• Lana,
  • Sergejs,
  • Svetlana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


AST: gada laikā elektrības apjoms palielinājies par vairāk nekā trešdaļu (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 11:25, 24.06.2024


Maijā Latvijā 99,6% enerģijas tika saražoti no atjaunojamiem resursiem.


Turpināja pieaugt saules elektrostaciju saražotie elektroenerģijas apjomi, maijā sasniedzot jaunu saražotā apjoma rekordu - 61 729 MWh.

Maijā Latvijā saražotas par 37% vairāk elektroenerģijas nekā pirms gada, sasniedzot 495 GWh, kas ir par 37% mazāk nekā aprīlī. Savukārt elektroenerģijas patēriņš saglabājās līdzīgā apjomā kā pērn un sasniedza 537 GWh, kas ir par 4% mazāk nekā aprīlī. Kopumā Latvijā maijā 99,6% elektroenerģijas tika saražoti no atjaunojamiem energoresursiem, būtisku pieaugumu veidojot saules elektrostacijām, un tikai 8% no patērētās elektroenerģijas bija jāimportē no kaimiņvalstīm, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lietuvā un Igaunijā saražotās elektroenerģijas apjomi maijā demonstrēja pretēju tendenci salīdzinājumā ar Latviju. Igaunijā saražotās elektroenerģijas apjoms pieauga par 22%, bet Lietuvā - par 1%. Savukārt patēriņš abās valstīs, tāpat kā Latvijā, samazinājās - Lietuvā par 6% un Igaunijā par 12%.

Samazinoties ražošanas apjomam dabasgāzes koģenerācijas stacijās, maijā Latvijā 99,6% elektroenerģijas tika saražoti no atjaunojamiem energoresursiem. Vienlaikus maijs šogad ir pirmais mēnesis, kad Latvijā saražotās un patērētās elektroenerģijas saldo ir negatīvs un 8% jeb 42 364 MWh no patērētās elektroenerģijas tika importēti no kaimiņvalstīm.

Saules elektrostaciju uzstādītās jaudas arī maijā turpināja pieaugt, un līdz ar to arī turpināja pieaugt saules elektrostaciju saražotie elektroenerģijas apjomi, maijā sasniedzot jaunu saražotā apjoma rekordu - 61 729 MWh, kas ir par 132% vairāk nekā aprīlī un sastādīja 12,5% no kopējā Latvijā saražotā elektroenerģijas apjoma. Saskaņā ar grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā, šī gada 30.aprīlī noslēdzās jaunu dalībnieku uzņemšana mikroģenerācijas neto uzskaites sistēmā, 1.maijā spēkā stājoties jaunajai - neto norēķinu sistēmai. Kā ziņo AS "Sadales tīkls", aprīlī bija novērojama rekordliela aktivitāte un "Sadales tīkls" infrastruktūrai pieslēgti tika gandrīz 2150 jauni mikroģeneratori, pieteikumu skaitam pieaugot arvien straujāk, tieši pēdējā aprīļa nedēļā saņemot vairāk nekā 1000 jaunus pieteikumus.

Vislielākais saražotās elektroenerģijas apjoma kritums vērojams hidroelektrostacijās, beidzoties paliem, saražota 381 MWh elektroenerģijas, kas ir par 43% mazāk nekā aprīlī un par 34% vairāk nekā pirms gada.

Jau ziņots, ka 2024.gada maijā vidējā elektroenerģijas cena visās Baltijas valstīs palielinājās par 26%, Latvijā sasniedzot 75,80 EUR par megavatstundu (EUR/MWh). Vienlaikus Latvijā attiecībā pret 2023.gada maiju cena ir par 3% zemāka. Cenu pieaugumu izraisīja elektroenerģijas izstrādes samazinājums, kā arī ierobežojumi starpvalstu pārvades jaudās Estlink-2 remontdarbu dēļ, līdz ar to elektroenerģijas cenu atsevišķās stundās noteica dārgāki Baltijas vietējās ģenerācijas piedāvājumi.

Neraugoties uz vidējās elektroenerģijas cenas pieaugumu, Latvijas tirdzniecības apgabalā 36 stundas elektroenerģijas cenas bija zemākas par nulli, ko noteica augsta atjaunojamo energoresursu ražošana laikā, kad pieprasījums bija ievērojami samazinājies.

Maijā vērojams vidējās elektroenerģijas cenu pieaugums Baltijas valstīs, lai gan Somijā un Zviedrijas 4. zonā elektroenerģijas cenas turpināja samazināties. Latvijā un Lietuvā cena pieauga līdz 75,80 EUR/MWh, Igaunijā līdz 75,79 EUR/MWh, kamēr Somijā un Zviedrijas 4. zonā cenas samazinājās, attiecīgi līdz 35,19 EUR/MWh un 43,49 EUR/MWh;

Salīdzinot kopējo mēneša importētās elektroenerģijas apjomu uz Baltijas valstīm ar iepriekšējo mēnesi, tas kopumā ir pieaudzis par 7%. Elektroenerģijas importa apjoms ir pieaudzis par 25,8% no Polijas un par 7,2% no Zviedrijas, savukārt samazinājies par 4,4% no Somijas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas Banka: kreditēšanā jūtamas nelielas pozitīvas vēsmas

Latvijā kreditēšanā ir jūtamas nelielas pozitīvas vēsmas, Latvijas Bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" atzīmē centrālās bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Ekonomika Rinkēvičs ANO uzsver Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta attīstības jomā

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs ANO uzsvēris Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta un komunikāciju tehnoloģiju attīstības jomā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris.

Ekonomika FinCEN paziņo par sankciju pret ABLV Bank atcelšanu

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") ceturtdien paziņojis par rosināto sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu, portāla VS.LV informēja ASV vēstniecībā Latvijā.

Ekonomika E-rēķini un darba nodokļi – izmaiņas, kam jāgatavojas jau šodien

Ministru kabineta otrdien pieņemtais lēmums virzīt izskatīšanai Saeimā Finanšu ministrijas izstrādātos grozījumus Grāmatvedības likumā, kas paredz ieviest strukturētu elektronisko rēķinu apriti, liks vienam otram uzņēmējam steigā meklēt risinājumu, gada nogali padarot trauksmaināku.

Lasiet arī

Ekonomika Nākamnedēļ atklās Kokneses saules elektrostaciju

Nākamnedēļ atklās Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidoto Kokneses saules elektrostaciju (SES).

Ekonomika Saules enerģijas parka izveidē Spilves pļavās plāno investēt 60-80 miljonus eiro

Rīgas brīvostas pārvalde un Lietuvas uzņēmums "SNG Solar" pirmdien parakstīja līgumu par zemes nomu Spilves pļavu teritorijā saules enerģijas parka attīstīšanai, paredzot investīcijas parka izveidei no 60 līdz 80 miljoniem eiro.

Ekonomika Latvijā 19% privātmāju aprīkotas ar saules paneļiem

Šobrīd saules paneļi uzstādīti gandrīz katrā piektajā privātmājā Latvijā jeb 19%, taču 25% respondentu tos apdrošināt negrasās, informēja nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības "Compensa Vienna Insurance Group" pārstāvji, atsaucoties uz veikto aptauju.

Ekonomika Saules enerģijas ražošana Latvijā gada laikā trīskāršojās (+VIDEO)

Vēl vairāk nekā 750 MW jaudas sadales sistēmā ir rezervēts topošajām elektrostacijām.