju aktivitāte pakāpeniski pieaugs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nākamgad FM prognozētā fiskālā telpa ir mīnus 279,5 miljoni eiro

Nākamajā gadā Latvijas Stabilitātes programmā 2024.-2028.gadam prognozēta negatīva fiskālā telpa mīnus 279,5 miljonu eiro apmērā jeb 0,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Finanšu ministrijas (FM) informācija.

Ekonomika Zināms, cik pērn algā saņēmis CSDD valdes priekšsēdētājs Aksenoks

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks pagājušajā gadā algā saņēmis 111 393 eiro, liecina viņa iesniegtā amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Ekonomika Neatkarīgie aldari: Covid-19 krīze Vecrīgā joprojām turpinās

Uz vietējiem iedzīvotājiem orientētam viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas (HoReCa) segmentam klājas salīdzinoši labi, bet Vecrīgā krogiem un bāriem Covid-19 krīze turpinās, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Neatkarīgo aldaru biedrības priekšsēdētājs un alus darītavas "Labietis" vadītājs Reinis Pļaviņš.

Ekonomika Elektroenerģijas vidējā cena maijā Baltijā pieauga par 26%

Baltijā elektroenerģijas vidējā cena šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli pieauga par 26% un bija 75,85 eiro par megavatstundu (MWh), AS "Latvenergo" jaunākajā Elektroenerģijas tirgus apskatā norāda uzņēmuma finanšu produktu speciāliste Inga Salceviča.

Lasiet arī

Sabiedrība Labklājības ministrs komentē augstu ienākumu nevienlīdzību Latvijā

Ienākumu nevienlīdzības pieaugumu pagājušajā gadā cita starpā faktiski ietekmēja tas, ka turīgākajām mājsaimniecībām ienākumi no algota darba pieauga straujāk nekā trūcīgākajām mājsaimniecībām, aģentūrai LETA skaidro labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP).

Sabiedrība Latvijā pārvaldē un aizsardzībā sievietes saņēma vairāk nekā vīrieši (+VIDEO)

Vismazākā atšķirība starp sieviešu un vīriešu atalgojumu stundā bija vecuma grupā līdz 25 gadiem.

Ekonomika Ienākumi aug: LU eksperti 2024. gadā prognozē algu kāpumu par 7,5% (+VIDEO)

Prognoze rāda, ka bezdarba līmenis turpinās samazināties.

Ekonomika LDDK: Jāsamazina virsstundu darba samaksas apmērs (+VIDEO)

"No komforta zonas būs jāizkāpj visiem," pauž Andris Bite.