• Līga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Uzņēmumi atbalsta programmas ietvaros varēs saņemt līdz 1,5 miljoniem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 19:46, 14.06.2024


Investīcijas var veikt gan ražošanas procesu energoefektivitātē, gan ēkās.


Atjaunojamo energoresursu atbalsts pieejams dažādām zemu emisiju tehnoloģijām.

Attīstības finanšu institūcija ALTUM sāka pieņemt pieteikumus projektu atlases nākamajā, 7. kārtā, Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda programmā energoefektivitātei, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai un elektroauto iegādei.

Pieteikumu iesniegšana atvērtajā kārtā ilgs līdz 9.jūlija pusdienlaikam un tajā pieejamais finansējums energoefektivitātei, atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām un elektroauto iegādei ir 20.8 miljoni eiro ar fiksētu procentu likmi 1,9% gadā. Realizētajiem projektiem ir iespēja arī saņemt dāvinājumu - kapitāla atlaidi līdz 30% apmērā no veikto investīciju apjoma bez PVN.

Programma šogad paplašināta, nosakot, ka atbalstu var saņemt arī vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības komersanti, kā arī, ka elektroauto var iegādāties visu programmai atbilstošo nozaru uzņēmumi

ALTUM Uzņēmumu energoefektivitātes daļas vadītāja Līga Mellēna: “Kopumā uzņēmēju aktivitāte vērtējama kā laba, ko pierāda pieteikumu skaits gan atjaunojamo energoresursu, gan energoefektivitātes projektu īstenošanai. Iepriekšējā kārtā saņemts pirmais pieteikums vēja elektrostacijas uzstādīšanai pašpatēriņam, kas ir labs impulss tam, lai arī citas kompānijas skatītos uz atjaunojamo energoresursu investīcijām plašāk.”

Atjaunojamo energoresursu atbalsts pieejams dažādām zemu emisiju tehnoloģijām, turklāt ne tikai elektroenerģijas ražošanai. Programmas ietvaros ar atbalstu pašpatēriņam var uzstādīt arī biomasas siltumenerģijas ražošanas iekārtas, biogāzes, biometāna un pat atjaunīgā ūdeņraža ražošanas iekārtas, kā arī saražotās atjaunīgās enerģijas uzkrāšanas iekārtas.

ALTUM programmā piedalīties iespējams vairākas reizes līdz iztērēts vienai saistītu uzņēmumu grupai noteiktais atbalsta limits – 1,5 miljoni eiro. “Mēs redzam, ka uzņēmumi labprāt izmanto piedāvāto iespēju, sākot, piemēram, ar saules paneļiem, bet pēc tam turpinot ar ēku energoefektivitāti, siltumsūkņiem, kā arī iegādājoties elektroauto,” saka L.Mellēna, aicinot uzņēmumus uz konsultācijām ar ALTUM pārstāvjiem gan Rīgā, gan reģionos.

“Programmas atbalsts var būt labs palīgs uzņēmuma virzībā uz savas emisijas pēdas samazināšanu un enerģijas izmaksu samazināšanu. Joprojām spēkā ir pamatprincips – vislētākā enerģija ir tā, kas netiek patērēta, tādējādi ar energoefektivitātes pasākumiem iespējams krietni samazināt savus izdevumus,” piebilst L.Mellēna.

Atbalstam var pieteikt energoefektivitātes pasākumus uzņēmumu infrastruktūrā, kas sasniedz vismaz 30% primārās enerģijas ietaupījumu. Investīcijas uzņēmumi var veikt gan ražošanas procesu energoefektivitātē, gan ēkās, turklāt ēkās papildus siltināšanai un inženierkomunikāciju nomaiņai uzņēmumi var veikt arī ieguldījumus zaļajos jumtos, ēku aprīkojuma digitalizācijā, uzlādes aprīkojumā, kā arī aprīkojumā saražotās atjaunīgās enerģijas akumulēšanai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Vidzemes iedzīvotāji saņems padomus energoefektīvu ēku veidošanā (+VIDEO)

Mitrums, pelējums, plaisas sienās, ūdens krāšanās pagrabstāvos un bēniņos, nevienmērīga iekštelpu temperatūra apkures sezonas laikā - ir tipiskākās problēmas.

Ekonomika Neatkarīgie aldari: Latvija no alus ražotājvalsts ir kļuvusi par importētāju

Latvijā alus ražošanas nozare šobrīd ir vēsturiski zemākajā punktā, no alus ražotājvalsts esam kļuvuši par alus importētāju, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Neatkarīgo aldaru biedrības priekšsēdētājs un alus darītavas "Labietis" vadītājs Reinis Pļaviņš, piebilstot, ka 60% Latvijā izdzertā alus ir ievests.

Ekonomika Pētījums: Latvijas bankām ir samazināta motivācija riskēt un pelnīt

Latvijā samazinoties konkurencei banku sektorā, ir sarukusi banku riska apetīte, ceturtdien Ekonomistu apvienības rīkotajā konferencē par banku sektora konkurētspēju sacīja Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte dekāns Jānis Priede, iepazīstinot ar Ekonomistu apvienības un LU pētījumu par banku sektora transformācijas Eiropas Savienībā (ES) un Ziemeļeiropā ietekmi uz konkurenci Baltijas valstīs un Latvijas banku sektora situāciju.

Ekonomika Latvijā bezdarba līmenis maija beigās sarucis līdz 6,6%

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis šogad maija beigās bija 6,6%, kas ir par 0,3 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš, bet par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.

Lasiet arī

Ekonomika Atsāks pieņemt pieteikumus privātmāju energoefektivitātes programmā

AS "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") no ceturtdienas, 26.oktobra, plkst.10 atsāks pieņemt pieteikumus privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas programmā.

Ekonomika Trīs no desmit energoefektīvākajām mājām Latvijā atrodas Siguldā (+VIDEO)

Pieejamais finansējums ir 57,2 miljoni eiro, programma paredz segt līdz 49% no kopējām energoefektivitātes projekta izmaksām.

Ekonomika Apmēram pusotra simta māju Latvijā būs iespēja nosiltināt (+VIDEO)

Atbalstu var saņemt būvdarbu veikšanai, mikroģenerācijas siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanas tehnoloģisko iekārtu iegādei un uzstādīšanai.